De uofficielle landskampe 1970-1979

Uofficielle landskampe 1970-1979

Opdateret den 15. marts 2017

 

Uofficielle træningskampe for fodboldlandsholdet 1970-1979

1970

Arena

Hold

Mål

Målscorere

13.05.1970

København

DK-Pressen

1–0

Johnny Petersen, AB

De første måneder af landskampsåret 1970 var præget af store forventninger til fodboldlandsholdet. Den erfarne østriger Rudolf ”Rudi” Strittich var i oktober 1969 blevet udnævnt til DBU’s nye landstræner. Både landsholdets mange trofaste tilskuere og avisernes fodboldeksperter havde stor tiltro til, at landsholdet ville kunne løfte sig markant under den nye landsholdsledelse.

DBU’s udtagelseskomite (UK) med Ib Skotnborg i spidsen begyndte landskampåret 1970 med et helt nyt landshold. Flere nøglespillere bl.a. angriberne Ulrik le Fevre og Bent Jensen var blevet professionelle i udlandet efter landsholdets flotte resultater i 1969.

Kampen mod Pressens hold fungerede som udtagelseskamp til den efterfølgende venskabskamp mod Polen. De 22 spillere samt reserverne på udskiftningsbænken udgjorde det bedste, som dansk fodbold kunne præstere på landsholdsplan. De udenlandsprofessionelle havde ikke adgang til landsholdet i 1970.

Landsholdet slog Pressen 1-0 efter en forfærdelig omgang fodbold. Idrætsparkens bane var fuldstændig håbløs, så det sagde svup, svup, når landets bedste spillere forsøgte at trække støvlerne op af mudderbadet i nationalarenaen.

Det sagde også svup, da AB’s Johnny Petersen med et overrumplende langskud scorede den eneste mål i den tamme og klamme fodboldkamp. Den vanskelige bane – slimet, glat og tung – stillede krav om god boldbehandling, fin balance og ekstraordinær fantasi. Kun meget få af spillerne kunne honorere de krav i den trøstesløse atmosfære. Det så ikke nemt ud for de 3 mand i UK og den nye landstræner inden årets første landskamp.

Udtagelseskampen førte til, at 4 nye spillere – målmanden Heinz Hildebrandt, Hvidovre, den 19årige stopper Svend Andresen, B1903, der senere blev fast mand på OL-landsholdet, Jørn Rasmussen, Horsens og kampens enlige målscorer Johnny Petersen, AB – blev udtaget til den efterfølgende landskamp i Idrætsparken mod Polen. Horsens-veteranen Jørn Rasmussen var fyldt 30 år. Han nåede 4 landskampe i 1970.

Mod Polen 6 dage senere blev det et nederlag på 0-2.

09.07.1970

Reykjavik

DK-Island U23

6-1

Kristen Nygaard, IK Fuglebakken (3)

Per Madsen, Vejen fS (2)

Jørgen Christensen, AaB

2 dage før træningskampen mod et udvalgt islandsk U23-hold havde landsholdet skuffende kun fået uafgjort 0-0 i Reykjavik.

Det danske landshold fik mod de unge islændinge en opmuntring og vandt en stor sejr til trods for, at kampen blev afviklet i en stiv kuling fra Atlanten. Backen 31årige Jørgen Christensen fra AaB, der havde debuteret mod Island, bragte landsholdet foran. Fra midterlinjen fyrede han et gevaldigt langskud af, der strøg mellem venner og fjender hele vejen i nettet.

Talentfulde Kristen Nygaard, der efterfølgende fik en fin landsholdskarriere med 36 kampe og 11 mål, scorede 3 mål, mens Per Madsen, Vejen, der ikke havde været med i kampen mod Island 2 dage før, lavede 2 mål.

B1909-målmanden Bent Hansen fik chancen i målet og blev ikke overbebyrdet. I den stride blæst blev han koldere og koldere og måtte tage det enlige mål på sin kappe, da islændingene udlignede den danske 1-0 føring.

Den nye landsholdsspiller Per Røntved fra Brønshøj, der spillede venstre wing, imponerede landstræner Rudi Strittich på Islands-turen og blev fast mand på landsholdet i de efterfølgende 12 år.

03.11.1970

Kolding

DK-FC St. Pauli

3-2

Bent Outzen, B1909 (2)

Poul Erik Thygesen, B1903

I begyndelsen af november 1970 havde landsholdet spillet 7 landskampe, men havde kun scoret 2 mål. Træningskampen i Kolding en tirsdag aften var optakt til Nations Cup kvalifikationskampen mod Skotland og dannede grundlag for udtagelse af truppen til kampen.

Det danske landshold leverede en acceptabel indsats mod FC St. Pauli fra den næstøverste tyske række. Bent Outzens føringsmål efter 13 minutter gav i første omgang optimisme hos de 2.000 tilskuere i dårligt vejr, men inden halvleg var landsholdet kommet bagud til tyskerne. Målene blev sat ind af Günter Hoffmann (straffespark) og Werner Greth.

Det var kun i det sidste 20 minutter af 2. halvleg, at der kom rigtig snit over det danske spil. Især indskiftningen af Poul Erik Thygesen fra det kommende mesterhold B1903 gav gevinst og førte til et dansk overtag, der resulterede i en sejr mod et vesttysk hold, der ikke havde imponeret. 3 mål var også usædvanligt godt landsholdets øvrige nulløsninger taget i betragtning.

Træningskampen rystede dog UK med Ib Skotnborg i spidsen så meget, at det efterfølgende møde på Kolding Stadion varede i 1½ time mod forventet 15 minutter. Det lange møde resulterede i, at B1901-angriberen Morten Olsen, der ellers havde været vraget af UK til træningskampen, blev udtaget uden at have været i kamp. Han afløste Kurt Præst, KB.

Det lange udtagelsesmøde skyldtes også, at UK skulle finde plads til Poul Erik Thygesen i truppen til kampen mod Skotland. B1903-spilleren havde straks efter sin indskiftning udlignet på et glimrende skud og senere indledte han det angreb, der gav sejrsmålet 5 minutter før tid. Poul Erik Thygesen blev udtaget som reserve.  

Landsholdet tabte 8 dage senere til Skotland. 1-0 stod der på tavlen i Glasgow. Landsholdet forlod grønsværen for 6 gang uden at have scoret.

18.11.1970

Hvidovre

DK-VfB Lübeck

1-1

Kristen Nygaard, IK Fuglebakken

Et hold fra den tyske regionalliga blev indbudt som træningsmodstander inden årets sidste landskamp – kvalifikationskampen til Nations Cup mod Belgien. Formålet var for danskerne at træne angrebsspillet, der ikke havde fungeret tilfredsstillende i 1970.

VfB Lübeck havde tidligere på året tabt til Esbjerg med 4-0, så landstræner Rudi Strittich forventede, at de danske angribere Morten Olsen, Benny Nielsen samt Keld Pedersen, der ene mand havde stået for de to danske mål i landskampsæsonen, kunne skyde sig varme mod en svag modstander, der lige som Danmark bestod af amatørspillere.

Der var kun 500 tilskuere på Hvidovre Stadion i det, som af nogle blev kaldt den sidste amatørkamp for landsholdet, fordi det i november 1970 forventedes, at DBU i begyndelsen af 1971 ville tillade professionelle spillere på landsholdet.

Landsholdet kom tidligt bagud, da en clearing af B1903-backen Torben Nielsen mislykkedes, så bolden i stedet havnede hos Stahl, der nemt passerede AaB-målmanden Kaj Poulsen. Udligningen faldt først 5 minutter før tid ved Kristen Nygaard på en helflugter efter et hjørnespark af Morten Olsen, B 1901.

De danske spillere virkede ikke særligt nedslåede over resultatet. Kampen viste, at landsholdet ikke var i stand til at skabe et afgørende overtag, selv mod en forventet svagere modstander. Målscorer Nygaard konstaterede, at holdet var bedst til at forsvare sig og til at overrumple modstanderen med hurtige angreb.

UK udtog efter kampen holdet mod Belgien. Der blev genvalg til de samme 11 spillere, der havde tabt 1-0 til Skotland. I Brügge tabte Danmark 2-0 efter en pæn indsats.  

1971

Arena

Hold

Mål

Målscorere

24.03.1971

Stralsund

DDR (U)-DK

4-2

Kristen Nygaard, IK Fuglebakken

Jørgen Markussen, Vejle Boldklub

Med et års forsinkelse fik Danmarks landstræner Rudi Strittich omsider mulighed for at realisere sin drøm om at kunne disponere over to landshold.

Det ene landshold skulle bestå af de bedste hjemlige amatørspillere. Målet var at forsøge at kvalificere Danmark til den olympiske fodboldturnering i 1972. Den første modstander i OL-kvalifikationen var Schweiz i april 1971.

Det andet landshold skulle bygges op omkring de bedste udenlandsprofessionelle spillere. Forstærkningen udefra skulle bringe landsholdet væk fra bunden af den internationale rangliste. Samtidig skulle det nye landshold gerne vinde et par af de sidste kampe i den igangværende Nations Cup-turnering, hvor modstanderne var Portugal, Belgien og Skotland.

Landsholdets første store opgave i 1971 var OL-kvalifikationskampene mod Schweiz. DBU havde haft held til at tilrettelægge et omfattende forberedelsesprogram for OL-landsholdet, der bl.a. indeholdt tre træningskampe mod udvalgte modstandere, herunder den traditionelle kamp mod pressens udvalgte hold.

Årets første landshold mod det østtyske ungdomslandshold skulle spilles den 24. marts i østersøbyen Stralsund, men i begyndelsen af marts var turneringen slet ikke startet op i Danmark endnu, så UK havde ikke noget bedømmelsesgrundlag.

Udtagelseskomiteen (UK) bestod af landstræneren samt sydsjællænderen Ib Skotnborg, fynboen Jørgen Leschly Sørensen og nordjyden Egon Johansen. Fodbold Danmark var derved geografisk dækket i UK, selv om det ofte hed sig blandt spillere og fodboldledere, at UK-medlemmerne havde en tendens til at favorisere spillere fra deres eget geografiske og klubmæssige bagland.

I øsende regnvejr tabte det danske landshold træningskampen mod Østtysklands ungdomslandshold med 2-4. Bent Hansen fra B1909 startede i målet, og AB-backen Jan Larsen, der var blevet kåret til årets spiller i 1970, vendte tilbage efter en skade. Danskerne ankom direkte til kampen fra færgen fra Danmark og havde ingen tid til at hvile sig oven på rejsen.

Kristen Nygaard bragte overraskende Danmark foran efter 2 minutter, hvilket i lyset af, at landsholdet i hele 1970 kun havde lavet 2 fuldtræffere, fik den danske bænk op at stå. Østtyskerne kom dog på 3-1 i første halvleg, fordi mange af de danske forsvarere efter vinterpausen slet ikke var oppe i omdrejninger. På en aflevering fra indskiftede Keld Bak lavede Vejle-forwarden Jørgen Markussen det sidste mål.

Den danske indsats var tidspunktet og omstændighederne taget i betragtning meget lovende.

08.04.1971

Næstved

Næstved IF-DK

2-5

Erik Sørensen, Randers Freja (2)

Morten Olsen, B1901 (2)

Kristen Nygaard, IK Fuglebakken

Den næste træningskamp som led i forberedelserne til OL-kvalifikationskampene spillede landsholdet mod Næstved IF. Det var skærtorsdag i påskeferien. De 2.200 tilskuere så et afbudssvækket landshold vinde 5-2.

Samme dag var der bl.a. semifinale i landspokalturneringen, hvilket havde givet flere afbud. Den nye spiller Arne Toft, der spillede back, imponerede i en dårlig kamp. Landstræner Rudi Strittich anvendte mest træningskampen til at afprøve nogen af reserverne.

Hjemmeholdets mål blev scoret af Ole Andersen og Benny Nielsen, mens Erik Sørensen, der først kom på landsholdet i 1974 i forbindelse med en Afrika-turne, og falstringen Morten Olsen scorede hver to mål.

14.04.1971

Aarhus

DK-Pressen

2-3

Jan Larsen, AB

Morten Olsen, B1901

Den tredje og sidste forberedelseskamp inden OL-kvalifikationskampene stod mellem UK og Pressens hold. 2.700 tilskuere så 22 motiverede og ihærdige spillere, der kæmpede om pladserne til de kommende OL-kvalifikationskampe og indimellem viste meget pænt spil i en målrig kamp.

Sejren til Pressen var fortjent, fordi der var mere bid i angriberne hos pressens udvalgte, der også førte 2-0 ved halvleg på mål af Anders Sørensen, og Ole Forsing, B1903.

UK fik udlignet til 2-2, inden store Jack Hansen fra B1913 sikrede sejren og sig selv en plads på landsholdet som reserve. Målmandsvalget faldt på Bent Hansen fra Odense-klubben B1909, der vippede Frem-målmanden Valdemar Hansen af pinden.

