Uofficielle landskampe 1980-1989

Opdateret den 13.marts 2017

 

Uofficielle træningskampe for fodboldlandsholdet 1980-1989

1980

Arena

Hold

Mål

Målscorere

04.02.1980

London

Irland (A)-DK (U)

2-2

Michael Birkedal, Næstved IF

John Helt, Lyngby BK

Det danske ungdomslandshold var på træningsophold i det engelske forbunds store træningsanlæg i Bisham Abbey lidt uden for London.

Irland stillede op i stærkeste opstilling med Arsenal-duoen Liam Brady og Frank Stapleton samt Liverpools Steve Heighway. Matchen mod de unge danskere var optakt til EM-kvalifikationskampen mod England på Wembley Arena.

Selv om danskerne ikke efter vinterens pause ikke var i topform, formåede de alligevel at spille lige op mod manager Johnny Giles tropper. Den unge Næstved-komet Jesper Olsen legede kispus med de britiske stjerne. Den lille spirrevip lagde op til begge danske mål.

08.02.1980

London

Wycombe Wanderers-DK (U)

2-1

Morten Donnerup, B1913

På en regntung bane tabte det danske U21-landshold til et halvprofessionelt engelsk hold. Det var tydeligt, at de danske spillere var slidt op af den hårde træningslejr.

Danskerne tilspillede sig dog flere gode chancer, der med lidt held kunne have givet en scoring mere. I 2. halvleg blev spilrytmen ødelagt af mange udskiftninger. Trænerstaben ville give alle spillere mulighed for at komme på banen.

Chefen for ungdomslandsholdets udtagelseskomite Kurt Grønning var glad efter turen til de britiske øer. ”Vi står godt rustet til de kommende kampe”, udtalte han til Ekstrabladet.

16.04.1980

København

DK-Malmø FF

2-1

Lars Bastrup, AGF

Henrik Skouboe, Næstved IF

Inden træningskampen mod Allsvenska-holdet fra Malmø betonede landstræner Sepp Piontek, at de hjemlige spillere nu havde chancen for at spille sig på VM-holdet.

På spring stod AGF-backen Frank Olsen, midtbaneslideren Jens Jørn Berthelsen fra Esbjerg samt Lars Bastrup fra AGF. Ind fra højre kom også verdensklasse-liberoen Per Røntved, der var gået på retræte i Randers Freja, men bestemt fortsat havde store ambitioner.

Ligalandsholdet vakte også begejstring hos 2.700 tilskuere i Københavns Idrætspark og afslørede, at der var masser at spillere hjemme 1. division at tage af, hvis der blev problemer med at få udenlandsprofferne til at prioritere landsholdet og skaffe sig fri til VM-kvalifikationskampene.

Ikke alene tilspillede ligalandsholdet sig mange åbne chancer. Holdet hang også glimrende sammen og kunne stå distancen i samtlige 90 minutter. Der blev ikke givet ved dørene over for de aggressive sydsvenskere, da Malmø pressede på for at få udligning.

Den unge aarhusianer Lars Bastrup viste allerede sit format efter 9. minutter, da han efter et gennembrud koldblodigt omdriblede Malmøs danske målmand John Hansen.

Danskerne pressede yderligere på, men først et minut før pausefløjtet kom udbyttet af spiloverlegenheden. På forarbejde af Bastrup øgede Næstveds Henrik Skouboe til 2-0.

De mange udenlandske opkøbere på tilskuerpladserne sad og slikkede sig om munden over alle de gode og billige indkøbsmuligheder. Lars Bastrup, Skouboe, Jesper Olsen og Berthelsen var blot et udvalg af de mange gode emner.

Opmuntret af den gode indsats drog Piontek umiddelbart efter kampen på Europa-turne for at få tilsagn fra de udenlandske stjerner om at stille op for VM-holdet, også når klubinteresserne kom på tværs.

24.06.1980

Nakskov

Nakskov BK-DK

0-4

Lars Bastrup, AGF (2)

Preben Elkjær, KSC Lokeren

Benny Nielsen, RSC Anderlecht

DBU havde som forberedelse til de kommende VM-kvalifikationskampe mod Italien, Jugoslavien, Grækenland og Luxembourg samlet alle udenlandsprofferne og de bedste hjemlige spillere med ægtefæller og børn til et 4 dages træningsarrangement i Nysted på Lolland. Hygge og småtræning skulle få VM-holdet klar til de første VM-kvalifikationskampe.

Bastrup, Elkjær og Benny Nielsen bragte landsholdet på 3-0 før pausen. I 2. halvleg scorede Lars Bastrup det sidste mål foran 2.200 tilskuere.

Det nye midterforsvar med Steen Ziegler og Røntved blev afprøvet med succes.

Flere af stjernerne, herunder Henning Jensen og Allan Simonsen blev sparet.

26.06.1980

Nykøbing

B1901-DK

1-2

Preben Elkjær, KSC Lokeren (2)

Næsten 5.000 tilskuere så veteranen Hans Ewald Hansen på 37 år bringe amatørerne fra Falster foran på hovedstød efter 5. min.

Preben Elkjær udlignede kort før pausen på en ripost fra Røntved, og Lokeren-angriberen lavede også sejrsmålet 20 min. før tid på en aflevering fra Lars Bastrup.

Det var en fin sommerkamp, hvor profferne for at undgå skader ikke taklede de godt fightende falstringer. Landstræner Sepp Piontek var glad for kampene, men skumlede en del over, at Birger Jensen, der til daglig vogtede målet i Club Brügge, ikke var mødt op i Nysted. Det kostede københavneren en plads på VM-holdet.

