At samle på fodboldlandsholdets mange flotte mål er et sjovt, men vanskeligt samleobjekt, fordi adgangen til Tv-billeder er begrænset.
Hvad gør man så som fodboldnostalgiker, når man vil se og genopleve Ole Madsens og Henning Enoksens mange mål for landsholdet i 60’erne?
Eller gerne vil genopleve de mange traumatiske nederlag til det svenske landshold dengang, hvor svenskerlandskampen var fodboldårets højdepunkt?
Man kan begynde med at gå på opdagelse i Bonanza
og Dansk Kulturarv
, hvor der ofte præsenteres historiske Tv-udsendelser med sport og fodbold.
Masser af årskavalkader, højdepunkter og temaudsendelser medfører, at nattesøvnen må skæres voldsomt ned, men genoplevelsen af de skønne sportsminder gør, at du får et kick til næste dag.
Jeg har selv set alle landskampe siden 1971, da Danmark slog Schweiz 4-0 i en OL-kvalifikationskamp (Morten Olsen scorede) enten på Tv eller i Idrætsparken og husker mange af målene ”på hukommelse”
Diverse årbøger og avisudklip har derudover været en vigtig kilde.
Der i dag på nogle hjemmesider f.eks. DR/Bonanza og YouTube adgang til de fleste mål fra EM- og VM-kampene fra 1982 og fremefter. Landskampsmål fra før 1982 skal man derimod lede længe efter.
Fra 1962 til 1988 stod Danmarks Radio alene for transmissionerne af alle landskampene. Adgangen til DR’s og TV2’s arkiver er begrænset af ophavsrettigheder. Du kan ikke bare gå ind på gaden i DR-Byen på Amager og kikke på gamle landskampe i arkiverne. Arkiverne består i øvrigt af store, uhåndterlige magnetbånd. DR er dog i gang med at overføre nogle af kampene fra de gamle magnetbånd til computer.
Jeg har gemt mange af de spændende EM- og VM-kampe fra 80’erne på VHS-bånd sammen med Matador og Miami Vice, der var populære Tv-serier i 80’erne. Men jeg er altid på jagt efter VHS-bånd med landsholdet.
Landskampe 1960-1970
Den første landskamp blev vist på DR i 1956. I Idrætsparken skulle landsholdet møde Sovjetunionen. Kampen var på forhånd tæt på udsolgt, så Gunner Nu Hansen, der var sportschef på DR, så sit snit til at få en transmission på plads. Han var – dagen før kampen - vært på en fin restaurant for kasserer Leo Dannin og DBU-formand Ebbe Schwartz. Der skulle banes vej for at forhandle en god pris.
I DR’s 40 års jubilæumsudsendelse fra 1989 fortæller Gunner Nu til Tommy Troelsen, at han havde 3.000 kr. med til mødet som betaling. Han startede med at byde 2.000, for så havde han jo noget at forhandle med, men til Gunners glæde accepterede DBU uden videre tilbuddet. Aftalen kom på plads så tilpas hurtigt, at Gunner Nu kunne nå at spæne tilbage til Radiohuset på Rosenørns Alle, hvor han i Pressens Radioavis kunne annoncere den glade nyhed, at hele 2. halvleg blev vist på TV.
Sovjetunionen slog landsholdet 5-2, men desværre er der ingen klip fra denne første landskamp i DR’s arkiver.
Landsholdet samlede de danske familier i stuerne og på gaderne foran TV-forretningerne i 1962, hvor DR udsendte 1 times uddrag fra årets hjemmekampe. Prisen pr. kamp var 65.000,- kr. Det var første gang, at landskampe blev dækket systematisk af fjernsynet. I Københavns Idrætspark scorede HIK-forwarden Ole Madsen, Henning Enoksen fra AGF og Esbjerg-innerwingen Carl Berthelsen på stribe. I alt scorede landsholdet 19 TV-mål i 1962, men desværre er der ingen af disse, der har overlevet i DR’s arkiver.