OL-landsholdet drog til kampen i Schweiz med stor optimisme og med fortrøstning om en sikker sejr over de schweiziske amatører, der blev vurderet til at være på niveau med den danske 3. division.

Danskerne blev meget klogere. Schweiz vandt sensationelt 2-1 på bedre fight og motivation over et usikkert dansk hold, men landsholdet satte tingene på plads i returkampen, som Danmark vandt 4-0.

16.06.1971

Nykøbing

B1901-DK

0-4

Jørgen Kristensen, Sparta Rotterdam (2)

Ole Forsing, B1903

Finn Laudrup, Brønshøj Boldklub

I 1971 fik de professionelle spillere fra udlandet adgang til landsholdet. Den første kamp på udebane mod Portugal endte med et ydmygende nederlag på 0-5, men senere slog landsholdet forstærket med de professionelle Skotland 1-0 på mål af Finn Laudrup.

Som opvarmning til opgøret mod Sverige fire dage senere vandt landsholdet – med flere professionelle på holdet – med 4-0 i en træningskamp mod B 1901. Hos falstringerne sås en ung Morten Olsen, der ikke var udtaget til landsholdet, men som havde spillet 5 landskampe på det rene amatørlandshold.

Jørgen Kristensen fra Sparta Rotterdam blev fremhævet som den bedste på banen, hvor han med sine skarpe driblinger drev gæk med falstringerne og trak de øvrige holdkammerater op til dåd efter en målløs 1. halvleg. Landsholdet viste sig overlegent, da tempoet og boldomgangen blev øget i 2. halvleg.

Et kvarters opvisning var nok til at vinde stort. Finn Laudrup skuffede som højre wing, men blev bedre, da han i 2. halvleg rykkede ind mod midten af banen.

Preben Arentoft, der var hentet hjem fra NewcastleUnited, dirigerede glimrende forsvaret. Optimismen var stor inden kampen mod Sverige, men nedturen blev fuldstændig den efterfølgende søndag, da Sverige vandt 3-1 i Idrætsparken.

22.07.1971

Valby

DK (A)-DK (B)

4-0

Iver Schriver, Vejle BK (2)

Kristen Nygaard, IK Fuglebakken

Morten Olsen, B1901

I en udtagelseskamp forud for landskampen mod amatørerne fra Japan spillede to OL-landshold – udelukkende af hjemlige spillere – mod hinanden i Valby Idrætspark.

DBU havde samlet ikke mindre end 29 spillere i Valby. Der var afbud fra B1903-spillerne Ole Forsing, Torben Nielsen og Svend Andresen, der var på træningstur i forbindelse med Gentofte-klubbens engagement i den internationale tipsturnering Toto-Cup.

Det sikre førstevalg til midtbanen Birger Pedersen var på en velfortjent ferie med familien. Til gengæld var den værdifulde dynamo Per Røntved tilbage på landsholdet igen. En forholdsvis ukendt spiller var Frems alsidige Bent Hougaard, der spillede sweeper på sin daglige hjemmebane.

Udtagelseskampen var som ventet ingen fornøjelse at overvære for de få tilskuere, der noget overraskende skulle betale entre. Det sløve tempo i sommervarmen gav heller ikke mange nye impulser til UK’s medlemmer, der var blevet forstærket med Ejvind Sørensen, som havde ansvaret for udtagelsen af ungdomslandsholdet.

I 2. halvleg opstod der en kraftig trafik ind og ud af banen i takt med, at de 7 udskiftningsspillere blev sat ind. B1909’s målfarlige Bent Outzen, der i maj havde scoret det afgørende mål i pokalfinalen mod Frem, oplevede at blive udskiftet for senere i kampen at blive skiftet ind på banen igen.

Det ″hvide″ DK I vandt 4-0 over det ″blå″ DK II på to mål af 22-årige Iver Schriver, Vejle BK, et straffespark af Kristen Nygaard, IK Fuglebakken samt et mål Morten Olsen fra B 1901. Pausestillingen var 1-0.

De to profiler fra ungdomslandsholdet Iver Schriver og Steen Ziegler havde fået mest ud af træningskampen og blev senere samme aften udtaget som debutanter til landskampen mod Japan efter deres gode indsats i Valby.

I Aalborg blev Japan besejret 3-2.

07.10.1971

Aalborg

Aalborg XI-DK

4-4

Birger Pedersen, Hvidovre IF

Kristen Nygaard, IK Fuglebakken

Jørgen Marcussen, Vejle Boldklub

Eigil Nielsen, KB

OL-landsholdet fik sig en ordentlig forskrækkelse, da det spillede mod et udvalgt hold fra Ålborg med bl.a. 22årige Henning Jensen, der scorede 3 mål for Aalborg. OL-holdet kom planmæssigt foran 3-0 inden for de første 35 minutter, men inden halvleg havde ålborgenserne reduceret til 2-3.

I 2. halvleg kom nordjyderne foran 4-3 på mål af Jens Zimmer. Kampen var ved at udvikle sig til et mareridt for de håbefulde OL-spillere, men 5 minutter før tid udlignede Eigil Nielsen, der efterfølgende blev professionel i Schweiz. Landstræneren var mest glad for, at ingen af hans spillere blev skadet. Den succesfulde Vejle-angriber Iver Schriver, der i de forudgående kampe havde scoret flere mål, sad uden for og blev heller ikke klar til kampen mod Rumænien.

Kampen var sidste test inden OL-kvalifikationskampen mod Rumænien 3 dage senere i København. Selv om de mange indkasserede mål i Aalborg gav anledning til bekymring, var holdet godt nok til at vinde 2-1 i Idrætsparken.

Henning Jensen fra serieklubben Nørresundby fik præsenteret sig selv så godt over UK og landstræneren, at han året efter debuterede på landsholdet. 

1972

Arena

Hold

Mål

Målscorere

27.02.1972

Nordre, Stadion, Vejle

Vejle Boldklub-DK

3-3

Henning Jensen (2), Nørresundby Boldklub

Kristen Nygaard, Fuglebakken IK

OL-landsholdet havde slået træningslejr på Den jyske Idrætsskole i Vejle. Det var derfor meget naturligt for DBU at vælge de regerende danmarksmestre som årets første modstander, selv om det var meget tidligt på sæsonen.

VB måtte undvære Allan Simonsen, Tommy Hansen, Iver Schriver og Jørgen Markussen, der alle var med i OL-truppen eller ungdomslandsholdet, der også var samlet for at forberede sig til den kommende kvartfinale i Nations Cup mod Grækenland.

Kampen endte 3-3 efter 1-1 ved pausen. OL-holdets målscorere var Henning Jensen (2) og Kristen Nygaard. For VB scorede Kell Meyer, Karsten Lund og Knud Nørregaard.

Træningskampen blev ikke omtalt i hverken Politiken eller Ekstrabladet. Den eneste skrevne kilde er Vejle Boldklubs årsskriftfor 1972.

UK udtog dagen efter de spillere, der skulle på træningslejr i Italien. Afløseren for Iver Schriver, der var på vej til østrigsk fodbold, var AaB´s Børge Bach Andreasen, der var en tætbygget og kropsstærk spydspids med et hurtigt antrit. Han scorede bl.a. sejrsmålet for AaB i landspokalfinalen i 1970, da Lyngby blev besejret 2-1 efter forlænget spilletid.

08.03.1972

Firenze

AC Fiorentina-DK

1-1

Per Røntved, Brønshøj Boldklub

Det var første gang i DBU’s historie, at forbundet sendte landsholdet i træningslejr i udlandet. Den bekostelige tur viste, at DBU satsede benhårdt på olympisk succes og havde tillid til, at OL-holdet – på trods af pinefuldt mandefald – kunne slå sig igennem. Spillerne skulle tilbringe en hel uge i det italienske fodboldforbunds attraktive træningsanlæg i Firenze.

Synet af saftige, grønne træningsbaner i modsætning til de grå vinterbaner i Danmark løftede straks humøret i spillertruppen. Programmet bestod af trænings- og taktikøvelser samt fysiske tests, som landsholdets læge Ole Halsskov forestod. Nok så vigtigt var der indlagt to træningskampe mod udfordrende modstandere.

OL-holdet med 2 nye angribere Henning Jensen og Peter Johansson fra Slagelse, der dog var influenzaramt, klarede årets første opgave imponerende godt.

Danskerne dominerede de topprofessionelle italienere, der ikke tog opgaven særlig alvorligt og spillede meget defensivt, hvilket gav de forårskåde danske spilere mulighed for at etablere flere gode angreb.

På et af disse angreb bragede Per Røntved et langskud i kassen. I 2. halvleg udlignede Fiorentina på en hurtig kontra, hvor holdet i et glimt viste forskellen på de to mandskaber. Landsholdet leverede en god indsats, hvor Røntved, backen Torben Nielsen, B1903 og nytilkomne Hans Evald Hansen fra B1901 blev kåret som de bedste.

09.03.1972

Pistoia

US Pistoia-DK

0-2

Henning Jensen, Nørresundby Boldklub

Jørgen Markussen, Vejle Boldklub

Mindre end 24 timer efter kampen mod Fiorentina stod det danske OL-landshold over for et italiensk 4. divisionshold, der forbavsende nok blev overvundet uden besvær.

Kampen fremstod i udpræget grad som en dag derpå oplevelse for det trætte og uoplagte OL-hold. Spillets kvalitet afslørede som forventet, at de danske amatører hverken fysisk eller psykisk kunne klare to kampe på to dage.

Det gjorde ikke tingene bedre, at de umotiverede danskere stod over for et umådeligt svagt italiensk hold, der slet ikke kunne udfordre gæsterne, selv om de rød-hvide bevægede sig rundt på banen som robotter med stive bevægelser og sitrende muskler.

På den svage baggrund skabte danskerne alt for lidt. Spillet var dræbende langsomt. Der var småt med chancer på den dyngvåde bane. Det værste for landstræner Strittich og de to UK medlemmer Ib Skotnborg og Jørgen Leschly Sørensen var dog, at de danske spillere ikke rigtig fik mulighed for at indøve forsvarssystemet, fordi modstanderen for anden kamp i træk spillede defensivt.

Italienerne havde i løbet af kampen ikke et eneste skud på den danske målmand Mogens Therkildsen. På den dyngvåde bane bragte Henning Jensen Danmark foran i 1. halvleg. Jørgen Marcussen øgede føringen i 2. halvleg. 

19.04.1972

Frankfurt

DDR (OL)-DK (U)

2-0

 

Som optakt til kvartfinalen i Nations Cup mod Grækenland spillede det danske ungdomslandshold en træningskamp mod det østtyske OL-landshold, der var i gang med at forberede sin deltagelse ved OL i München. Kampen spillet i Frankfurt an der Oder.

De danske talenter tabte 0-2 til de senere OL-sølvvindere, men gjorde det overraskende godt på trods af en strabadserende rejse, hvor truppen ankom til deres destination kort før kampstart. Favoritterne scorede de afgørende to mål inden for de sidste 20. minutter. Uheld og dårlig udnyttelse af chancerne gjorde, at Danmark ikke kom på måltavlen.

Landstræner Rudi Strittich, der aftenen før havde tabt 0-1 til Vesttyskland i OL-landsholdets træningskamp i København, kunne glæde sig, at de to udenlandsprofessionelle Benny Nielsen, Cercle Brügge KSV og Peter Dahl, Rot-Weiss Essen gjorde det strålende og understregede deres kandidatur til efterårets VM-kvalifikationskampe.

Den tredje udenlandsprofessionelle Iver Schriver, der endnu ikke var tiltrådt i sin nye østrigske klub SK Sturm Graz, skuffede og blev udskiftet i 2. halvleg. Den målfarlige østjyde, der i efteråret havde scoret 6 mål i fem landskampe, var spillemæssigt gået noget i stå i foråret og var heller ikke længere fast mand på Vejles kommende mesterhold.

Ugen efter slog ungdomslandsholdet Grækenland 2-0 på Vejle Stadion på mål af Peter Dahl og Kjeld Seneca, og havde gode muligheder for at komme videre til semifinalen, men måtte rejse hjem fra returkampen med en sæk på 0-5.

01.06.1972

København

OL-holdet-VM-stjerner

2-1

Keld Pedersen, Køge Boldklub

Peter Johansson, Slagelse fS

Keld Bak, Næstved IF

Det professionelle landshold mødte op med bl.a. Kresten Bjerre, Ole Bjørnmose og Jørgen Kristensen samt Jørn Bjerregaard, der til daglig udfoldede sig i Rapid Wien. På holdet spillede også Finn Laudrup, Brønshøj og Keld Pedersen, Køge, der på grund af deres status som tidligere udenlandsproffer ikke kunne stille op for OL-landsholdet.

Kampen var for det professionelle landshold optakt til opgøret mod Finland ugen efter i København.