28.06.1980

Næstved

Næstved IF-DK

1-1

Allan Simonsen, FC Barcelona

Roald Otto bragte Næstved på 1-0 efter 11. minutter, men Allan Simonsen udlignede efter 25 min. Der var 3.000 tilskuere.

Det var et retfærdigt resultat efter spil og chancer.

Landsholdet måtte i 2. halvleg låne spillere fra Næstved, da mange hjemlige spillere var rejst hjem for at spille Toto-kampe.

09.09.1980

Maastricht

MVV Maastricht-DK

 

Aflyst

Som optakt til den første VM-kvalifikationskamp mod Jugoslavien havde landstræner Sepp Piontek planer om at arrangere en træningskamp i Holland mod 1. divisionsklubben fra Maastricht.

Modstanderen var valgt for at give de danske udenlandsproffer gode muligheder for at køre i bil til træningskampen.

Hurtigt viste det sig, at ganske få spillere kunne få fri til at deltage i træningskampen. DBU valgte derfor helt at aflyse kampen.

Det ærgrede landstræneren, at han ikke fik mulighed for se sine spillere inden skæbnekampen mod Jugoslavien.

23.09.1980

Århus

AGF-DK

3-7

Frank Arnesen, Ajax Amsterdam (3)

Preben Elkjær, KSC Lokeren

Lars Bastrup, AGF (2)

Henning Jensen, Ajax Amsterdam

Danmarks første VM-kvalifikationskamp skulle spilles i Ljubljana lørdag 27. september, hvilket gav landstræner Sepp Piontek mulighed for at samle sit hold næsten en uge før kickoff.

En ny EF-fællesretlig regel havde sikret DBU, at forbundet kunne hjemkalde de bedste udenlandsprofessionelle til VM- og EM-kvalifikationskampe.

På trods af, at DBU tydeligt havde tilkendegivet over for klubberne, at de danske spillere ville blive udtaget til landsholdet, valgte nogle klubber at forhindre spillerne i at rejse hjem.

RSC Anderlecht fik både Morten Olsen og Benny Nielsen til at melde afbud dagen før træningslejren, men efter hektiske forhandlinger frigav klubben til sidst midtbanespilleren Benny Nielsen.

Både den nye spændende forstopper Ivan Nielsen fra Feyenoord og Carsten Nielsen fra BMG meldte afbud med skader og sygdom, hvilket skabte en del debat i træningslejren. Allan Simonsen skulle spille turneringskamp i Barcelona, og da Spanien ikke var medlem af EF, kunne DBU ikke kræve den lille vejlenser fri.

AGF blev valgt som træningsmodstander, da den agtværdige Aarhus-klub fejrede sit 100 års jubilæum. Det blev en festlig forestilling for de 12.000 tilskuere, hvor landsholdet diskede op med drømmefodbold. Den unge Ajax-komet Frank Arnesen sprudlede og lavede et vaskeægte hattrick inden for de første 25 minutter.

Det fjerde mål af Preben Elkjær var en sand perle. Fra et AGF-angreb blev brudt og bolden lå i mål bag Århus-keeperen Ole Wendelboe var der tre spilstationer. Det var et kontraangreb i verdensklasse, der lovede godt for VM-kampen, hvor Danmark skulle leve af de farlige kontraangreb.

Efter 70 minutter var VM-holdet foran 7-1, og så slappede Pionteks drenge af i resten af kampen Dagens gode arbejde var udført, og optimismen var i behold. Det gjorde så ikke noget, at AGF´s anfører John Stampe pyntede på resultatet med to mål.

Der var smil på læberne hos landstræner Sepp Piontek, der især var tilfreds med det nye midterforsvar med Jens Steffensen og Sten Ziegler.

Veteranen Per Røntved garderede forsvaret som defensiv midtbanespiller. Landstræneren glædede sig også over, at hans hold så virkelig stærkt ud i kontrafasen.

Danmark spillede 4 dage senere en taktisk glimrende kamp mod Jugoslavien og havde fortjent uafgjort i den lige kamp. Men hjemmeholdet Jugoslavien trak det længste strå og bjærgede den vitale sejr i det første VM-opgør.

1981

Arena

Hold

Mål

Målscorere

03.02.1981

Reading

Reading FC- DK (U)

 

 

Det danske ungdomslandshold drog den 1. februar til Storbritannien, hvor det som i 1980 slog lejr i det britiske fodboldforbunds træningscenter i Bisham Abbey. Træningslejren var forberedelse til de senere EM-kvalifikationskampe mod Sverige og Skotland.

Ingen af de planlagte træningskampe blev omtalt i Ekstrabladet og Politiken, og det har derfor ikke været muligt at fremskaffe resultatet. Til kampen mod Reading fra 3. division blev der uddelt et teamsheet.

xx.02.1981

High Wycombe

Wycombe Wander. F.C. – DK (U)

 

 

 

15.02.1981

Odense

OB-Danmark

1-2

Ulrich Thychosen, Vejle BK

Lars Bastrup, AGF

Som en nyskabelse indgik landstræner Sepp Piontek aftale med divisionsklubberne om, at han regelmæssigt i løbet af vinteren kunne arrangere fællestræning med de ligaspillere, der bankede på til VM-landsholdet. Træningen foregik som regel om mandagen.

I weekenden 14-15. februar samlede den målrettede nordtysker sine spillere i Odense. På en snefyldt bane stillede Odense BK op som træningsmodstander.

På trods af de vanskelige forhold spillede begge mandskaber en god kamp og imponerede landstræneren, der var overrasket over spillernes gode fysiske form.

Landsholdet førte 1-0 ved pause. Den hjemvendte Allan Hansen udlignede for fynboerne, men i den sidste ende sikrede landsholdets angriber Lars Bastrup den knebne sejr.