I forbindelse med VM 2002 i Japan og Sydkorea udsendte DR som led i serien Gyldne Øjeblikke en fantastisk kavalkade i tre dele om landsholdets kvalifikationskampe til VM. Det første afsnit Dengang Danmark ikke var med indeholder målene fra de fleste af kvalifikationskampene i 60’erne og 70’erne mod bl.a. Sovjetunionen (1-3 nederlag med mål af Tommy Troelsen) og Ungarn (3-2 sejr en skøn sommerdag)
Landskampe 1970-1980
I 70’erne spillede landsholdet mange uforglemmelige kampe – uforglemmelige fordi forventningerne var tårnhøje, men resultatet ofte ganske nedslående.
De fleste af VM-kvalifikationskampene til 1974, 1978 og 1982 blev vist i Gyldne Øjeblikke i 2002, men målene fra især OL-kampene i München 1972 savnes. En kort overgang kunne f.eks. 3-2 ude-sejren over Rumænien i den afgørende kvalifikationskamp til OL 1972 samt 3-2 sejren over Brasilien i München genopleves på DR’s hjemmeside for skoleelever, der på det tidspunkt hed Skoleliv. Desværre er disse højdepunkter taget af hjemmesiden igen.
I maj 1976 slog Danmark for første gang Sverige år på udebane siden 1937. DR havde alene planlagt et kvarters forskudt transmission sidst på aftenen. Mange havde sat sig til rette i lænestolen for med spænding af følge kampen, men blev overrasket over, at Gunner Nu Hansen indledte udsendelsen på følgende måde:
God aften, og velkommen til fodboldlandskamp i Göteborg mellem Sverige og Danmark på Ullevi Stadion.
Og lad os ikke vente med at fortælle resultatet. Vi slog Sverige – vi vandt over svenskerne med 2 mål mod ét. Det var en enestående oplevelse -----.
Glæden over den historiske sejr var for Gunner Nu så overvældende, at det gode budskab skulle meldes ud straks. Dagen efter blev hele kampen vist på TV.
Denne berømte sekvens findes nu på
www.dr.dk/Sporten/Baggrund/HistoriskUnivers/
Her er DR også begyndt at vise de gamle sportsrevyer. Tilgængelig er nu 1979 og 1983, men måske kommer der mere.
Landskampe 1980-1990
I starten af 80’erne viste DR en times forskudt transmission af alle landskampe. Udekampene var som regel direkte, medmindre det var midt i TV-Avisen kl. 19.30. Nyhederne med Steen Bostrup og co. kunne ikke vige til fordel for fodbold, dog med en enkelt undtagelse i 1983, hvor den sidste EM-kvalifikationskamp mod Grækenland flyttede TV-Avisen, så den afgørende dyst kunne overværes direkte.
Både i forbindelse med EM 84 i Frankrig og VM i Mexico 1986 producerede DR med Svend Gehrs som hyggelig vært en fyldig optaktsudsendelser med mål samt interviews med spillerne.
I Vejen til EM (1983) fortalte spillerne direkte fra små studier i Bruxelles og Amsterdam om kampene mod England m.fl. I Olé – Optakt til VM 86 havde Svend Gehrs inviteret 6 spillere samt landtræner Sepp Piontek i studiet. Berggreen og Elkjær dukkede dog først op midt i udsendelsen, fordi deres fly fra Italien var forsinket. Ellers måske var de gået på bar i lufthavnen på en tiltrængt fridag.
Begge udsendelser er i dag tilgængelige på DR’s nostalgiske website Bonanza -
www.dr.dk/Bonanza
I 2010 udgav DBU en flot DVD-samling med landsholdets 10 største kampe. 1-0 sejren over England i 1983 og 4-2 over Sovjetunionen på Grundlovsdag i 1985 indgår bl.a. heri.
YouTube har i dag udviklet sig til et sandt mekka af landskampsmål. Flere snese smukke mål fra Parken og andre stadions kan opleves både med dansk lydspor fra DR og TV2, men ofte også i udgaver med de udenlandske kommentatorer og fra modsat kameravinkel, da landskampe i dag typisk transmitteres i 2 udgaver af hensyn til reklamerne på banderne.
Endelig er alle kvalifikationskampene til EM 1984 og EM 1988 samt til VM 1986, 1990 og 1994 tilgængelig på
www.dr.dk/Bonan
za