33.000 tilskuere så en underholdende kamp, som det bedre sammenspillede OL-hold vandt fortjent over de 11 dygtige individualister, der kun i glimt fik spillet til at glide. I 2. halvleg blev de professionelle på det nærmeste spillet ned af amatørerne.

Midterforsvaret med Preben Arentoft, der var ude af træning efter en skade og Allan Michaelsen fra Eintracht Braunschweig, der spillede på en uvant plads, blev helt overbebyrdet. Fremme fik Jørgen Kristensen, der netop havde underskrevet en millionkontrakt med Feyenoord, og Jørn Bjerregaard, der virkede meget trykket, ikke noget ud af det.

Kun målmanden Jørgen Henriksen klarede sig godt og blev placeret øverst på Ekstra Bladets rangliste. Den fungerende holdleder for VM-holdet Arne Sørensen havde vanskelige vilkår, men prøvede med en indskiftning af Benny Nielsen af få vendt bøtten.

På OL-landsholdet var Morten Olsen bedste mand, men han valgte at blive professionel i Belgien inden OL i München. Det nye angrebshåb Henning Jensen var ikke med på grund af en skade, men også han blev professionel inden OL.

Keld Pedersen bragte i 1. halvleg de professionelle foran på et godt hovedstød midt for mål. Han nåede højere end både Svend Andreasen og Flemming Ahlberg på et godt indlæg fra Finn Laudrup.

5 minutter før pause udlignede Slagelse-angriberen Peter Johansson, der i øvrigt heller ikke kom med til OL eller landsholdet siden. Sejrsmålet blev scoret af Keld Bak 4 minutter inde i 2. halvleg.

21.06.1972

Valby

BK Frem-DK (udvalg)

6-3

Benny Nielsen, KSV Cercle Brugge (3)

2.700 begejstrede tilskuere på Valby Stadion overværede i midten af juni, at den fra Cercle Brügge hjemhentede Benny Nielsen scorede tre gange for et forstærket Valby-hold i en jubilæumskamp mod Boldklubben Frem.

Træner for det stjernespækkede Valby-hold var landstræner Rudi Strittich. Han kunne også konstatere, at den aldrende Preben Arentoft og reserven John Steen Olsen gjorde en god figur.

De mere motiverede jubilarer fra Frem slog de professionelle med 6-3. På trods af de tre mål blev Benny Nielsen ikke fundet god nok til landsholdet til den efterfølgende kamp mod Sverige i Malmø, som Danmark tabte 0-2.

26.06.1972

København

DK-Gornik Zabrze

4-1

Henning Jensen, Nørresundby (2)

Jørgen Kristensen, Sparta Rotterdam

Kresten Bjerre, Racing White

Den danske landstræner siden begyndelsen af 1970 Rudi Strittich indledte forberedelsen af årets svenskerlandskamp den 29. juni i sikker forvisning om, at hans arbejdsgiver Dansk Boldspil Union var tilfreds med hans indsats og resultater. Den 15 mand store bestyrelse for landets største sportsforbund besluttede i midten af juni at forlænge kontrakten med den ofte gemytlige men også åbenmundede østriger med yderligere to år til 30. juni 1974.

Som forberedelse til Sveriges-kampen havde DBU truffet aftale med det stærke polske klubhold Górnik Zabrze, der både var national mester og pokalvinder.

Gæsterne fra den anden side af Østersøen stillede op med flere kommende OL-spillere bl.a. Włodzimierz Lubański, der var anerkendt også uden for hjemlandet.

Henning Munk Jensen fra PSV Eindhoven styrede midterforsvaret, mens målmanden Jørgen Henriksen fra hollandske Utrecht stod glimrende på mål.

Kun 5.400 københavnere så en flok fodboldtrætte danskere vinde en pligtsejr. Kampen efterlod slet ingen tro på, at Danmark ville kunne sejle til Malmø og besejre Sverige.

Kritikkerne i dagspressen var hårde trods det smigrende resultat. Spillet på Idrætsparkens lækre grønsvær var kedeligt, langsomt og uden de overrumplende detaljer, som tilstedeværelsen af stærke individualister skulle garantere for.

Heldigvis optrådte det polske gæstehold som en flink og gavmild træningsmodstander. De angreb lystigt over hele banen og efterlod blottelser bagude, som danskerne kunne udnytte. Der var ikke meget internationalt snit over nærkampene, hvor danskerne fik lov til at trække sig ud som sejrherrer.

Der lå udmærkede detaljer bag de to første danske mål, som Henning Jensen og Jørgen Kristensen lagde navn til Det første mål scorede den elegante nordjyde fra en spids vinkel, da han brød igennem i polakkernes højre side. Inden han blev tacklet, sendte han en fladt skud ind ved den nærmeste stolpe.

Polakkerne Szarynski nåede at reducere til 1-2 inden halvleg. De polske angribere var i øvrigt gode til at holde Jørgen Henriksen travlt beskæftiget gennem hele kampen. Utrecht-målmanden efterlod et godt indtryk overfor de flittigt skydende Górnik-spillere.

I 2. halvleg øgede Kresten Bjerre føringen på et tvivlsomt dømt straffespark af den danske dommer Edgar H. Petersen. Til slut cementerede Henning Jensen en sejr, der var langt over, hvad landsholdet havde gjort sig fortjent til.

Den overbevisende sejr gav visse forhåbninger til svenskelandskampen, men to målmandsfejl af Jørgen Henriksen gav svenskerne endnu en sejr over Danmark. 2-0 blev det i Malmø.

02.08.1972

København

OL-holdet-Manchester United

2-3

Kurt Berthelsen, AaB

Allan Simonsen, Vejle Boldklub

Kampen mod det berømte britiske klubhold Manchester United FC skulle anvendes til at pudse formen af inden OL samt teste AaB-angriberen Kurt Berthelsen og Frem-wingen Leif Printzlau.

Arrangør af kampen var fodboldsammenslutningen Stævnet, der i flere årtier havde arrangeret internationale kampe i København. Medlemmerne af Stævnet var de store københavnske klubber B93, KB, AB, B1903 og Boldklubben Frem samt en række mindre klubber fra omegnskommunerne.

Det danske landshold stillede derfor ikke op i de velkendte røde trøjer med DBU-emblemet på brystet. Tværtimod optrådte OL-spillerne i en iøjnefaldende lilla spilletrøje og sorte bukser, medens udeholdet fra Storbritannien havde deres sædvanlige røde trøjer og hvide bukser på.

Det store trækplaster i København var den 34årige Bobby Charlton, der fungerede som en lysende ambassadør for engelsk fodbold. Dagen før kampen holdt den sympatiske verdensmand en interessant pressekonference på pubben Long John i København. Værten var det danske fodboldkoryfæ John Hansen, der bl.a. havde spillet på OL-holdet i 1948.

Inden kampen fik det højstemte publikum mulighed for første gang over højtaleranlægget at høre OL-holdets ny slagsang: Røde hvide farver. Teksten i denne fornøjelige slagsang var af Dansk Top-stjernen Flemming Antony.

Melodien med det iørefaldende omkvæd fik hurtigt klapsalverne frem. Enkelte humoristiske sjæle bemærkede dog tørt, at landsholdet spillede bedre fodbold end det sang i kor.

De knap 19.000 tilskuere så englænderne bringe sig foran 1-0 i første minut på mål af Brian Kidd, men Kurt Bertelsen, der var en af de nye på holdet og Allan Simonsen, der havde imponeret med 2 mål i den forudgående landskamp i Reykjavik, bragte danskerne foran inden tepausen.

Danskerne imponerede med strålende spil i denne periode, hvor danskerne spillede med Simonsen, Berthelsen og Frem-wingen Leif Printzlau i angrebet. I 2. halvleg sikrede Brian Kidd den engelske sejr.

1973

Arena

Hold

Mål

Målscorere

29.08.1973

København

UK-Pressen

1-5

Benny Nielsen, Næstved IF.

Lidt overraskende var den traditionelle udtagelseskamp mellem landsholdet og sportsjournalisternes elleve udvalgte henlagt til august. På det tidspunkt havde Danmark allerede spillet 4 landskampe.

DBU kunne dog forsvare en vanskelig udtagelseskamp i en hårdt sammenpresset turneringsprogram med, at holdet senere i september mod Norge alene ville bestå af hjemlige amatørspillere.

Profferne havde fået fri mod Norge, og meget af debatten i Fodbold-Danmark gik på, om brugen af udenlandsproffer grundlæggende havde ført til en forstærkning af landsholdet. Resultaterne havde været en lang skuffelse siden 1971.

Det blev en lang onsdag aften i Idrætsparken for UK´s tre faste medlemmer og landstræner Rudi Strittich, fordi kampen blev en total fiasko for landsholdet. De etablerede landsholdsspillere slog slet ikke til, men blev deklasseret af Pressens mandskab på alle ledder og kanter.

Det var især landsholdets normalt solide forsvar med Randers-stopperen Helge Vonsyld og Næstved-spilleren Jørgen Clausen, der brød fuldstændigt sammen. Det betød, at midtbane-folkene Hans Ewald Hansen fra B1901 og Sten Ziegler fra Hvidovre konstant måtte hjælpe til i forsvaret. De to angribere Hans Aabech fra Hvidovre og Bjarne Petterson fra Vanløse IF fik ikke meget at arbejde med.

Modsat brillerede den unge HIF-regissør Kurt Stendal over for sine to klubkammerater på landsholdet. Også B93´s finurlige Jens Kolding vakte opsigt og overskyggede alle andre. Han driblede og afleverede i et væk, så UK-forsvaret til sidst måtte overgive sig.

Den talentfulde Holbæk-forward Torben Hansen scorede to mål, med de øvrige tre mål blev sat ind af Jens Kolding, Tommy Hansen fra Vejle BK samt indskiftede Børge Bak Andreasen fra AaB. Pressen førte 3-0 ved halvleg.

Landsholdets trøstmål blev lavet af indskiftede Benny Nielsen fra Næstved IF. Sydsjællænderen var fast inventar på ungdomslandsholdet og blev også udtaget til U23-kampen mod Norge.

De 4.000 tilskuere måtte efter kampen konstatere, at Pressen på 10 pladser var bedre end landsholdet. Kun Frems Flemming Ahlberg slap fra Idrætsparken med æren i behold.

Umiddelbart efter blamagen afholdt UK hastemøde for at evaluere forløbet og drøfte nye emner til landsholdet. Formand Ib Skotnborg meldte hurtigt ud til pressen, at UK grundigt ville besigtige landsholdsemnerne inden den endelige udtagelse til Norges-kampen

I den sidste ende valgte UK også at tage konsekvensen af den ringe indsats. 5 af Pressens folk blev udtaget til landsholdet mod Norge. Inden kampen i Trondheim skulle landsholdet dog møde Næstved IF i en sidste afpudsning.

11.09.1973

Næstved

Næstved IF-DK

1-2

Jørgen Jørgensen, Holbæk BI

Viggo Jensen, B1909 (straffe)

Der var alt for meget, der ikke virkede i træningskampen mod 2. divisionsholdet fra Næstved. De mange afbud kunne ikke forklare den dårlige indsats, der efterlod de 3.100 tilskuere med en følelse af, at det landshold kunne man ikke have tillid.

UK og landstræner Rudi Strittich havde bestemt heller ikke været heldig med det taktiske oplæg. Sjællænderne Heino Hansen og Torben Hansen blev placeret på fløjene i en kikset 4-3-3-opstilling, hvor hovedstødstærke Hans Aabech blev efterladt mutters alene fremme uden støtte bagfra. Det gav alt for lidt tyngde i angrebet.

Da samtidig de to midtbanedynamoer Kurt Stendal og Hans Ewald Hansen virkede for langsomme og uoplagte, kom landsholdet aldrig i gang. Forsvaret var endnu engang rystende usikkert med Anders Sørensen fra KB som den store usikkerhedsfaktor.

Spilet blev lidt bedre i 2. halvleg, da Holbæks 30årige Jørgen Jørgensen kom på banen. Holbæks Torben Hansen blev rykket frem ved siden af Hans Aabech, og der kom mere styring på landsholdet. Ganske naturligt var det også veteranen Jørgen Jørgensen, der var vendt hjem fra Sverige for at nye sit fodbold-otium, som først scorede. Holbæk-spillere scorede på hovedstød.

Lidt senere sikrede fynboen Viggo Jensen sejren, da han effektivt udnyttede et tvivlsomt straffespark. Næstveds trøst mål blev scoret af Kurt Ottesen.

Efter kampen haglede kritikken ned over UK. Taktikken var håbløs, motivationen var i bund og spillernes kampgejst en hån mod tilskuerne. Den tirrede danske fodboldpresse forlangte, at DBU begyndte at prøve nye løsninger på et landshold, der slet ikke kunne imponere og hvor publikum svigtede.