Mange af spillerne fik senere på året chancen mod Finland og Island, da de udenlandsprofessionelle var optaget af klubkampe. De hjemlige spillere gjorde det godt og var med til at besejre Finland 2-1 på udebane og Island 3-0 i Idrætsparken. 

01.06.1981

København

XX-Danmark

 

?

På grund af avisstrejke i Danmark har det ikke været muligt at afklare, om VM-landsholdet inden kvalifikationskampen mod Italien i Idrætsparken varmede op mod en dansk modstander.

Holdet var samlet i flere dage op til kampen, fordi turneringerne var ved at afslutte i Europa.

Uanset hvad opladningen til prestigekampen bestod af, var den perfekt, fordi landsholdet skabte et vendepunkt i dets historie med en overbevisende 3-1 sejr over Enzo Bearzots mandskab, der året efter blev verdensmester i Spanien.

28.07.1981

Randers

DK (VEST)-DK (ØST)

5-2

Lars Lundkvist, AGF (2)

Vilhelm Munk Nielsen, OB

Ulrich Thychosen, Vejle BK

John Lauridsen, Esbjerg fB

--------------------------------

Gert Jørgensen, B1901

Henrik Eigenbrod, KB

DBU ville til venskabskampen mod Finland den 12. august i Helsinki stille med et hold bestående af spillere fra de danske divisioner.

Landstræner Sepp Piontek prioriterede stærkt at udvikle de hjemlige spillere med henblik på at inddrage dem i VM-truppen, så den ihærdige landstræner samlede 28 spillere i Randers til en regulær udtagelseskamp. Kampen var i regi af DBU og ikke lokalunionerne, selv om kampkonceptet mindede en del om de tidligere København-Provinsen kampe i 60´erne.

Øst-folkene i de røde trøjer med DBU-emblemet på brystet startede bedst med de to HIF-folk Henrik Jensen og Michael Manniche som de mest fremtrædende, men hurtigt sivede gasen ud af ballonen.

Anført af vestjyden John Lauridsen og den målfarlige århusianer Lars Lundkvist overtog Vest-holdet i hive DBU-trøjer taktstokken, og inden pausen stod der 4-0 på måltavlen. Da John Lauridsen i 2. halvlegs første minut øgede til 5-0, var kampen endegyldigt afgjort.

Landstræneren var generelt skuffet. ”Der var for få, der imponerede, og tempoet var for dårligt”, sagde han til Ekstrabladet. Især var landstræneren skuffet over Allan Nielsen fra OB. Som hjemvendt profi fra nederlandsk fodbold havde Piontek forventet sig mere af den stærke fynbo.

Efter kampen fik landstræneren styr på sin Finlands-trup. Tilsyneladende fik han blandet kortene godt, fordi Danmark slog Suomi med 2-1 på mål af John Lauridsen og Henrik Eigenbrod.

07.09.1981

Brøndby

Brøndby IF-DK

0-1

Allan Simonsen, FC Barcelona

Inden VM-kvalifikationskampen mod Jugoslavien i København samlede landstræner Sepp Piontek sin stærke VM-trup. Allerede på ankomstdagen havde DBU arrangeret en træningskamp mod 2.divisions tophold Brøndby.

På forhånd havde parterne lovet hinanden, at der ikke skulle kæmpes mere end nødvendigt for at undgå skader på begge sider. Flere af landsholdsspillerne lod derfor deres benskinner blive i omklædningsrummet.

Noget overraskende havde DBU givet adgang til publikum. Ikke mindre end 3.000 mødte frem i aftenskumringen for at se de danske stjerne optræde. Det blev dog en harmløs affære, hvor der var langt mellem snapsene.

Landstræneren havde dog stort gavn af opgøret, da han i Ajax-forstopperen Sten Ziegler fandt en afløser for den skadede Søren Busk. Også pladsen som venstre back blev besat af Esbjergs Ole Madsen. Efter kampen udtrykte Piontek også tilfredshed med, at han havde fået løst sine problemer på holdet, hvor han havde klarhed over de elleve, der skulle starte mod jugoslaverne.

Allan Simonsen scorede på straffespark i slutningen af første halvleg. Brøndbys Kim Christofte begik straffesparket mod Preben Elkjær.

Om onsdagen den 9. september kunne landsholdet dog ikke stå distancen mod Jugoslavien. I en ligebyrdig kamp tabte Pionteks på to situationer, hvor gæsterne koldblodigt udnyttede usikkerhed i det danske forsvar. Ved det andet mål var der tale om en egentlig forsvarsfejl fra anfører Per Røntved, der gav 3 jugoslaver frit løb mod mål. Cifrene lød på 2-1 ved slutfløjtet. Danmark var endegyldigt ude af VM-kapløbet, men præsterede i den sidste kamp af slå Grækenland 3-2 i Saloniki.

16.11.1981

København

DK (ØST)-DK (VEST)

2-3

Michael Manniche, Hvidovre IF

Stig Andersen, KB

-------------------------------------

Per Røntved Randers Freja (2)

Allan Hansen, OB

I efteråret 1981 satsede DBU på at lave en tur til enten Mellemøsten eller Afrika med ligalandsholdet.

Som forberedelse hertil samlede landstræner Sepp Piontek 28 hjemlige spillere til en udtagelseskamp i Københavns Idrætspark. Mange af spillerne kom lige fra turneringafslutningen og bar tydeligt præg af, at de enten var trætte efter at have fejret DM-medaljer eller var på vej på ferie. Men der stod en tur til udlandet på spil. Så på trods af træthed mødte alle spillere op.

