Mange af de spændende EM- og VM-kampe fra 80’erne og 90’erne er blevet gemt på VHS-bånd sammen med Matador og Miami Vice, der var populære Tv-serier i 80’erne.
Måske samler båndene nu støv på loftet eller i kældrene, inden de måske ryger ud, fordi VHS-afspilleren for længst er stået af og er erstattet med DVD.
Det sker, at nostalgiske fodboldfans samles for at genopleve de stolte stunder i Mexico 1986 og EM-guldet i 1992 i Sverige.
Ofte stilles der spørgsmål om tidligere højdepunkter: Hvordan så det ud, da Ole Madsen i 1965 mod Sverige scorede med hælen? Scorede han for resten ikke alle 6 mål mod Luxembourg, da landsholdet for første gang kvalificerede sig til en EM-slutrunde? Det var i 1964 i Barcelona, hvor Danmark - i kraft et heldige lodtrækninger - kvalificerede sig ved at slå Malta, Albanien og Luxembourg på stribe. Kampene i Spanien gav dog nederlag til Sovjetunionen og Ungarn – den sidste efter omkamp.
Diskussionen bølger frem og tilbage om et bestemt mål, mens værten febrilsk roder i sine kasser med VHS-bånd for at se, om der ikke skulle ligge noget, der kan give svaret.
Ofte er det forgæves, fordi ud over en række kvalifikationskampe til VM og EM er der meget få landskampe fra 60’erne, 70’erne og 80’erne, der er tilgængelige på internettet og DVD.
Landskampe 1960-1970
Den første landskamp blev vist på DR i 1956. I Idrætsparken skulle landsholdet møde Sovjetunionen. Kampen var på forhånd tæt på udsolgt, så Gunner Nu Hansen, der var sportschef på DR, så sit snit til at få en transmission på plads.
Han var – dagen før kampen - vært på en fin restaurant for kasserer Leo Dannin og DBU-formand Ebbe Schwartz for at forhandle en pris.
I DR’s 40 års jubilæumsudsendelse fra 1989 fortæller Gunner Nu til Tommy Troelsen, at han havde 3.000 kr. med til mødet som betaling. Han startede med at byde 2.000, for så havde han jo noget at forhandle med, men til Gunners glæde accepterede DBU uden videre tilbuddet.
Aftalen kom på plads så tilpas hurtigt, at Gunner Nu kunne nå at spæne tilbage til Radiohuset på Rosenørns alle, hvor han i Pressens Radioavis kunne annoncere den glade nyhed, at hele 2. halvleg blev vist på TV.
Sovjetunionen slog landsholdet 5-2, men desværre er der ingen klip fra denne første landskamp i DR’s arkiver.
Landsholdet samlede næste gang de danske familier i stuerne og på gaderne foran TV-forretningerne i 1962, hvor DR udsendte 1 times uddrag fra årets hjemmekampe. Prisen pr. kamp var 65.000,- kr.
Det var første gang, at landskampe blev dækket systematisk af fjernsynet. I Københavns Idrætspark scorede HIK-forwarden Ole Madsen, Henning Enoksen fra AGF og Esbjerg-innerwingen Carl Berthelsen på stribe. I alt scorede landsholdet 19 TV-mål i 1962, men desværre er der ingen af disse, der har overlevet i DR’s arkiver.
Transmissionerne af årets landskampe gav efterfølgende anledning til en heftig debat, fordi tilskuertallene raslede ned. I Fodbold Jul for 1962 forudså DBU’s generalsekretær Erik Hyldstrup, at kun Danmarks udekampe vil blive udsendt i fremtiden, fordi DR ikke kunne dække forbundets tab, men transmissionerne fortsatte ikke desto mindre i resten af 60’erne.
I forbindelse med VM 2002 i Japan og Sydkorea udsendte DR som led i serien Gyldne Øjeblikke en fantastisk kavalkade i tre dele om landsholdets kvalifikationskampe til VM.
Det første afsnit Dengang Danmark ikke var med indeholder målene fra de fleste af kvalifikationskampene i 60’erne og 70’erne mod bl.a. Sovjetunionen (1-3 nederlag med mål af Tommy Troelsen) og Ungarn (3-2 sejr en skøn sommerdag)
Siden juni 2011 har alle kunnet glæde sig over, at Danmarks 14 mål mod Island i 1967 nu kan opleves på dr.dk. Klippene, hvor man altså er nødt til at være vågen, viser en overdådig Finn Laudrup med fantastiske skud og kropsfinter og en ung Ulrik le Fevre, der tre gange hamrer bolden ind i samme målhjørne. 14 danske mål og 2 islandske på 6.25 minutter.