På trods af den dårlige optakt og sidste øjebliks-afbud fra Kurt Stendal og Hans Aabech hev Danmark en spinkel 1-0 sejr hjem over Norge i Trondheim. Der var 5 debutanter i startopstillingen og i 2. halvleg kom yderligere to på banen. Falstringen Hans Ewald Hansen stod for det enlige mål.

1974

Arena

Hold

Mål

Målscorere

03.02.1974

Valby

DK (A)-DK (Y)

7-2

 

Som optakt til en længe planlagt rejse til Brasilien havde DBU samlet 16 spillere plus ledere i Valby. Modstanderen var det danske ynglingelandshold, der i maj skulle spille EM-slutrunde i Sverige. Der blev spillet i 2 x 30 minutter og alle A-landsholdets spillere kom på banen undtagen forstopper Svend Andresen der endnu ikke var klar til kamp efter en langvarig skade.

De fodboldinteresserede skulle lede længe for at finde et referat af kampen. Ekstrabladet havde en lille artikel om DBU’s problemer med at sikre aftale om kampe i Sydamerika, medens Politiken slet ikke havde omtale.

Det var således ikke muligt at få kendskab til holdopstilling eller målscorere. Faktisk er kampens resultat enkelte steder gengivet til 6-2.

10.02.1974

Slagelse

Slagelse BI-DK

0-2

Heino Hansen, Slagelse BI

Jørgen Jørgensen, Holbæk BI

1.200 fodboldentusiaster var i sne og sjap mødt frem på træningsbanerne omkring Slagelse Stadion for at se en gang uforpligtende træningsfodbold. Banen var tung og stod flere steder under vand. På trods heraf fik de to hold en god vintertræning ud af det, og der blev skiftet livligt ud.

Mange af tilskuerne var kommet for at se Slagelses egen Heino Hansen brillere – ikke mod sin daglige 1. divisionskammerater, men for landsholdet. Den danske topscorer fra OL 1972 skuffede heller ikke sit hjemmepublikum. Efter 30 minutter bragte han landsholdet foran - iført træningsdragt med lange bukser.

Kort før slutfløjt var det en anden sjællænder Jørgen Jørgensen fra Holbæk BI, der cementerede sejren ved at heade bolden i mål.

Frem-backen Flemming Ahlberg var tilbage på banen efter et brækket ben og var en af de bedste. Også B1903´s Svend Andresen, fynboen Jack Hansen, Hvidovres Ole Skouboe og naturligvis Heino Hansen gjorde sig bemærket.

Både UK og landstræner Rudi Strittich virkede ganske tilfredse efter kampen. Alle mand havde været på banen, og spillet acceptabelt forholdene taget i betragtning.

Det meste af snakken handlede om, at turen til Brasilien endnu ikke var på plads. DBU-lederne kendte kun afrejsetidspunktet den 1. marts, men ellers ikke noget.

17.02.1974

Valby

DK-AB

4-3

Knud Nørregaard, Vejle BK (2)

Ole Skouboe, Hvidovre IF

Arne Toft, Hvidovre IF (straffe)

2. divisionsholdet fra AB havde beredvilligt stillet sig til rådighed som træningsmodstander, selv om akademikerne overhovedet ikke havde trænet.

Landsholdet havde afbud fra angriberen Heino Hansen med en brækket tå, forsvarsdirigenten Helge Vonsyld og den anden forsvarer Svend Andresen, der begge lå med influenza. Det var også tydeligt at mærke, fordi landsholdsforsvaret kom flere gange i knibe, og 3 indkasserede mål var bestemt ikke betryggende mod et uprøvet AB-mandskab.

Tempo og intensitet var nogenlunde i 1. halvleg, og midtbanespillerne Jørgen Jørgensen og Ole Skouboe skabte mange chancer for DBU-mandskabet, der ikke blev udnyttet. Kampens flotteste mål stod AB´s Aage Hansen for, men han var ikke landsholdsaktuel, fordi han efter en mindre heldig episode i Polen i forbindelse med en ungdomslandskamp var i karantæne.

Som i den foregående kamp var banens bedste spiller B1913-spilleren Jack Hansen, der efter en downperiode efter OL 1972 var på vej tilbage i topform. Det var overraskende, fordi B1913 befandt sig i 3. division. Fynboen spillede i et højere gear end de andre spillere, der var indhyllet i lange overtræksbukser og tykke træningsdragter. Der var dog ikke sne på banen denne gang.

Det unge angrebshåb fra Vejle Knud Nørregaard stod for to af landsholdets fuldtræffere og gjorde sig derfor godt bemærket i forhold til UK. Hvidovres Ole Skouboe og venstrebacken Arne Toft fra AaB kom også på måltavlen.

Målscore for AB var som nænt Aage Hansen, Mogens Fog og Johnny Andersen.

Efter kampen blev spillerne vaccineret og så en turistfilm om Brasilien i Frems klubhus. Nu manglede de sidste information om rejsen.

24.02.1974

Odense

Odense XI-DK

1-1

Ole Skouboe, Hvidovre IF

DBU-lederne med formand Wilhelm Skousen i spidsen sad med en flov smag i munden, da landsholdet linede op til at spille sin sidste træningskamp inden den planlagte afrejse til Brasilien. Modstanderen var et byhold fra Odense.

Dagen før havde DBU modtaget et telegram fra det brasilianske fodboldforbund, hvor CBF aflyste turen under henvisning til, at Brasilien var forpligtet til at spille en række andre træningskampe.

Afbuddet var chokerende for DBU-ledelsen, og et brud på alle aftaler. De fleste stod tilbage med en følelse af, at de brasilianske værter havde gjort tyk nar af Danmark og havde erstattet aftalen med DBU med en mere lukrativ aftale med et andet forbund. Mistanken havde været undervejs i flere dage, da DBU ikke havde modtaget oplysninger om hverken fly, indkvartering eller modstandere på turen.

Over for de chokerede spillere beklagede DBU den uforståelige udvikling på sagen, men lovede, at forbundet vil sætte alle sejl til for at arrangere en alternativ tur til Asien eller Afrika.

Om selve kampen kom der ikke mange oplysninger. Fokus i pressen var dels på aflysningen af drømmeturen, dels på DBU´s årlige repræsentantskabsmøde, hvor bølgerne igen gik højt, og den mangeårige debat om indførelse af en form for betalt fodbold på ny strandede på de mange små klubbers modstand.

På mirakuløs vis lykkedes det DBU i de efterfølgende dage at få stablet en erstatningstur sammen til Afrika, hvor landsholdet spillede tre kampe.

12.03.1974

Accra

Hearts Ghana-DK

1-2

Ole Skouboe, Hvidovre IF

Erik Sørensen, Randers Freja

Den ulidelige varme, strabadserne ved at rejse mellem tre hovedstæder samt lokale dommere, der konsekvent dømte mod danskerne, gjorde landsholdets udflugt til den sorte Afrika til en højst tvivlsom oplevelse. Det sociale samvær blev styrket, men sportsmæssigt var turen af ringe værdi.

Landsholdet indledte turen med at besejre Togo 2-0 på mål af debutanten Bjarne Pettersson fra Vanløse IF. I den følgende kamp tabte Danmark 0-2 til alle forbløffelse til den formodede svageste modstander Dahomey. Begge kamp blev registreret som officielle landskampe.

Landsholdets reddede lidt af æren i den sidste venskabskamp mod et af de bedste ghanesiske klubhold Accra Hearts of Oak Sporting Club. Kampen blev spillet i tropisk varme foran 7.000 tilskuere i hovedstaden Accra.

I 1. halvleg bragte Ole Skouboe Danmark foran på et jordstrygende langskud. Efter en misforståelse mellem dommeren og danskerne om et frispark udlignede hjemmeholdet. Randers Frejas Erik Sørensen, der blev snydt for flere straffespark på hele turen, sikrede sejren i 2. halvleg.

Turen havde udviklet sig til en dyr fornøjelse for DBU. DBU’s formand Wilhelm Skousen frygtede et sekscifret underskud ved turen. Landstræner Rudi Strittich konstaterede tørt ved ankomsten til Københavns Lufthavn, at de danske landshold ikke ville kunne klare med hjemlige amatører alene. Der var fortsat brug for de udenlandsprofessionelle.  

07.05.1974

København

UK-Pressen

0-1

 

De 5.100 tilskuere i Københavns Idrætspark peb landsholdet af banen efter endnu en tordnende fiasko – denne gang mod Pressens hold, der bestod af de spillere, som UK ikke kunne bruge samt Hans Aabech fra den belgiske storklub FC Brügge. Den tidligere Hvidovre-angriber stod også for sejrsmålet efter et kvarters spil og var i øvrigt en af de bedste.

Miseren for Rudi Strittich og han tre fæller i Udtagelseskomiteen begyndte allerede ved udtagelsen af landsholdet, hvor landets ypperste fodboldeksperter hele vejen rundt kun udtog prøvede kræfter. Der var absolut ingen nytænkning fra den kant, og mange af spillerne var kommet skidt i gang for deres klubber i Danmarksturneringen.

DBU have ytret ønske om alene at anvende hjemlige spillere til den kommende landskamp mod Sverige i pinsen. Mange af de udenlandsprofessionelle vil være trætte og udbrændte efter en lang sæson, og i de foregående år havde netop profferne skuffet fælt i disse sommerkampe.

Disse overvejelser måtte DBU helt lægge op hylden, fordi det efter udtagelseskampen mod Pressen stod det fast, at Danmark ikke havde et landshold. Kun den unge målmand Birger Jensen, der blev jagtet af belgiske klubber, bestod eksamen. Resten af landsholdet plus reserverne dumpede med et brag.

Presset på UK udviklede sig i dagene efter kampen så voldsomt, at holdet mod Sverige den 3. juni blev helt fornyet.

Kun den ærgerrige Birger Jensen på mål, den solide Helge Vonsyld i midterforsvaret og den energiske Heino Hansen på midtbanen slap igennem nåleøjet. Modsat fik Pressen to angribere Hans Aabech og Niels-Christian Holmstrøm fra KB med på landsholdet. Derudover var der 4 udenlandsproffer, der havde fundet energi nok til at stille på i den rød-hvide trøje.

Lige lidt hjalp det. Sverige spadserede sig til en nem 2-0 sejr og fortsatte i øvrigt succesen ved det efterfølgende VM-stævne i Vesttyskland, hvor de gul-blå endte på en flot 5. plads.

1975

Arena

Hold

Mål

Målscorere

26.02.1975

Valdarno

Italien XI-DK

4-0

 

DBU satsede alt på at kvalificere landsholdet til de olympiske lege i Montreal i 1976. Lodtrækningen i FIFA faldt dog ikke heldigt ud for Danmark, fordi den første modstander blev skrækmodsanderen fra Rumænien.

DBU-bosserne rasede over, at Danmark ikke var blevet seedet, så landsholdet i 1. runde f.eks. kunne have trukket amatørholdene Frankrig eller Holland som modstander. Protesterne hjalp dog ikke hos de høje herrer i FIFA, der ikke ofrede meget opmærksomhed på en olympisk fodboldturnering, der savnede sportslig værdi uden de stærke professionelle nationer.

I forbindelse med OL-kvalifikationen i 1972 havde DBU sendt landsholdet på træningstur i Italien, så hvorfor ikke gentage en formel, der havde ført til succes. I marts 1975 drog 17 spillere til Firenze, hvor det italienske fodboldforbund havde sat sine gode træningsfaciliteter til rådighed.

Den første kamp stod mod et ungt hold af kommende liga-talenter, der overbevisende slog et dansk OL-hold i svag vinterform. De mange opkøbere blandt de 2.500 tilskuere fik det bedste frem i de italienske talenter, som hver især kæmpede for at overbevise fodboldkøbmændene om egne kvaliteter. Italien benyttede sig af 22 spillere – 11 i hver halvleg, så alle fik en chance for at vise sig frem. To hold i samme kamp blev for meget for de 15 danskere, der kom i ilden i løbet af de 90 minutter.

Et hovedstød på overliggeren af Vanløses erfarne Bjarne Petterson og et skud forbi mål af Frederikshavns nye angrebstalent Frank Nielsen var det eneste, som de få danske journalister kunne notere i bogen. Det gjorde det heller ikke nemt for danskerne, at de to forsvarsspillere Jens Jørn Jensen fra Vejle og Lars Larsen fra Frem blev skadet allerede i 1. halvleg.

UK var efter kampen ikke hård i sin efterkritik af spillerne. Danskerne havde gjort det så godt som muligt, og den gode stemning i landsholdslejren skulle ikke ødelægges af urimelig krav.

27.02.1975

Firenze

US Pistoiese-DK

1-0

 

Den anden træningskamp i det smukke Toscana afslørede ubarmhjertigt, at det danske OL-landshold savnede stærke angribere. På trods af overvægt i spillet formåede Danmark ikke at score mod det italienske sekunda hold, der forsvarede sig godt og benyttede alle sine udskiftningsmuligheder, så 7 spillere blev skiftet ind i 2. halvleg.