De 132 tilskuere fik ikke meget at glæde sig udover 5 mål og et brændt straffespark af KB´s Henrik Eigenbrod. Vest-holdet var det bedste og vandt 3-2 på mål af Per Røntved (2) og Allan Hansen, OB. For Øst-holdet scorede Hvidovres Michael Manniche og KB-angriberen Stig Andersen.

Landstræner Sepp Piontek lod alle mand komme på banen og var tilfreds med forløbet. Han erkendte, at spillet var under middel, men pointerede kraftigt, at han havde meget få muligheder i løbet af sæsonen til at besigtige sine spillere.

Dagen før juleaften fik DBU omsider tilbud om en tur til Cameroun, der var VM-deltager, men på grund af det korte varsel måtte DBU afslå. Så der blev ingen rejse til ligalandsholdet i 1982.

1982

Arena

Hold

Mål

Målscorere

20.04.1982

København

DK-SC Lokeren

2-1

Allan Hansen, OB

Klaus Berggreen, Lyngby BK

Træningskampen mellem ligalandsholdet og det belgiske provinshold med Preben Elkjær i spidsen gav landstræner Sepp Piontek mange glæder.

De 2.300 tilskuere fik også tre bragende langskudsmål at fornøje sig med. Men billetprisen var skruet pænt i vejret. En halvtredser var temmelig meget for en træningskamp i april.

To spillere fra Lyngby fik i særdeleshed markeret sig stærkt. Den adrætte Flemming Christensen opvejede sine fysiske mangler med hurtighed og lagde op til begge mål og blev udtaget til venskabskampen mod Sverige, hvor han også kom på banen. Klubkammeraten Klaus Berggreen var med i det meste og kronede indsatsen med et flot mål.

Det unge supertalent Michael Laudrup fik en halvleg og imponerede landstræneren med sin sublime teknik og hurtighed. Han fik senere debut mod Norge i juni

Inden kampen havde Piontek og Preben Elkjær væddet om, hvorvidt Elkjær kom på måltavlen. Da landsholdets frontløber havde sat vinflaskerne på sig selv, måtte han aflevere de 6 flasker god rødvin til landstræneren.

09.06.1982

Odense

Odense-Stævnet-DK

1-4

Allan Hansen, OB

Henrik Jensen, Hvidovre IF

Kim Ziegler, AGF

Morten Donnerup, AGF

Inden venskabskampen mod Norge ønskede DBU-træneren Sepp Piontek at lave en træningskamp mellem EM-holdet med de udenlandsprofessionelle spillere og ligalandsholdet.

Kampene mod Sverige, Østrig og Belgien afslørede dog ubønhørligt, at de danske legionærer var helt opslidte efter en lang sæson. I stedet kom ligalandsholdet, der skulle repræsentere Danmark i Oslo, til at mødet et blandet hold fra Odense.

Ligalandsholdet stod dog uden problemer distancen på Odense Stadion. Pionteks unge tropper var jævnt overlegne i samtlige 90 minutter og fik indøvet en række detaljer. Holdet kunne også score mål til glæde for de godt 1.000 tilskuere. Ved pausen førte landsholdet 2-1. Målscorer for Odense-holdet var Jan Andersen.

Hvidovres Henrik Jensen kom også på scoringstavlen, men kom ikke med mod Norge. Det gjorde det 3 andre målscorere derimod.

Det mest negative ved kampen var, at Lyngbys Klaus Berggreen blev skadet og måtte melde afbud til Norges-kampen. Den anden skadede spiller Sten Hansen kom sig i de efterfølgende dage og kunne passe jobbet som venstre back på Ullevaal.

Danmark fik eklatant fiasko mod Norge. Et ordinært norsk hold overvandt de sløve danskere uden sværdslag. Piontek var efter kampen rasende over, at de hjemlige spillere, der alle havde kontrakter, ikke var blevet bedre efter 4 år med betalt fodbold. Den iltre landsholdsleder proklamerede, at han var færdig med at bruge spillere fra divisionsklubberne på sit landshold. For fremtiden blev der kun udtaget udlandsproffer.

Størst glæde fandt både tilskuere og presse i den 18årige debutant Michael Laudrup. På sin fødselsdag overstrålede Brøndby-spilleren alle øvrige spillere på banen og kronede indsatsen med det danske trøstmål i 1-2 nederlaget. En landsholdsstjerne blev født den 15. juni i Oslo

09.08.1982

Vedbæk

DK (A)-DK(B)

0-1

 

Forberedelserne til de kommende EM-kvalifikationskampe mod England og Luxembourg i efteråret 1982 begyndte med en uformel træningskamp mellem A-landsholdet, der to dage senere i Idrætsparken skulle spille venskabskamp mod Finland og ligalandsholdet, der var blevet indkaldt af Sepp Piontek som modstander.

Sidste øjebliks-afbud fra forstopperen Ivan Nielsen, midtbanespilleren Morten[SN1]  Olsen samt Preben Elkjær havde dog ført til, at Sepp Piontek lige kunne mønstre 11 spillere til den lukkede træningskamp. Dertil kom, at Ajax-trioen Lerby, Jesper Olsen og Jan Mølby samt HSV-succesen Lars Bastrup var forsinkede på grund af klublampe.

Da Barcelona-stjerne Allan Simonsen udgik i 2. halvleg, spillede landsholdet kun med 10 trætte mand.

Det var derfor meget naturligt, at ligalandsholdet vandt 1-0 på et mål af Brøndby-manden Brian Chrøis. Piontek havde meget svært ved at skjule sine frustrationer over, at hans forberedelser gik i fisk, fordi han ikke kunne disponere over spillerne.

2 dage senere var landsholdet igen 11 mand på banen, og på mål af Bastrup, Lerby og Søren Busk blev det en sejr på 3-2 over Finland.