Landskampe 1970-1980
I 70’erne spillede landsholdet mange uforglemmelige kampe – uforglemmelige fordi forventningerne var tårnhøje, men resultatet ofte ganske nedslående.
De fleste af VM-kvalifikationskampene til 1974, 1978 og 1982 blev vist i Gyldne Øjeblikke i 2002, men målene fra især OL-kampene i München 1972 savnes.
En kort overgang kunne f.eks. 3-2 ude-sejren over Rumænien i maj 1972 og 3-2 sejren over Brasilien under OL genopleves på DR’s hjemmeside for skoleelever, der på det tidspunkt hed Skoleliv. Desværre er disse højdepunkter taget af hjemmesiden igen, men det er glædeligt, at de gamle uhåndterlige bånd formodentlig er overført til computer, så målene er gemt for eftertiden.
I øvrigt er det ikke muligt at få adgang til DR’s arkiver, endsige købe en DVD med målene, men jeg har et par gange købt research fra DR’s arkiver vedr. kampene i 60’erne for at finde ud, hvad der er i arkiverne.
I maj 1976 slog Danmark for første gang Sverige år på udebane siden 1937. DR havde alene planlagt et kvarters forskudt transmission sidst på aftenen. Mange havde sat sig til rette i lænestolen for med spænding af følge kampen, men blev overrasket over, at Gunner Nu Hansen indledte udsendelsen på følgende måde:
God aften, og velkommen til fodboldlandskamp i Göteborg mellem Sverige og Danmark på Ullevi Stadion.
Og lad os ikke vente med at fortælle resultatet. Vi slog Sverige – vi vandt over svenskerne med 2 mål mod ét. Det var en enestående oplevelse -----.
Glæden over den historiske sejr var for Gunner Nu så overvældende, at det gode budskab skulle meldes ud straks. Dagen efter blev hele kampen vist på TV.
Landskampe 1980-1990
I starten af 80’erne viste DR en times forskudt transmission af alle landskampe. Udekampene var som regel direkte, medmindre det var midt i TV-Avisen kl. 19.30.
Den kunne ikke vige til fordel for fodbold, dog med en enkelt undtagelse i 1983, hvor den sidste EM-kvalifikationskamp mod Grækenland flyttede TV-Avisen, så den afgørende dyst kunne overværes direkte.
Både i forbindelse med EM 84 i Frankrig og VM i Mexico producerede DR med Svend Gehrs som hyggelig vært fyldige optaktsudsendelser med mål samt interviews med spillerne.
I Vejen til EM (1983) fortalte spillerne fra små studier i Bruxelles og Amsterdam om kampene mod England m.fl., mens Svend Gehrs i Olé – Optakt til VM 86 havde inviteret 6 spillere samt landtræner Sepp Piontek i studiet. Berggreen og Elkjær dukkede dog først op midt i udsendelsen, fordi deres fly fra Italien var forsinket. Ellers måske var de gået på bar i lufthavnen på en tiltrængt fridag.
Begge udsendelser er i dag tilgængelige på DR’s nostalgiske website Bonanza.
Der er et landskampsmål, som ikke findes på TV. I 1982 scorede Michael Laudrup mod Czekoslovakiet i Idrætsparken på et smukt placeret langskud, men målet blev ikke optaget, fordi der var kludder i optageudstyret.
Det var i øvrigt en trist kamp, som Danmark tabte 3-1, men ærgerligt, at målet ikke findes i arkiverne. Så nu har man kun Laudrups egen formodentlig stærkt overdrevne beretning at støtte sig til!
I 2010 udgav DBU en flot DVD-samling med landsholdets 10 største kampe. 1-0 sejren over England i 1983 og 4-2 over Sovjetunionen på Grundlovsdag i 1985 indgår bl.a. heri.
YouTube har i dag udviklet sig til et sandt mekka af landskampsmål.
Flere hundrede smukke mål fra Parken og andre stadions kan opleves både med dansk lydspor fra DR og TV2, men ofte også i udgaver med de udenlandske kommentatorer og fra modsat kameravinkel, da landskampe i dag typisk transmitteres i 2 udgaver af hensyn til reklamerne på banderne.