Det italienske Serie C-hold vandt 1-0 på et hurtigt kontraangreb, hvor de overrumplede det tunge danske forsvar, og gav derved grundlag for overvejelser om at lave drastiske udskiftninger i OL-truppen.

Træningsopholdet havde ikke levet op til DBU’s forventninger. UK-formanden Ib Skotnborg lagde ikke skjul på, at han havde forventet sig mere af spillerne, selv om sæsonen ikke var startet i Danmark endnu.

Det gjorde det heller ikke nemmere for danskerne, at såvel Hvidovres Ole Skouboe som Frems Flemming Ahlberg undervejs i kampen brændte hver et straffespark.

01.03.1975

Firenze

DK-FC Lugano

1-1

Niels Sørensen, KB

Det schweiziske 1. divisionshold FC Lugano var også i træningslejr i det italienske fodboldforbunds træningscenter i Firenze. På en spadseretur i området traf DBU’s generalsekretær Erik Hyldstrup aftale om en træningskamp mellem de to hold inden hjemrejsen.

1-1 gav lidt optimisme efter de to første kamp. Københavneren Niels Sørensen scorede for OL-aspiranterne.

Bedste mand var Frederikshavns Frank Nielsen, der udviklede sig positivt fra kamp til kamp samtidig med, at han blev bedre til at økonomisere med sine kræfter. Også den unge midtbanespiller Niels Sørensen fra KB gjorde det godt.

02.04.1975

København

DK-DDR (U23)

4-1

Lars Larsen, BK Frem

Lars Bastrup, IHF Århus (2)

Niels Sørensen, KB

Den dårlige indsats på træningsturen i Italien betød, at UK trak de to veteraner Jack Hansen og Svend Andresen ud af mølposen. Begge var OL-veteraner fra 1972 og havde i forårets første turneringskampe gjort det godt for henholdsvis B1913 og B1903. Også B93-wingen Jens Kolding, der havde været forhindret på Italiens-turen, vendte tilbage til OL-landsholdet.

Som træningsmodstander havde DBU denne gang valgt den østtyske U23-landshold, der var regerende europamester og som bl.a. havde et par aktuelle A-landsholdsspillere i truppen. Så forventningerne om en dansk sejr var inden kampen meget behersket.

Et uafgjort resultat blev på forhånd vurderet som den rene lykke for det svækkede OL-mandskab, der slet ikke var spillet sammen. Angrebet bestod f.eks. af den unge århusianer Lars Bastrup, københavneren Flemming Pehrsson og Østerbro-drengen Jens Kolding, der aldrig tidligere havde spillet sammen.

Efter kampen kikkede eksperter og journalister forundret på hinanden og konstaterede, at OL-landsholdet måske havde en realistisk chance for at slå sig igennem til Montreal 1976. Det så efter 4-1 sejren ud som om, at et nyt stærkt OL-hold var blevet skabt på uventet vis.

En af forklaringerne var bl.a., at forsvaret fra begyndelsen af 2. halvleg bestod af det gamle 1972-forsvar med Flemming Ahlberg, Svend Andresen, Jack Hansen og Jørgen Rasmussen. Kun profilen Per Røntved manglede i betonforsvaret, der i München havde afvist så mange angribere. Den danske oplæg til kampen var i det hele taget meget defensivt. Østtyskerne havde bolden mest, men kunne ikke nedspille det danske forsvar og skabe regulære chancer.

Forstopper Lars Larsen skabte tidligt ro i danskernes rækker, da han på frispark kanonerede bolden forbi den østtyske mur. Senere øgede 2. divisionsspilleren Lars Bastrup fra IHF til 2-0, da han koldblodigt loppede bolden over den fremstormende målmand.

I 2. halvleg øgede den unge regissør Niels Sørensen til 3-0. Han flugtede bolden smukt i mål efter et mønsterangreb, hvor de unge europamestre fra den anden side af Østersøen blev udspillet.

Den fjerde danske mål var en foræring, da DDR-målmanden ikke kunne holde et skud fra nært hold fra den lyslokkede Lars Bastrup. Østtyskerne trøstmål blev sat ind på et tvivlsomt dømt straffespark.

16.05.1975

Malente

Slesvig-Holstein-DK

0-5

 

Kampen endte med en 5-0 sejr til OL-landsholdet under det to dages træningsophold i Nordtyskland. DBU havde lånt det tyske fodboldforbunds træningsanlæg i Malente. OL-spillerne havde et hårdt program, da der var DM-kampe både den 15. maj og 20. maj (pinsedag var 18. maj).

Hverken Politiken eller Ekstrabladet har omtale af kampen, bl.a. fordi aviserne ikke udkom lørdag den 17. maj. Det har derfor ikke været muligt at afklare, hvem der scorede de 5 danske mål.

På trods af den omhyggelige forberedelse med træningslejr i Italien og er par opvarmningskampe i Danmark punkterede det danske landsholds OL-drømme hurtigt i Bukarest om eftermiddagen den 4. juni. Rumænien slog uden besvær Danmark med 4-0 og efterlod ingen tvivl om, hvem der skulle videre på vejen mod OL 1976

11.06.1975

København

OL-holdet-DK

 

Kampen blev aflyst.

DBU have planlagt en træningskamp mellem OL-holdet og et professionelt landshold, der den 25. juni skulle spille en venskabskamp i København mod Finland.  

På grund af 0-4 nederlaget til Rumænien i den første OL-kvalifikationskamp blev kampen aflyst.

Kampen skulle for OL-landsholdet have været forberedelse til returkampen i Idrætsparken den 18. juni 1974, men chancerne var forspildte efter det store nederlag, og de mange udenlandsproffer var trætte efter en lang sæson. OL-aspiranterne reddede lidt af æren i returkampen, men tabte uheldigt 1-2 til Rumænien.

1976

Arena

Hold

Mål

Målscorere

24.01.1976

Valby

BK Frem-DK

1-1

Mogens Hansen, Næstved IF

Som afløser for den udskældte Rudi Strittich havde DBU ansat den folkelige Kurt Nikolaj Nielsen, der i mange år havde været træner i B1901 og havde ry for at fremme unge talenter og skabe gejst og humør på sit hold. Han havde spillet 3 landskampe i sin Skovshoved-tid og havde efterfølgende været professionel i den franske storklub Olympique Marseille.

Skovser-Kurt samlede sine troper allerede i januar for at forberede landsholdets tur til Tel Aviv, hvor Danmark bl.a. skulle spille en officiel kamp mod Israel. Landstræneren havde også tid til at give sit første Tv-interview til DR´s Hans Grønfeldt, hvor han fortalte, at han ikke kom med nye taktiske koncepter, men ville bygge noget selvtillid op på et mandskab, der havde tabt næsten hver kamp.

Programmet for weekenden var rimeligt hårdt for de vintertrætte spillere, fordi landsholdet skulle spille kamp både lørdag og søndag.

Den første træningskamp var mod BK Frem på en grusbane ved Valby Idrætspark. Kampen endte 1-1 foran 300 frysende tilskuere.

Ingen dagblade skrev et referat af kampen, men Kim Eriksen scorede for Frem, mens angriberen Mogens Hansen fra Næstved IF scorede landsholdets enlige mål.

25.01.1976

Brøndby

Brøndby IF-DK

1-4

Mogens Hansen, Næstved IF (2),

Birger Mauritzen, Vanløse IF

Svend Erik Christensen, Næstved IF (straffe)

Dagen efter lagde 3. divisionsholdet Brøndbyerne IF grusbane til en træningskamp.

Denne gang var der en del journalister til stede, som i løbet af kampen interviewede den nye landstræner, der friskt gav sit syn på landsholdets muligheder i den kommende VM-kvalifikation samtidig med, at han kontant opildnede sine spillere på banen.

Om det var det større ombud af pressen eller landstrænerens mange opmuntrende ord, der gjorde udfaldet, er ikke til at vide, men landsholdet vandt sikkert 4-1.

Den gode forberedelse gav også pote i kampen mod Israel, der blev besejret med 1-0 på et mål af debutanten Mogens Hansen. På samme tur slog landsholdet også Beitar FC med 2-1, så Kurt Nielsen var ubesejret efter fire kampe.

09.02.1976

Tel Aviv

Beitar FC-DK

1-2

Carsten Nielsen, B1903

Mogens Hansen, Næstved IF

Landsholdet under ledelse af en sprudlende Kurt Nielsen fortsatte den imponerende indsats i Israel. Efter sejren over Israels olympiske mandskab blev topholdet Beitar FC fra Jerusalem besejret med 2-1.

Danskerne var klart overlegne i samtlige 90 minutter, og hvad der især overraskede var, at danskerne konditionsmæssigt kunne stå hele distancen, medens israelerne måtte slå op i banen i de sidste 20 minutter.

Målene faldt også i kampens sidste tredjedel. Det unge supertalent Carsten Nielsen scorede et pragtmål på langskud, der fik de 6.000 tilskuere til at miste mælet. Lidt senere lynede Mogens Hansen for fjerde kamp i træk. Den farlige sydsjællænder trak bolden på tværs af banen og overrumplede israelerne med et hårdt skud.

I det øsende regnvejr fik Beitar et sent trøstmål. Dommeren forbarmede sig over hjemmeholdet og tildelte værterne et tvivlsomt straffespark. Det skete to minutter før tid, men sejren kom aldrig i fare.

Succesen for Kurt Nielsen og hans mandskab fortsatte i 1976. Den historiske 2-1 sejr over Sverige i Göteborg indskrev landsholdet og Kurt Nikkelaj i historiebøgerne. Danmark fik også en god start på VM-kvalifikationen med to overbevisende sejre over Cypern.

20.05.1976

Valby

DK-Frederiksberg Boldklub (FB)

6-0

Allan Simonsen, Borussia Mönchengladbach (3)

Henning Jensen, Borussia Mönchengladbach (2)

Ole Rasmussen, BSC Hertha Berlin

Som optakt til Danmarks første vigtige kvalifikationskamp mod Cypern var det lykkedes for DBU at samle alle landsholdsspillerne allerede et par dage før afgangen til Limassol. Og hvilket landshold! Det var formodentlig det stærkeste, som Danmark kunne stille.

De store profiler fra den vesttyske Bundesliga Allan Simonsen, Henning Jensen, Per Røntved og Johnny Hansen var alle mødt frem i København. Kun savnede landstræner Kurt Nielsen HSV-dynamoen Ole Bjørnmose, der havde meldte afbud på grund af en skade.

Danmarksserieholdet fra Frederiksberg Boldklub agerede opvarmningsmodstander i en lukket træningskamp på Valby Stadion, hvor kun DBU-lederne og enkelte journalister havde adgang. De elleve spillere, der indledte kampen mod FB, overbeviste hurtigt landstræner Kurt Nielsen om, at samme spillere skulle løbe på grusbanen på Cypern.

BMG-duoen Henning Jensen og Allan Simonsen stod for 5 af målene, medens reserven fra Hertha Berlin og tidligere Næstved-spiller Ole Rasmussen nettede en enkelt gang.

Selv om landsholdet i Limassol hurtigt kom bagud, levede de danske fodboldstjerner op til forventningerne og vandt sikkert 5-1 og gav dermed Danmark en god VM-start. 

21.09.1976

Næstved

DK (B)-Vesttyskland (B)

0-1

 

På Næstved Stadion mødte 11.000 sjællændere frem til en amatørlandskamp mod den store fodboldnabo fra syd.

Efter en tøvende start, hvor den til lejligheden sammenbragte flok divisionsspillere skulle lære hinanden bedre at kende, fik danskerne efterhånden mere styr på opspillet. Ført an af Vanløses Bjarne Petterson, der også havde anførerbindet, kom Danmark frem til en række udmærkede afslutninger. Nakskovs Kurt Hansen kom bl.a. alene med målmanden, men hans afslutning blev reddet på målstregen.

I 2. halvleg var det også værterne, der havde de bedste muligheder. Kurt Hansen var hele tiden farlig og var tæt på, da han headede på overliggeren.

De vesttyske gæster havde blot et skud på mål, men det var også nok til at give sejrsmålet. Uwe Krause forsøgte efter 65 minutter sig langt ude fra. Bolden gik forbi Hvidovre-målmanden Jørgen Henriksen og ind tæt ved stolpen. Afslutningen burde dog havde været afværget af det danske forsvar.

Inden kampen havde der været store forventninger til KB’s fikse angriber Torsten Andersen, men han blev tæt mandsopdækket på klassisk tysk vis. De øvrige angribere Jan Sørensen fra Frem og Klaus Nørregaard fra Hvidovre forsvandt ud af kampen. 3 danske udskiftninger i løbet af kampen kunne ikke ændre udfaldet.