20.09.1982

Vedbæk

DK (A)-DK (B)

2-1

Lars Bastrup, Hamburger SV

Allan Hansen, Hamburger SV

Inden den første EM-kvalifikationskamp mod England samlede landstræner Sepp Piontek sine tropper i Vedbæk. Skader hos nøglespillere havde alvorligt forringet de danske muligheder for åbne vejen mod EM 1984 med en sejr. På afbudslisten stod bl.a. Allan Simonsen, Frank Arnesen og Morten Olsen. Håbet var knyttet til de lovende nye spillere Jesper Olsen og Jan Mølby, der havde stor succes i hollandsk fodbold.

Kampen på det lille Vedbæk stadion, der lå tæt på landsholdets faste tilholdssted Hotel Marina, var sat til 2 x 30 minutter. B-holdet bestod af reserverne samt en række spillere, som Piontek havde indbudt fra omegnsklubberne Køge, Hvidovre, Lyngby og Brøndby.

Da Preben Elkjær var småskadet, stod han over i matchen, men det var ikke til hinder for, at førstekæden kunne vinde 2-1. HSV-angriberen Lars Bastrup og midtbanekollegaen fra samme klub Allan Hansen scorede for landsholdet. Den stærke dribler fra Køge Boldklub Erik Rasmussen fik sat reserverne på måltavlen.

Begge målscorere var også på banen i Københavns Idrætspark to dage senere den 22. september. I en fejende flot festforestilling skaffede den lille boldvirtuos Jesper Olsen Danmark uafgjort i sidste minut, da han dansede forbi den britiske forsvar. Landsholdet var godt på vej mod EM.

25.10.1982

Brøndby

DK (A)-DK (B)

2-0

Michael Laudrup, Brøndby IF (2)

Efter succesen mod England i EM-kvalifikation havde DBU valgt Czekoslovakiet som træningsmodstander inden den næste EM-kvalifikationskamp på udebane mod Luxembourg.

Landsholdet var igen ramt af mange afbud, men det gav blot plads til bl.a. den fremstormende angriber Michael Laudrup samt Klaus Berggreen og John Lauridsen, der begge havde succes i henholdsvis italiensk og spansk ligafodbold.

Inden kampen i Idrætsparken mod tjekkerne gennemførte de spillere, der var nået hjem i god tid, en aftenkamp mod et hold af spillere fra omegnsklubberne. Der var dårligt tale om en træningskamp, fordi kun 13 af de 16 spillere udtaget til landsholdet var noget frem mandag aften.

På sin hjemmebane brillerede Michael Laudrup med to mål.

2 dage fortsatte den 18årige supertekniker målscoringen med at lave et smukt mål foran beskedne 9.000 tilskuere i nationalarenaen. Det var også det eneste lyspunkt i en katastrofal dansk indsats. 1-3 til gæsterne stod er på måltavlen i en kamp, hvor det danske forsvar koksede. 18årige Jan Mølby brændte tilmed et straffespark.

13.12.1982

Kastrup

Kastrup BK -DK (OL)

1-3

Vilhelm Munk Nielsen, OB

Brian Chrøis, Brøndby IF

Ole Østergaard, Brøndby IF

DBU havde tilmeldt landsholdet til OL-kvalifikationsturneringen til det kommende olympiske lege i Los Angeles. Reglerne var blevet ændret siden 1980. I denne omgang måtte Danmark stille op med alle de hjemlige spillere fra divisionerne, hvilket var en klar forstærkning i forhold til miseren med danmarksserie-spillerne i 1980.

I begyndelsen af december 1982 udtog landstræner Sepp Piontek, der selv skulle stå i spidsen for Ol-landsholdet, en spændende trup på 16 spillere, der blev indkaldt til fællestræning to gange inden jul Den sidste fællestræning blev afsluttet med en træningskamp mod 2. divisionsholdet fra Kastrup.

Det var forsvaret og midtbanen, der høstede frugterne på Amager. Manglende skarphed fra angriberne vakte bekymring hos landstræneren, der også måtte konstatere, at guldfuglen Michael Laudrup var tabt for OL-landsholdet. Han havde på forhånd meldt afbud til det omfattende forberedelsesprogram med ugentlige landsholdsamlinger hen over vinteren. Men også angriberne Morten Donnerup og Lars Lundkvist, begge AGF manglede.

Flere af de andre OL-spillere bl.a. Hvidovres anfører Michael Christensen og Brøndbys topscorer Kim Vilfort var betænkelige, men var mødt op til kampen, selv om de var småskadede efter en lang sæson. Spillerne turde simpelthen ikke blive væk, fordi Piontek havde været meget tydelig om, at han ikke tolererede unødvendige afbud.

1983

Arena

Hold

Mål

Målscorere

08.01.1983

Vejle

Vejle BK-DK (OL)

1-0

 

DBU satsede 100 pct. på at kvalificere landsholdet til OL 1984 i USA og ville derfor indlede 1983-sæsonen med at sende OL-truppen på træningsophold på Gran Canaria. Inden afgangen spillede OL-aspiranterne mod Vejle i forbindelse med en træningsweekend på Idrætshøjskolen i Vejle.

Selv om østjyderne slet ikke havde opstartet træningen efter julepausen, formåede det stærke VB-mandskab alligevel at hive en smal sejr hjem. Kampen fik ikke omtale i Ekstrabladet og Politiken.

01.02.1983

Gran Canaria

DK (OL)-FC Luzern

3-1

Morten Donnerup, OB

Brian Chrøis, Brøndby IF (2)

På trods af, at 8-9 spillere havde været underdrejet med maveonde, fik OL-landsholdet en flyvende start på Gran Canaria.

Danskerne kom bagud i 1. halvleg mod det schweiziske 1. divisionshold, der også havde slået træningslejr under varme himmelstrøg. Overraskende var Pionteks mandskab i stand til at presse alpeholdet i en sådan grad, at det var spil til et mål i 2. halvleg.

Landstræner Sepp Piontek var begejstret. Holdet spillede over forventning også i lyset af, at flere spillere var afkræftede. Forsvaret stod godt, og angriberne var hyper farlige.

Den første danske mål lavede Morten Donnerup efter et sologennembrud, hvor han afsluttede med at sende bolden mellem benene på målmanden.

Brøndbys Brian Chrøis scorede til 2-0 direkte på frispark fra 25 meter afstand. Lidt senere gentog han kunststykket fra samme afstand.

03.02.1983

Gran Canaria

CF Maspolomas-DK (OL)

2-4

Alan Hansen, Kolding IF (2)

Vilhelm Munk Nielsen, OB (2)

2 dage senere var det lokale 3. divisionshold fra Maspolomas værter. Holdet havde tidligere spillet uafgjort mod FC Luzern og var midt i sæsonen. Spanierne lagde også hårdt ud med kontant, fysisk spil for at kyse danskerne som man havde gjort mod det mod de øvrige træningsmodstandere.

Danskerne fik dog hurtigt kontrol med kampen og spillede igen glimrende. Ved pausen stod der 3-2 og i resten af kampen holdt danskere dampen oppe, medens værterne gik ned på konditionen.

Efter kampen var det holdleder Kaj Johansen, der begejstret fortalte om den nye optimisme, der havde indfundet sig blandt de 18 OL-spillere.

I horisonten ventede de kommende OL-modstandere fra DDR, Norge, Finland og Polen. Første kamp var i Aarhus mod DDR i maj.

14.03.1983

Kolding

Kolding IF-DK (OL)

0-3

Vilhelm Munk Nielsen, OB

Brian Chrøis, Brøndby IF (2)

Landstræner Sepp Piontek var rasende efter kampen og truede med at udskifte adskillige spillere i OL-truppen, fordi de i 2. halvleg var faldet af på den.

OL-landsholdet lagde ellers fra land som lyn og torden på Kolding Stadion og førte 3-0 ved pausen. Værterne, der skulle i gang med sin anden sæson i landets bedste række, fik ikke et ben til jorden. De 1.000 tilskuere kunne begejstret konstatere, at landsholdet fortsatte den gode linje fra Gran Canaria.

I 2. halvleg gik gassen helt af OL-aspiranterne, hvilket fik Piontek op i det røde felt. ”Spillerne svigtede i 2. halvleg og tog ikke seriøst på opgaven”, lød det på danske med tysk accent. ”Tilmed var spillerne i dårligere træning end på Gran Canaria. Hvis den linje fortsætter, er den olympiske kvalifikation spild af tid”, tordnede landsholdschefen.

Sepp Piontek havde ofte argumenteret for, at mange hjemlige spillere fortsat optrådte som amatører, selv om de nu fik penge for at spille fodbold. Han savnede større engagement og offervilje fra spillernes side. Der var for meget hygge, hvilket i den sidste ende ville føre til, at et dansk landshold baseret på hjemlige spillere ikke ville få succes. De hjemlige spilleres træningstilstand og mentalitet skulle komme til at præge debatten om OL-landsholdet i de kommende måneder.

11.04.1983

Fredericia

DK (OL)-DK (U)

3-1

Alan Hansen, Kolding IF

Wilhelm Munk Nielsen, OB

Leif Hansen, Kolding IF

Kampen i Fredericia var lidt af en gentagelse af kampen i Kolding, men denne gang accepterede OL-træner Sepp Piontek, at hans spillere i 2. halvleg slap gaspedalen. Dels havde spillerne været i ilden dagen før i Danmarksturneringen, dels skulle OB-spillerne spille pokalkamp midt i ugen.

Blandt de 350 tilskuere sad den østtyske landstræner Harry Irmscher og noterede flittigt. Han fik næppe sved på panden af angst over den kommende OL-modstander, der gjorde det fint før pausen, hvor stillingen var 2-1.

OL-landsholdet diskede i et adstadigt tempo op med kvikke kombinationer og gode afslutninger. Forsvaret viste igen gode form med Ikast Ejner Rahbek og anfører Michael Christensen fra Hvidovre som en sikker sidste skanse.

For ungdomslandsholdet med Richard Møller Nielsen i trænersædet scorede Næstveds Søren Juel. U21-holdet stod over sin første EM-kvalifikationskamp mod Grækenland.

13.04.1983

København

DK-DK (OL)

 

Aflyst

Årets første EM-kvalifikationskamp mod Grækenland var fastsat til den 27. april. Landstræner Sepp Piontek ønskede at teste EM-holdet i en træningskamp. En match i Nederlandene mod et lokalt hold blev hurtigt droppet, men lige til det sidste satsede DBU på at arrangere en træningskamp mellem EM-holdet og OL-holdet i Københavns Idrætspark.

I dagene op til kampen væltede det ind med afbud. Ajax-trioen Lerby, Mølby og Olsen samt Berggreen, Lauridsen, Bastrup, Morten Olsen, Elkjær og Michael Laudrup stod alle på afbudslisten. Dråben, der fik bægeret til at flyde over, var et sidste øjebliks afbud fra Feyenoords Ivan Nielsen samt hjemvendte Allan Simonsen.

På listen over udenlandsproffer stod fortsat Jens Jørn Berthelsen, Kenneth Brylle, Per Frimann, Allan Hansen, John Eriksen, Henrik Eigenbrod og Søren Busk samt Ole Rasmussen. De stod parat til at tage med flyveren til København, men nåede heldigvis ikke så langt.