Danskerne stillede med en rent amatørhold. Tyskerne derimod fik alle D-mark for at spille fodbold, men havde ikke desto mindre amatørstatus i hjemlandet, fordi spillerne ikke havde en egentlig kontrakt med en klub.

Den uofficielle landskamp fremstod som afslutningen på en epoke, hvor DBU havde prioriteret deltagelse i de olympiske fodboldturneringer meget højt. Lederne i DBU var efterhånden kommet frem til den erkendelse, at konkurrencevilkårene mellem de forskellige lande var for stor.

De østeuropæiske amatørlandshold bestod af 100 pct. statsfinansierede fodboldspillere, medens mange af de vesteuropæiske fodboldforbund inddrog spillere, der til daglig tjente penge på fodbold.

I de følgende år tilmeldte DBU fortsat landshold til de olympiske kvalifikationsturneringer, men amatørlandsholdets dage som fodboldforbundets flagskib var ophørt. Landskampen i Næstved endte med at blive amatørlandsholdets svanesang.

1977

Arena

Hold

Mål

Målscorere

22.01.1977

Hvidovre

Hvidovre IF-DK

0-5

Henning Munk Jensen, AaB

Jan Sørensen, B1901

Kurt Hansen, Nakskov BK

Jan Sørensen, BK Frem

Johnny Hansen, Vejle BK

Inden DBU-rejsen til Vestafrika, hvor der ventede to officielle landskampe mod Gambia og Senegal, samlede landstræner Kurt Nielsen og resten af UK de 17 udtagne spillere til en weekendtræningslejr i Københavnsområdet.

Den første modstander om lørdagen var 2. divisionsholdet fra Hvidovre, der gav god modstand på den snedækkede bane, men til sidst måtte indkassere en sæk på fem mål.

Landsholdet viste god form på trods af den lange vinterpause, der havde været præget af sne og frost på banerne.

Målscorerne var dels de to gamle forsvarsveteraner Henning Munk Jensen og Johnny Hansen, dels de to unge talenter Jan Sørensen og Jan Sørensen, der delte navn, men kom fra forskellige egne i landet.

23.01.1977

Brøndby

Brøndby IF-DK

1-5

Allan Hansen, OB

Torsten Andersen, KB

Jan Sørensen, BK Frem,

Jan Sørensen, B1901

Kurt Hansen, Nakskov BK

Dagen efter var der andendagsgilde i Brøndby, hvor det lokale 3. divisionshold tog imod landsholdet. I tæt tåge og med et par hundrede tilskuere lands sidelinjerne vandt landsholdet sikkert over holdet fra Vestegnen og scorede igen fem mål.

Den tidligere Glostrup-spiller Jan Sørensen, der i forbindelse med landsholdsudtagelsen var skiftet til Boldklubben Frem i Valby, imponerede igen og blev hurtigt udnævnt til det nye fund i dansk fodbold. Navnefællen fra B1901 Jan Sørensen gjorde det også godt og kom på måltavlen.

Et andet par med fælles navn var Allan Hansen fra Odense og Allan Hansen fra Holbæk. De mange navnefællesskaber i landsholdstruppen fik landstræner Kurt Nielsen til højlydt at efterlyse forslag til et sæt rammende kælenavne til spillerne, så der ikke opstod misforståelser.

Ved pausen førte landsholdet 2-0, og i løbet af 2. halvleg blev det vanskeligere at følge landsholdskandidaterne på grund af tæt tåge. Afsted kom spillerne dog til Afrika, hvor de overraskende vandt to sejre – 4-1 over Gambia og 3-2 over Senegal.

28.04.1977

Glostrup

Glostrup IF 32-DK

0-1

Jan Sørensen, BK Frem

Inden den vigtige VM-kvalifikationskamp mod VM-bronzevinderen fra Polen fik DBU mulighed for at samle landsholdet et par dage. 3. divisionsholdet fra Glostrup IF meldte sig som opvarmningsmodstander og gav DBU-tropperne mere modstand end forventet. Det var en lukket kamp uden tilskuere.

Den store stjerne på banen var Borussia Mönchengladbach-spilleren Allan Simonsen, men de hårde fakta var, at landsholdet var alvorligt svækket af afbud fra mange af udenlandsprofferne, der ikke kunne få frihed fra deres klubber til at spille en landskamp en søndag eftermiddag.

Det blev 3. divisionsmålmanden Bjarne Lohse, der vakte størst opmærksomhed. Han tog fuldstændig pynten af det danske landshold, der havde et utal af målchancer, men ikke kunne passere den ukendte keeper, der var skiftet fra Hvidovre til Glostrup. Bjarne Lohse klarede i de første 20 minutters et sandt bombardement fra Simonsen & Co, hvorefter kampen fladede ud.

Den tilbagekomne terrier Flemming Lund fra Rot Weiss Essen gjorde det også godt og havde et fint sammenspil med Allan Simonsen.

Affæren endte med, at landsholdet måtte slide sig til en smal 1-0 sejr. UK-chefen Ib Skotnborg forsøgte at slå den svage indsats hen som ligegyldig, men på lægterne var der alligevel bekymring over, at sammenspillet havde været langsomt og uopfindsomt.

Frem-spilleren Jan Sørensen, der havde debuteret på Afrika-turen, scorede det enlige mål i 2. halvleg. Landstræner Kurt Nielsen fremhævede midtbanespilleren Ole Rasmussen fra Hertha BSC som en opmuntring og var ellers mest skuffet over de mange spildte chancer.

Om søndagen punkterede Polen endegyldigt de danske VM-drømme. To forsvarskoks var nok til at sikre en 2-1 sejr over Danmark, der slet ikke kunne få spillet til at hænge sammen. Kampen var præget af mange fejlafleveringer, og landsholdsanføreren Henning Munk Jensen måtte lide den tort at blive udskiftet i 2. halvleg efter en række forsvarsfejl.

1978

Arena

Hold

Mål

Målscorere

28.01.1978

Vejlby

IK Skovbakken-DK

1-1

John Andersen, B1903

Inden afrejsen til Israel for at spille venskabskamp havde DBU arrangeret en træningslejr i Århus for de hjemlige spillere, der skulle afsted. Den første træningskamp stod mod det nye 1. divisionshold IK Skovbakken ved Idrætshøjskolen i Vejlby.

Op til weekend-samlingen var der opbrud i dansk fodbold. På DBU-rigsdagen i februar ville det blive besluttet at indføre betalt fodbold i Danmark, herunder betaling af vederlag til landsholdsspillerne, når de optrådte i rød-hvidt.

Spillerforeningens formand Torsten Andersen, der også var udtaget til turen til Tel Aviv, gav udtryk for, at han forventede, at spillerne allerede på Israels-turen ville få et honorar for deres indsats. DBU’s formand Carl Nielsen var dog mere forbeholden og ville først betale spillerne med virkning fra den 25. februar, hvor repræsentantskabet i DBU ville vedtage professionel fodbold.

John Andersen fra B 1903 bragte landsholdet foran efter tre minutters spil, men 10 minutter før tid udlignede århusianernes Klaus Goeg til slutresultatet 1-1. Det kom bag på landstræner Kurt Nielsen, at spillerne fra Skovbakken viste sig at være i betydeligt bedre kampform end landsholdsspillerne. Værterne var det bedste hold og kunne godt være løbet med sejren.

Både Frem-backen Flemming Ahlberg og den lokale Lars Bastrup fra AGF blev skadet. Og begge måtte stå over i søndagens match.

29.01.1978

Aarhus

AIA Tranbjerg-DK

2-2

Kurt Hansen, Nakskov BK

Henrik Skouboe, Næstved IF

Dagen efter måtte landsholdet nøjes med 2-2 mod Danmarksserieholdet fra AIA Tranbjerg. Det pauvre resultat bekom ikke udtagelseskomiteen vel og igen var det påfaldende, hvor dårlig træningstilstanden var på landsholdet.

Nakskov-angriberen Kurt Hansen bragte som forventet landsholdet foran, men herefter fik gæsterne problemer. I sidste minut reddede Næstved-spilleren Henrik Skouboe uafgjort. Det bekom ikke de utrænede landsholdsspillere vel, at DS-holdet spillede hårdt og kontant på den knoldede bane.

Tilmed blev yderligere to spillere skadet. Denne gang var det de to OB-forsvarere Flemming Nielsen og Ronald Stelmer, der måtte trække sig fra banen.

At formen ikke var på plads blev afsløret en uge senere på Jaffa, hvor Danmark tabte 0-2 til Israel.

13.02.1978

Nathanya

Israel (OL)-DK

1-0

 

Efter den nedslående forestilling mod Israels førstehold håbede de danske ledere, at landsholdet ville rejse sig i opgøret mod det israelske OL-landshold. Hjemmeholdet havde dog fire gengangere i forhold til 2-0 sejren i Tel Aviv.

Dagene op til andendagsgildet havde været præget af diskussioner mellem spillerne og DBU om fremtidig betaling for at spille på landsholdet samt relevansen af sådanne ture til udlandet, der bestod af træning og turistudflugter. Stemningen i den danske lejr var noget anstrengt bl.a. foranlediget af, at Spillerforeningens formand Torsten Andersen åbenlyst i pressen debatterede landsholdsspillernes vilkår nu og i fremtiden.

Bedste mand på den knoldede bane var OB-backen Flemming Nielsen, der havde stået over i den første kamp på grund af efterdønningerne fra en blindtarmsoperation. Den lange fynbo lyste op i den tamme danske indsats.

Danskerne havde det vanskeligt over for de velspillende israelere, der var langt hurtigere og mere boldsikre tilsat en pæn portion brutalitet. Danskerne trak sig fra slagsmålene mod de iltre værter.

Det var småt med danske målchancer. Den hjemvendte eksprofessionelle Benny Nielsen fra Næstved havde et skud på mål og Køges Peter Poulsen prøvede med et godt hovedstød. Andet kunne danskerne ikke byde ind med.

Samlet set havde udflugten til Israel været en fiasko. To nederlag, 0 mål og dårlig stemning var det ringe udbytte af turen til Middelhavet.

22.05.1978

Valby

BK Frem Valby-DK

1-11

Benny Nielsen, RSC Anderlecht (4)

Jørgen Kristensen, BSC Hertha Berlin (3)

Per Røntved, SV Werder Bremen (2)

Morten Olsen, Cercle Brügge

Kristen Nygaard, AX 67 Alkmaar

Til den første EM-kvalifikationskamp mod Irland i København var det lykkedes DBU at samle en stærk trup med de bedste udenlandsproffer, der allerede havde afsluttet deres sæson i klubberne. Udtagelseskomiteen og landstræner Kurt Nielsen kunne derfor glæde sig over at kunne samle spillerne flere dage før EM-opgøret og tilmed afvikle en træningskamp mod Fremad Valby, der til daglig optrådte i Danmarksserien.

Medens spillerne knoklede på træningsbanerne, forhandlede anfører Per Røntved og DBU´s formand Carl Nielsen fortsat aflønningen for at stille op i DBU-trøjen, da landsholdet var blevet professionelt fra februar 1978.

Landsholdet vandt overbevisende 11-1 over Valby-holdet og viste en spilleglæde, der helt eliminerede den tunge sommerregn, der silede ned i 2. halvleg.

Alle mand var til disposition til træningsopgøret. Kun Real Madrids Henning Jensen manglede, da han spillede privat kamp i Dortmund. Den nye centerforward Benny Nielsen scorede i stjerneangriberens fravær 4 mål.

De to unge Ajax-himmelstormere Søren Lerby og Frank Arnesen kom på banen for landsholdet fra starten af 2. halvleg, ligesom Esbjergs Ole Kjær afløste Brügge-målmanden Birger Jensen i målet. Også 1860 München-dynamoen Jan Højland fik spilletid i 2. halvleg.

Det specielle ved denne kamp var, at Kurt Nielsen havde valgt at lade Per Røntved være anfører i stedet for Henning Munk Jensen, og dét indikerede et permanent skifte. UK hævdede, at nordjyden havde tabt form og derfor burde slippe for det tunge ansvar med at bære anførerbindet.

Til EM-kampen mod Irland manglede kun Allan Simonsen, der var på turne i Japan med Borussia Mönchengladbach. 9 udenlandsprofessionelle udelukkende fra topklubber og to hjemlige spillere med udenlandserfaring skulle næsten være garanti for en dansk triumf.

Alligevel haltede det danske spil gevaldigt og især forsvaret var hullet som en si. En opblomstring i det sidste kvarter sikrede Danmark uafgjort. 3-3 stod der på tavlen efter en underholdende kamp.

26.06.1978

Valby

DK-Roskilde BK

3-0

Preben Elkjær, KSC Lokeren

Frank Arnesen, Ajax Amsterdam

Medens der blev spillet om VM-trofæet i Argentina, havde DBU arrangeret en besværlig rejse til Island for at spille venskabskamp. På trods af det sene tidspunkt midt i spillernes sommerferie, meldte flere af de udenlandsprofessionelle sig under fanerne.

Inden afrejsen varmede landsholdet op mod 3. divisionsholdet fra Roskilde. Læge Rasmus Bech Andersen fik mere travlt end landstræneren på bænken, da både Preben Elkjær, Frank Arnesen og Benny Nielsen udgik med småskader.

Spillerne fra Roskilde gjorde god modstand og forstod at udfordre de trætte landsholdsspillere, der mere tænkte på afslapning end fodbold.

Kampen to dage senere i Island blev en kedelig nullert. Henning Munk Jensen spillede landskamp nr. 60 i en af de kedeligste landskampe i DBU´s historie.

18.09.1978

Valby

DK-BK Hero

7-1

Carsten Nielsen, Borussia Mönchengladbach (3)

Benny Nielsen, RSC Anderlecht (2)

Henrik Agerbeck, BSC Hertha Berlin

Allan Hansen, Tennis Borussia Berlin

I bidende kulde spillede landsholdet en opvarmningskamp inden det vitale EM-opgør mod England i Idrætsparken to dage senere. Bundholdet i 3. division Hero fra Gladsaxe var chanceløst i den lukkede kamp, hvor et mylder af udenlandsproffer pudsede formen af.

Udtagelseskomiteen og landstræner Kurt Nielsen stod efter kampen med det luksusproblem, at der var alt for mange gode spillere at vælge imellem.

Midtbanespilleren Morten Olsen blev afprøvet på begge backpladser, da den normale venstre back Søren Lerby var småskadet, medens den nyopdagede højre back Flemming Nielsen kun havde spillet én landskamp. Stærke spillere som Allan Hansen fra Tennis Borussia i Berlin og Henrik Agerbeck fra Hertha Berlin måtte sætte sig på bænken.

Gladsaxe Hero kom foran, men herefter gik det slag i slag i den modsatte ende af banen. Pausestillingen var 3-1 til landsholdet.

Det mest iøjnefaldende var, at Allan Simonsen ikke kom på scoringslisten, men op til kampen havde landstræneren også problematiseret, at den tidligere VB-spiller ikke var i topform. Holdkammeraten Carsten Nielsen boltrede sig derimod med tre træffere.

09.10.1978

Valby

DK-Herfølge BK

7-2

Benny Nielsen, RSC Anderlecht (4)

Jørgen Kristensen, Næstved IF

Frank Arnesen, Ajax Amsterdam

Ole Rasmussen, BSC Hertha Berlin

Danmark var færdig i EM-kvalifikationen efter uafgjort og nederlag på hjemmebane, men DBU forberedte sig alligevel grundigt til det tredje EM-opgør mod Bulgarien.

Opvarmningsmodstanderen var landsbyholdet Herfølge syd for København, der stod til at blive landstræner Kurt Nielsens næste træneropgave. DBU havde mere eller mindre besluttet sig for at udskifte landstræneren og havde annonceret efter en ny træner i udenlandske tidsskrifter.

Selv om Danmark var færdig i EM-turneringen, havde DBU ikke modtaget afbud fra alle udenlandsprofferne. Fraværet af Allan Simonsen og Henning Jensen kunne ikke overskygge, at Danmark med spillere som Frank Arnesen og Søren Lerby havde nye stærke landsholdsspillere på trapperne, der ville komme til at dominere i fremtiden.

Anderlecht-angriberen Benny Nielsen brillerede med fire mål og glædede sig over, at den skade, der havde plaget ham i Englands-kampen, var vel overstået. Morten Olsen gjorde comeback efter at siddet på bænken mod England.

Træningskampen viste igen, at landsholdet kunne lave mål – mange mål. Men forsvaret var fortsat lige så usikkert som altid. Det gjorde sig også gældende mod Bulgarien, hvor Danmark kun fik 2-2, fordi Røntved & Co gav to nemme mål væk. Denne gang kunne kritikkerne dog ikke bebrejde Henning Munk Jensen for målene, fordi han var erstattet af Frems Lars Larsen i midterforsvaret.

1979

Arena

Hold

Mål

Målscorere

27.01.1979

Vejlby

DK (OL)-DK Y

2-0

Tonny Madsen, Ballerup IF

Gunner Weber, Dragør BK

DBU havde besluttet at tilmelde Danmark til OL-kvalifikationen til De Olympiske Lege i Moskva i 1980.

Da DBU have åbnet op for, at alle 48 klubber i Danmarksturneringen kunne tegne kontakter, var langt de fleste hjemlige spillere udelukket fra OL-deltagelse, da de havde kontrakter med divisionsklubberne. Kun et par håndfulde divisionsspillere havde sagt nej tak til en kontrakt. Suppleret med spillere fra Danmarksserien fik OL-træner Poul Erik Bech det vanskelige opdrag af forberede OL-landsholdet til den første OL-kvalifikationskamp mod Finland.

Spillerne blev samlet til den første fællestræning i weekenden 6.-7. januar på Idrætshøjskolen i Vejle, hvor der måske blev spillet en træningskamp mod en ukendt modstander.

14 dage senere samlede Poul Erik Bech OL-truppen igen – denne gang i Århus.

På en snedækket bane sejrede OL-kandidaterne med 2-0 over det danske ynglingelandshold, der var i gang med at forberede sig på EM-slutrunden i maj. Tonny Madsen spillede til daglig på 3. divisionsholdet Ballerup, medens Gunner Weber kom fra DS-serien.

28.01.1979

Vejlby

DK (OL)-DK Y

3-2

Gunner Weber, Dragør BK

Per Knudsen, Slagelse BI

Dagen efter var banen ryddet for sne, hvilket bekom spillerne bedre, især ynglingene.

OL-træner Poul Erik Bechs tropper tabte 2-3 til talenterne. For ynglingene scorede Jens Henrik Petersen (2) og Michael Rasmussen, begge fra Vejle BK.

Anfører og forsvarsstyrmand Ronald Stelmer udgik med en skade, hvilket skabte usikkerhed inden afrejsen til træningslejren i Portugal.

Poul Erik Bech var meget tilfreds med weekenden og så optimistisk på de kommende OL-kampe. Udover det sociale fællesskab havde holdet spillet to kampe og havde om aftenen trænet indendørs i en hal. Så spillerne havde rørt sig meget.

05.02.1979

Estoril

DK (OL)-AZ 67 Alkmaar

0-5

 

Den første træningskamp i Estoril i det sydlige Portugal stod mod det hollandske 1. divisionshold fra Alkmaar, der også var på træningsophold sydpå. Kampen var spontant kommet i stand, da de to delegationer mødte hinanden på træningsanlægget.

På en dyngvåd sandbane tabte de dødtrætte OL-kandidater klart til et meget bedre professionelt hold. De få danske pressefolk rundt om banen var dog enige om, at kampen slet ikke gav et retvisende billede af det danske OL-landsholds muligheder. Dertil var modstanderen alt for stærk på dette tidspunkt af året.

Den danske landsholdsspiller Kristen Nygaard, der bl.a. var med til OL i 1972, var imponeret af sine landsmænd. ”Der er muligheder i spillermaterialet, når det bliver spillet ordentligt sammen”, sagde den tidligere IHF-spiller til Ekstrabladet.

Alle 18 OL-spillere kom på banen i løbet af kampen. Bedste dansker var Ikast-forstopperen Ejner Rahbek, der imponerede ikke bare sin egen træner Poul Erik Bech, men også Georg Kessler, der stod i spidsen for hollænderne. Kristen Nygaard kom i øvrigt på scoringslisten for Alkmaar.

06.02.1979

Estoril

Atletico Clube Lisbon-DK (OL)

1-1

Henning Biel, B1909

Næste modstander kom fra den portugisiske 2. division og kunne mønstre fem heltidsprofessionelle. Det hjalp dog ikke mod et stærkt dansk OL-landshold, der tog det første vigtigt skridt mod OL.

De hvidtrøjede danskere spillede en strålende kamp og var klart overlegne, også i den sidste del af kampen, hvor de fleste havde forventet, at kræfterne ville være opbrugt. Kun en skandaløs indsats af den portugisiske hjemmebanedommer og hans lige så svage linjevogter forhindrede en dansk sejr.

Linjevogteren vinkede flere gange fejlagtigt for offside, når en dansker var ved at komme igennem, og dommeren dømte frispark til hjemmeholdet, når værterne mistede bolden et farligt sted.

OL-træner Poul Erik Bech var meget tilfreds efter kampen. Selvfølgelig ville han gerne have haft en sejr, men det gode spil og den fine form glædede ham næsten endnu mere.

Begge mål blev scoret inden for det sidste kvarter. Midtbanespilleren Henning Biel, der til daglig spillede som amatør i 2. divisionsklubben B1909, bragte Danmark foran, men 8 minutter før tid udlignede Atletico.

08.02.1979

Estoril

GP Estoril Praia-DK (OL)

1-2

Keld Kristensen, Vejle BK

Selvmål Jose Torres

De danske OL-spillere var godt matte op til den tredje træningskamp, hvilket bl.a. havde sin årsag i, at DBU havde undladt at medtage læge og massører på turen. Så spillerne fik ikke tilbud om en gang muskelopløsende massage efter de hårde træningssessioner, hvilket flere af spillerne tydeligt kunne mærke.

På den baggrund var det sensationelt, at OL-amatørerne formåede at slå nr. 7 i den portugisiske 1. division GP Estoril Praia. Værterne havde i den foregående uge elimineret mesterholdet FC Porto i landspokalturneringen.

Fra starten gik danskerne frisk og uimponeret til sagen og lod sig ikke skræmme af overmagten, hvor Jose Torres – tidligere landsholdsspiller fra bl.a. VM 1966 – var den mest iøjnefaldende. Forsvaret var på toppen og tillod ikke værterne at komme i nærheden af målmand Harbo Larsen. Holdet lod sig heller ikke slå ud af, at det for anden kamp i træk måttes trækkes med en umulig dommertrio, der ofte dømte til fordel for værterne.

Danmark var foran 2-0 efter blot et kvarters spil. Først scorede portugiserne i eget net, derefter øgede VB-spilleren Keld Kristensen føringen. Den 22årige HH-studerende var til daglig reserve på Vejles 1.divisionshold.

OL-træner Poul Erik Bech strålede af stolthed. ”Nu har vi vist alle, at landsholdet kan noget på egen hånd og ikke er en flok ligegyldige amatører uden chance for at komme til OL”, sagde han lige efter kampen.

OL-landsholdets anfører Ronald Stelmer, der var skiftet fra OB tiltil Skovbakken ved årsskiftet, havde siddet udenfor i alle tre kampe og glædede sig til at bygge videre på den gode indsats.

Træningsopholdet i Portugal var samlet set en stor succes, der gav håb for fremtiden og dansk OL-fodbold.

07.03.1979

Vejle

Vejle-DK (OL)

3-1

Knud Erik Kristensen, Nørresundby BK

Medens det meste af den danske sportspresse var optaget af at byde Danmarks nye fodboldlandstræner Sepp Piontek velkommen, spillede OL-aspiranterne en træningskamp mod 1. divisionsholdet fra Vejle, der i efteråret 1979 havde erhvervet det første DM med betalt fodbold.

OL-landsholdet gjorde det glimrende og spillede lige op mod et stærkt VB-mandskab, der lige var vendt hjem fra et træningsophold i Belgien. I de sidste 10 minutter af 2. halvleg mistede Poul Eriks Bechs tropper dog pusten. Vejle kunne afgøre kampen med to hurtige mål.

Ved halvleg var stillingen 1-1-. Midtbanespilleren Jan Knudsen bragte østjyderne foran, men den nye OL-angriber Knud Erik Kristensen fra Nørresundby udlignede. De to sene VB-mål stod Michael Rasmusen og Gert Eg for.

Det værste for OL-holdet var, at forsvarsstyrmanden Ronald Stelmer igen måtte trække sig i pausen med en skade. Det var bekymrende, at kaptajnen havde fået en skæv start på sæsonen.

28.03.1979

Odense

OB-DK (OL)

 

Aflyst

Vinteren var hård i Danmark i 1979, så den planlagte træningskamp mod OB blev aflyst.

24.04.1979

Aalborg

AaB-DK (OL)

2-2

Thorsten Kirchhoff, AaB (2)

De 400 tilskuere på Aalborg Stadion kunne notere sig navnet på det nye spændende OL-fund Thorsten Kirchhoff, der scorede begge mål for OL-landsholdet. Det unge talent havde allerede fået tilbudt en kontrakt med AB, men havde takket nej, da han satsede alt på at komme til OL i Moskva med OL-landsholdet.

Den 19årige angriber spillede til daglig i AB. Han var den fikse dribler, som OL-landsholdet havde savnet i de tidligere kampe.