Landstræneren var rasende, men kunne ikke gøre noget ved det, fordi klubberne i Belgien, Holland og Vesttyskland ikke var forpligtet til at frigive spillerne til en venskabskamp.

Det hele endte med, at den arrige Piontek helt aflyste kampen dagen før. Han følte sig modarbejdet af klubberne i udlandet, som han ellers havde besøgt regelmæssigt i årets første måneder.

På trods af manglende opvarmningskamp klarede EM-holdet sig fint. På et sent mål af Søren Busk slog Danmark angstmodstanderen Grækenland med 1-0 og senere i juni blev det 3-1 over Ungarn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1984

Arena

Hold

Mål

Målscorere

24.02.1984

Dubai

Forenede Arabiske Emirater-DK

3-1

Ligalandsholdet – målscorer Mogens Hansen, Næstved

26.02.1984

Dubai

Forenede Arabiske Emirater-DK

0-1

Andendagsgilde - ligalandsholdet – målscorere Mogens Hansen, Næstved

29.02.1984

Doha

Qatar-DK

1-2

Ligalandsholdet – målscorere Brian Chrøis og Mogens Hansen. Ligalandsholdet spillede den tredje kamp under sin rejse i Mellemøsten. I Doha vandt holdet med 2-1 over Qatar. Målene blev scoret af Brian Chrøis (Brøndby IF) og Mogens Hansen (Næstved IF). Der var 300 tilskuere - alle var mænd.

03.03.1984

Doha

Qatar-DK

3-2

Målscorere Kim Vilfort, Frem og Flemming Christensen, Lyngby

1985

Arena

Hold

Mål

Målscorere

12.01.1985

 

 

DK-Vejle B

0-4

Comeback for Allan Simonsen efter benbrud ved EM 1984.

23.01.1985

 

Mexico City

CF Atlante-DK

2-1

Ligalandsholdet på tur i Mellemamerika, Målscorer Flemming Christensen, Lyngby

27.01.1985

 

 

Tegucigalpa

Honduras-DK

0-3

Ligalandsholdet mod udvalgt hold fra Honduras, målscorere Jan Bartram, AGF (2) og Flemming Christensen (Lyngby)

30.01.1985

 

San Salvador

Talleres de Cordoba-DK

1-1

Uafgjort mod klubhold fra El Salvador, målscorer Jan Bartram

03.02.1985

San Salvador

El Salvador-DK

3-0

 

29.04.1985

 

 

Nyborg

DK-DK(U)

3-0

Ligalandsholdet mod U-landsholdet, der senere på året skal spille EM-kvalifikationskampe.

30.05.1985

 

Odense

DK-RSC Anderlecht

3-1

Uofficiel venskabskamp (program), 21.000 tilskuere, målscorere Michael Laudrup (2) og Allan Hansen (HSV)

26.06.1985

Aalborg

DK-AaB

5-0

Ligalandsholdet mod forstærket AaB-hold i anledning af klubbens 100 års jubilæum

1986

Arena

Hold

Mål

Målscorere

31.01.1986

Bagdad

Irak-DK

0-2

Ligalandsholdet træningstur til Mellemøsten, målscorer Kent Nielsen, Brønshøj og Jan Bartram, AGF.

02.02.1986

 

Bagdad

Irak-DK

2-0

Nederlag i andendagsgildet.

04.02.1986

Manama

Bahrain-DK

1-5

3. kamp på Mellemøstturen, målscorere Flemming Christensen (3), Allan Simonsen (2). I sin tredje kamp under rejsen til Mellemøsten vandt Ligalandsholdet med 5-1 over Bahrain i Manama. Hjemmeholdet var foran 1-0 efter et hovedstødslob over målmand Mogens Krogh (Ikast FS), der var kommet på mellemhånd, men Allan Simonsen (Vejle BK) fik udlignet før pausen og bragte Danmark på sejrskurs efter et straffespark 10 minutter ind i 2. halvleg. Herefter tog indskiftede Flemming Christensen (Lyngby BK) fat og på blot 12 minutter scorede hattrick og dermed sikrede slutresultatet.

06.02.1986

Doha

Qatar-DK

0-0

 

09.02.1986

Doha

Qatar-DK

1-1

Målscorer Flemming Povlsen, AGF.

06.03.1986

 

Los Angeles

Mexico-DK

1-1

Uofficiel venskabskamp for ligalandsholdet, målscorer Allan Simonsen

20.05.1986

 

Paraguay-DK

2-1

Opvarmning til VM-slutrunden i Mexico, målscorer Henrik Andersen

23.05.1986

 

 

Colombia

Crista Coldes-DK

2-5

Træningslejr i Columbia, målscorere Michael Laudrup (2), Preben Elkjær, Jan Mølby og Jesper Olsen.

26.05.1986

 

 

Colombia

DK-Atletic Juniors

2-2

2. kamp i træningslejren i Columbia, målscorere Preben Elkjær og Allan Simonsen

På YouTube er der dukket en sensationel TV-optagelse op af Danmarks sidste opvarmningskamp i Sydamerika inden VM-turneringen 1986. Næsten hele kampen er bevaret med spansk lydspor.

Danmark spillede den 26. maj 1986 uafgjort 2-2 mod det Atletico Junior FC, der var et af Columbias stærkeste klubhold. Danmark spillede en blændende kamp, der gav stor VM-optimisme.

Preben Elkjær bragte landsholdet foran efter12 minutter og stoppede for en stund strømmen af spanske gloser fra den entusiastiske colombianske kommentator. Opspillet var smukt med en hurtig Per Frimann, der behændigt gled forbi en par colombianere inden han spillede Arnesen fri på fløjen.

I 2. halvleg foretog landstræner Sepp Piontek en del udskiftninger. Spillerytmen blev brudt, så værterne kunne bringe sig foran 2-1. Indskiftede Allan Simonsen viste sin klasse 12 minutter før tid, da han elegant nedtog en løs bold i straffesparksfeltet og behersket sendte den i nettet ved forreste stolpe.

For den lovende Per Frimann, der var tæt på startopstillingen til den første VM-kamp mod Skotland, fik træningskampen en katastrofal afslutning. Kort før slutfløjtet jordede en ilter sydamerikansk forsvarsspiller den hurtige Frimann ved baglinjen. Benet gik i stykker, og VM var overstået inden det var kommet i gang for Per Frimann.

 

 

 

 

 

1987

Arena

Hold

Mål

Målscorere

22.01.1987

 

 

Calcutta

Bulgarien-DK

1-0

Den første kamp i Nehru Cup, der er optakt til ligalandsholdets OL-kvalifikationskampe senere på året.

25.01.1987

 

Calcutta

DK-Kina

2-0

Målscorere Brian Laudrup, Brøndby og Carsten Pedersen, Kolding IF.

01.02.1987

Calcutta

Indien-DK

1-1

Målscorer Jesper Bo Pedersen,

03.02.1987

Calcutta

DK-Sovjet

0-3

Semifinale i Nehru Cup

14.04.1987

 

Liverpool

DK-Liverpool FC

0-0

Uofficiel venskabskamp (program), 14.000 tilskuere,

26.05.1987

Odense

DK-Hellas Verona

3-1

Uofficiel venskabskamp (program), 14.000 tilskuere, målscorere Jan Mølby, Jesper Olsen og Claus Nielsen.

11.08.1987

 

Katrine-holm

Sverige-DK

0-2

Det danske OL-landshold vandt med 2-0 over Sveriges ditto. Kampen blev spillet på Backavallen i Katrineholm. Målene blev scoret af Claus Nielsen, Brøndby IF og Jan Bartram, AGF.

1988

Arena

Hold

Mål

Målscorere

13.01.1988

Bangkok

Daewoo-DK

0-1

Ligalandsholdet deltog for første gang i Kings Cup, som et led i forberedelserne til OL 1988 i Seoul - og spillede sin første kamp mod sydkoreanske Daewoo Royals. De rød-hvide vandt med 1-0 efter et straffesparksmål af Henrik ″Store″ Larsen (Lyngby BK) - og vandt også siden turneringen.

15.01.1988

Bangkok

DK-Sovjet

1-1

Ligalandsholdet spillede 1-1 mod Sovjetunionen ved Kings Cup i Thailand. Danmarks enlige målscorer var Brian Laudrup (Brøndby IF). Senere på året vandt Sovjetunionen guld ved de Olympiske Lege i Seoul.

19.01.1988

Bangkok

Malaysia-DK

1-1

Ligalandsholdet sikrede sig en plads i semifinalerne ved Kings Cup i Thailand ved at spille 1-1 mod Malaysia. Danmarks enlige mål blev scoret af Lars Olsen (Brøndby IF) på et direkte frispark fra ca. 25 meters afstand.

25.01.1988

Bangkok

DK-FC Tirol

1-0

Finale i Kings Cup i Thailand, som DK vandt efter at have besejret Sydkorea, Sovjet, Thailand, Malaysia. Målscorer i finale Claus Nielsen, Brøndby

08.03.1988

Southampton

Southampton FC-DK

2-2

Dumme forsvarsfejl kostede Danmarks sejren i den uofficielle OL-venskabskamp (program). Danmark kom foran i det minut ved den unge Brøndby-spiller Brian Laudrup, der blev spillet fri af Claus Nielsen. I 2. halvleg bragte anfører Lars Olsen ligeledes fra Brøndby danskerne foran igen efter bandespil med Laudrup den yngre. 2.000 tilskuere så den gode optakt til landsholdets kommende OL-kvalifikationskamp mod BRD.

23.03.1988

 

Pisa-DK

0-2

Det danske A-landshold varmede op til kvalifikationskampen ugen efter mod Vesttyskland til OL 1988 i Seoul ved at spille en træningskamp mod SC Pisa. Danskerne vandt 2-0 på mål af Jan Bartram, AGF – efter en frisparks-kombination – og Jan Lauridsen, AGF.

1989

Arena

Hold

Mål

Målscorere

 

 

 

 

 

Kilder:

  • Dagbladet Politiken – avisarkiv på nettet

  • Ekstrabladet – avisarkiv på nettet

  • Fodboldårbogen, Årets bedste fodbold og Sportsårbogen fra Illustrationsforlaget

  • Fodbold Jul

  • Diverse biografier og fodboldbøger fra perioden 1960-1969

  • Haslund Info - datoer og holdopstillinger for landskampe

  • Dansk Fodbold – hvad skete på hvilken dato samt kampdatoer

  • DBU’ fodbolddatabase – datoer og holdopstillinger


 

| Svar

Nyeste kommentarer

30.08 | 12:06

Hej Rasmus
Kunne du være interesseret i at købe 2 programmer fra de indledende kampe ved OL 1960 ved tilhørende billetter, hvis ja så send mig din mail adresse

26.07 | 11:17

Hej.. Jeg vil høre om du ved hvor man kan få fat i et eksemplar af IF Alliancens jubilæumsbog. Jeg har prøvet at google men det hjalp ikke rigtigt 😀 Martin

12.07 | 23:55

Hej ven hvordan har du det? Ved du, om jeg kan få programmet til Uefa Cuppen mellem Odense og Real Madrid i 1994? Selvom det var, ville jeg gerne have det scannet. Mange tak

24.05 | 07:34

Tusind tak!