Kampen var lige og jævnbyrdig. ”Jeg kan ikke være mere end tilfreds”, udtalte træner Poul Erik Bech efter kampen. ”Selv om vi til sidst gik ned på konditionen, var der spillemæssigt gode takter”, opsummerede OL-træneren. Selvfølgelig glædede Poul Erik Bech sig særligt over, at han havde indlemmet en ny lovende angrebsspiller i truppen.

Målscorer for AaB, der spillede den foreløbig bedste kamp i året, var Torben Vandet Kristensen og Finn Trikker.

01.05.1979

Sundby

DK (OL)-Norge (OL)

0-4

 

Det norske fodboldforbund NFF satsede også en stor del af butikken på at kvalificere sig til OL, så det var meget naturligt, at de to OL-landshold kom til at stå over for hinanden. Den officielle træningskamp for amatørlandshold blev henlagt til Sundby på Amager, hvor knap 600 tilskuere mødte op.

Kampen blev et kæmpe antiklimaks for Poul Erik Bech og hans kombattanter. Efter 30 minutter førte Norge med 3-0.

Konklusionen var efter kampen, at OL-landsholdet ikke havde en chance for at besejre Finland. Så ringe og nedslående var indsatsen overfor et norsk mandskab, der i teknik og kondition var danskerne klart overlegne. Nok så vigtigt formåede nordmændene skånselsløst at udnytte deres overtag.

Det skal dog med, at Norge stillede op med 4 A-landsholdsspillere samt resten fra den norske 1. division, fordi der ikke var indført betalt fodbold i Norge endnu.

OL-træner Poul Erik Bech trøstede sig med, at hele holdet havde haft en offday samt at han fortsat havde hemmelige våben i baglommen, som han bevidst havde holdt skjult for de finske observatører, der filmede træningskampen.

Midtbanestyrmanden Ejner Rahbek fra Ikast fS vurderede, at hele holdet havde været ramt af premiere-nerver. Det var første gang, at spillerne stillede op i rødt og hvidt, hvilket tydeligt havde sat sit præg på stemningen i omklædningsrummet.

Alle danskere faldt igennem denne dag på Amager. Værst stod det til med anfører Ronald Stelmer, der ikke satte en fod rigtigt i hele kampen. Men også AB-angriberne Flemming Christensen og Thorsten Kirchhoff svigtede fatalt.

Den vævre indhopper Gunner Weber fra Dragør kom ind i 2. halvleg og endte med at blive bedste dansker, men han spillede jo også på hjemøen.

10.05.1979

Aalborg

DK (OL)-Finland (OL)

1-1

Jan Andersen, Odense Boldklub

DBU’s satsning på OL-landsholdet skulle stå sin prøve i den første OL-kvalifikationskamp mod Finland. DBU, Danmarks Olympiske Komite og landsholdets nye hovedsponsor Carlsberg A/S havde investeret en halv million kr. på træningslejre og forberedelse.

Efter blamagen mod Norge havde træner Poul Erik Bech sat tre nye folk på holdet – Kastrup-backen Jens Bangsbo, fynboen John Pedersen som forstopper og den unge midtbanestrateg John Lauridsen fra Esbjerg fB.

Danskerne spillede en god 1. halvleg, hvor de dominerede de finske gæster, der bestemt ikke virkede frygtindgydende. AB´s Thorsten Kirchhoff havde et par gode hovedstødsforsøg og klubkammeraten Flemming Christensen testede også det finske mål.

Det var derfor en spand kold vand, at finnerne 5 minutter inde i 2. halvleg kom foran. Det slog danskerne noget ud af kurs, og OL virkede pludseligt langt væk. Den farlige OB-angriber Jan Andersen, der var kommet ind i 2, halvleg, skabte nyt håb fem minutter før tid.

Udligningen var fortjent, men kunne ikke dække over den kendsgerning, at vejen til Moskva forekom lang og trang. Der var 2.600 tilskuere på Aalborg Stadion.

15.05.1979

Schwedt

DDR-DK (OL)

4-0

 

Valget af DDR som træningsmodstander på udebane var ikke heldigt. Da Danmark tilmed havde afbud fra 6 stamspillere, måtte de gå galt i Schwedt.

I de første 20 minutter kunne danskerne hænge på, men hurtigt afslørede kampen, at østtyskernes bedre fysik og træningstilstand var spilafgørende. De statsfinansierede fuldtidsamatører var en klasse over Danmark.

OL-træner Poul Erik Bech fandt flere lyspunkter i opgøret. ”Vi lærte en del af kampen”, sagde den tidligere VB-træner. ”Det opskruede tempo vil være til gavn for spilleren til returkampen mod Finland. Hver kamp hærder spillerne mere, og reserverne fik vigtig kamptræning mod den skarp modstander”, sluttede Poul Erik Bech.

De 4.000 tilskuere fik to mål i hver halvleg. Det blev også til et par danske chancer i 2. halvleg, hvor DDR´s OL-mandskab allerede havde tankerne på næste match.

05.06.1979

Brøndby

Brøndby IF-DK (OL)

3-4

Jan Andersen, Odense Boldklub

John Lauridsen, Esbjerg fB

Jan Bank Olesen, Viborg FF

Selvmål af Uffe Jensen, BIF

I stedet for den skadede Flemming Christensen havde OL-træner Poul Erik Bech indlemmet 2. divisions topscorer Jan Bank Olesen fra Viborg som ny angriber. Det skulle vise sig at være et klogt træk, for den unge komet scorede sejrsmålet mod 2. divisionsholdet fra Vestegnen.

OL-landsholdet fik en udmærket gang træning inden den vanskelige returmatch mod Finland. Sammenspillet var flydende det meste af tiden, men forsvaret fremstod usikkert. Selv om OL-landsholdet efterhånden havde spillet mange kampe, havde OL-udtagelseskomiteen endnu ikke fundet den rigtige forsvarskonstellation.

Efter 1-1 ved pausen bølgede angrebene frem og tilbage i 2. halvleg. De 550 tilskuere fik masser af underholdning.

Landsholdets anfører Ronald Stelmer erkendte, at OL-aspiranterne kunne have optrådt mere koncentreret, men lovende, at holdet ville løfte sig dagen efter i den finske havneby Kotka.

07.06.1979

Kotka

Finland (OL)-DK (OL)

4-1

Jens Sass Hansen, B1903

Den afgørende OL-kvalifikationskamp på udebane mod Finland blev afgjort inden for de første 20. minutter.

Den dygtige finske forsvarsstrateg Juha Helin udnyttede sin 196 meter effektivt. Først headede han værterne foran efter 9. minutter og 10 minutter senere headede han en aflevering videre til en fri holdkammerat, der sikkert scorede. Så var Danmark mere eller mindre snøret ned i sækken.

Det gjorde det heller ikke nemmere, at OL-landsholdets nye angrebskomet Jan Bank Olsen efter 1 minut fik et los over benet, der satte viborgenseren ud af billedet for resten af kampen. Efter at have humpet rundt i en halv time kom Roskildes Torben Nielsen på banen i stedet.

I visse sekvenser var der optræk til, at Danmark kunne få reduceret, men det blev aldrig rigtig til noget. I stedet øgede finnerne føringen til 4-0 i 2. halvleg.

Indskiftede Jens Sass Hansen fik lov til at pynte på resultatet 7 minutter før tid.

Det var ingen skam at tabe til et bedre hold, og det gjorde Danmark. Alligevel skabte OL-indsatsen fornyede overvejelser om det fornuftige i at stille op i en OL-turnering, hvor forskellene mellem holdene var så markante.

Danmark havde tabt klart til de andre OL-kandidater Norge, DDR og Finland, fordi DBU ikke kunne anvende de hjemlige divisionsspillere.

15.08.1979

Ikast

DK (UK)-Pressen

2-0

John Eriksen, OB (2)

Den nye landstræner Sepp Piontek indledte sin trænerkarriere i Danmark med den traditionelle træningsmatch mellem DBU-udtagelseskomiteens hold og et hold sammensat af repræsentanter fra dagspressen.

Kampen skulle blive sin sidste af sin art i DBU, fordi den markante vesttysker hurtigt proklamerede, at han - og kun han - satte landsholdet. Medlemmerne af UK havde herefter status af hjælpere og holdledere, der kunne understøtte Piontek i hans bestræbelser på at løfte det danske fodboldlandshold ud af det hængedynd, hvor det havde været i årevis.

Den tidligere OL-spiller fra OL 1972 Sten Ziegler var efter et succesfyldt ophold i Holland vendt tilbage til Hvidovre IF og fik en plads på Pressens hold. Landsholdets anfører Per Røntved var også vendt hjem til Randers Freja, men Piontek havde valgt helt at droppe den tidligere Werder Bremen-spiller fra truppen.

Kampen på Ikast Stadion var ikke den store oplevelse. Det var tydeligt, at spillerne ikke ønskede at skade hinanden. De 3.800 tilskuere så indimellem pænt, poleret spil, men tempoet var langsomt, og der var ingen kraft i spillet.

3 minutter før pausen åbnede fynboen John Eriksen ballet, da han overrumplede Pressens målmand Ole Kjær med et langskud. Oplægsholderen var Lyngbys Michael Schäfer, der var banens bedste i 1. halvleg.

I 2. halvleg kom Pressens forsvarsstyrmand Sten Ziegler for sent med en tackling på Lyngbys Michael Christoffersen. OB-strikeren John Eriksen eksekverede sikkert fra pletten.

Mod slutningen af kampen var der et sandt renderi ud og ind af udskiftningsbænken. Begge trænere ønskede at give alle spillere en chance, så 30 spillere nåede i løbet af de 90 minutter at betræde græstæppet.

Efter kampen udtrykte Sepp Pionteks sig såre diplomatisk. Han var glad for at have set de mange spillere i aktion, men noterede sig også, at holdet skulle forstærkes på flere pladser.

25.11.1979

Kolding

Kolding IF-DK

2-5

Henrik Skouboe, Næstved IF

Flemming Pehrson, Mjällby AIF (3)

Michael Schäfer, Lyngby BK

Som optakt til en fodboldrejse for de hjemlige spillere til Mexico, hvor der ventede to officielle landskampe, samlede DBU de bedste divisionsspillere til en træningsweekend i Kolding.

Der opstod dog hurtigt ballade, da de to spillere Klaus Berggren, Lyngby BK og Poul Erik Østergaard, Vejle BK meldte afbud, hvilket fik landstræner Sepp Piontek til at udbryde, at de to vejlensere var færdige på hans landshold.

Den ærgerrige landstræner, der havde afsluttet sæsonen med en fantastisk 3-1 udesejr over Spanien, havde i Sverige fundet den dygtige angriber Flemming Pehrson frem fra glemslen.

Veteranen havde spillet på det danske U19-landshold i begyndelsen af 70´erne og havde nu stor succes i den svenske 2. division. Med sin klub Mjällby AIF var den tidligere Frem-spiller netop rykket op i Allsvenska.

Flemming Pehrson imponerede også på Kolding Stadion, hvor han scorede tre mål. Det var i det hele taget en livlig affære, hvor gæsterne vandt 1. halvleg med 3-2. For Kolding IF, der spillede i 2. division, scorede forwarden Hans Junker to gange.

Efter kampen var der mere dramatik, da dumdristige tyveknægte havde benyttet kampen til at tømme sportstaskerne hos målmand Ole Qvist og flere andre spillere.

Landsholdssamlingen viste sig at blive den eneste, da rejsen til Mexico blev aflyst før jul. De mexicanske værter kunne ikke garantere landsholdet de nødvendige kampe på turen, der bl.a. skulle finansiere rejsens omkostninger.

           

Kilder:

  • Dagbladet Politiken – avisarkiv på nettet

  • Ekstrabladet – avisarkiv på nettet

  • Fodboldårbogen, Årets bedste fodbold og Sportsårbogen fra Illustrationsforlaget

  • Fodbold Jul

  • Diverse biografier og fodboldbøger fra perioden 1960-1969

  • Haslund Info - datoer og holdopstillinger for landskampe

  • Dansk Fodbold – hvad skete på hvilken dato samt kampdatoer

  • DBU’ fodbolddatabase – datoer og holdopstillinger

  • Og meget mere.

 

 

| Svar

Nyeste kommentarer

30.08 | 12:06

Hej Rasmus
Kunne du være interesseret i at købe 2 programmer fra de indledende kampe ved OL 1960 ved tilhørende billetter, hvis ja så send mig din mail adresse

26.07 | 11:17

Hej.. Jeg vil høre om du ved hvor man kan få fat i et eksemplar af IF Alliancens jubilæumsbog. Jeg har prøvet at google men det hjalp ikke rigtigt 😀 Martin

12.07 | 23:55

Hej ven hvordan har du det? Ved du, om jeg kan få programmet til Uefa Cuppen mellem Odense og Real Madrid i 1994? Selvom det var, ville jeg gerne have det scannet. Mange tak

24.05 | 07:34

Tusind tak!