Opvisnings- og showkampe

03. januar 1973: Det ikoniske foto af Henning Jensen, der scorer til 1-0 på Wembley Stadion.

03.01.1973: EF3-EF6 2-0 (0-0)

ONSDAG DEN 03. JANUAR 1973 KL. 19.45: DE NYE EF-LANDE - DE GAMLE EF-LANDE 2-0 (0-0)

OPVISNINGSKAMP PÅ WEMBLEY STADIUM I LONDON

For de to danske landsholdsspillere Henning Jensen og John Steen Olsen begyndte fodboldåret allerede tre dage inde i det nye år. De skulle tørne ud i en prestigefyldt opvisningskamp mellem de 3 nye medlemmer af EF og de 6 gamle medlemmer.
 
Nørresundby-drengen Henning Jensen var på kort tid trådt ind på den europæiske fodboldscene. Den 21årige angriber var stort set ukendt, da han i foråret 1972 kom på OL-landsholdet.
 
Han fik sit store gennembrud i OL-kvalifikationskampen mod Rumænien, hvor han lagde op til et mål og scorede det afgørende tredje mål for de undertippede nordboere.
 
Kort efter var Henning Jensen blevet erhvervet af Bundesliga-klubben Borussia Mönchengladbach for under 200.000,- kr.
 
Hans udvikling kunne kun beskrives som en eksplosiv karriere fra Danmarksserie-fodbold til fast mand i Bundesligaen på 12 måneder.
 
Den britiske landsholdschef Sir Alf Ramsey var holdleder for de nye EF-lande og valgte lidt overraskende at nominere den internationalt urutinerede nordjyde.
 
Flere andre danskere bl.a. Johnny Hansen, Ole Bjørnmose, Ulrik le Fevre og Kresten Bjerre var større navne med flere lands- og klubkampe, men Henning Jensen besad en fandenivoldskhed og optimisme, der tiltrak den berømte England-manager.
 
På Wembley Stadion blev den noget benovede Henning Jensen omgivet af klassespillere, der var vant til at blive handlet på den internationale fodboldbørs for mere end 1 million kr.
 
Henning Jensen var med i startopstillingen, medens rutinerede John Steen Olsen sad på bænken.
 
Ingen havde på forhånd forventet, at den unge dansker skulle stå for kampens absolutte højdepunkt.
 
Det skete i starten af 2. halvleg, hvor den uimponerede nordjyde headede en aflevering fra berømte Bobby Charlton i nettet. Målet var spektakulært, fordi bolden lå bag Henning Jensen.
 
For at ramme den med hovedet, måtte Henning Jensen først kaste sig frem mod bolden og dernæst med et imponerende vrid med hovedet dirigere bolden over i det modsatte hjørne.
 
Heldigvis var en vaks fotograf på tæerne og tog et foto af den flyvende Henning Jensen i rette øjeblik. Fotoet af den flyvende engel kom på forsiden af de fleste sportssektioner og endte med at blive ikonisk.
 
De 3 nye EF-lande vandt 2-0 i en halvkedelig showkamp, hvor der indimellem blev vist lækkerier, men aldrig rigtig god underholdning.
 
De 36.000 tilskuere fyldte ikke meget på det store Wembley Stadium.
En veloplagt John Steen Olsen kom på banen i 2. halvleg i stedet for VM-vinderen fra 1966 Alan Ball og var tæt på at score med et langskud.
 
Henning Jensen fortalte efter kampen, at han var meget stolt over det flotte mål, men gav samtidig udtryk for, at hans britiske medspillere helt urimeligt havde udsultet ham med bolde og overhovedet ikke inddrog ham i spillet.
 
Da den frustrerede dansker så fik succes med føringsmålet og var ved at komme ind i kampen, måtte han lide den tort at blive skiftet ud.
 
Kampen blev vist i Danmarks Radio, og dagen efter vakte det mest opsigt, at BBC-producerne ved danskerens mål havde mere travlt med at følge oplægsholderen Bobby Charlton end målscoreren Henning Jensen. Det afstedkom en del kommentarer om britisk chauvinisme.

17.12.1973: Fodboldgalla med engelske stjerner i Brøndby Hallen

I december 1973 havde den ihærdige event-arrangør Ole Frederiksen planlagt en stor fodboldgalla i Brøndby Hallen med deltagelse af de engelske lørdagsvenner.

De kendte stjerner Peter Bonetti, Alan Ball, Bobby Moore, George Best, Charlie George og flere andre skulle underholde 2.000 glade københavnere, der havde købt billet.

3 dage før det storslåede arrangement meddelte det britiske fodboldforbund FA, at de britiske spillere ikke måtte stille op til showkampen i Danmark og en tilsidesættelse af denne henstilling kunne medføre karantæne.

De noget forbavsede UK-spillere, der havde fået OK fra deres respektive klubber, meldte fra.

Begrundelsen fra FA var, at private aktører uden for forbundet ikke måtte skabe sig en indtægt ved brug af spillerne.

De 2.000 skuffede fans af engelske fodbold fik en lang næse og bagmanden Ole Fredriksen et tab på 30.000,- kr.

Men plakaten er da stadig flot.

06.05.1976: Jubilæumskamp England VM66-KB Veteran

I maj 1976 fejrede Københavns Boldklub (KB) sit 100 års jubilæum.

Pensionerede VM66-stjerner som Bobby Charlton, Gordon Banks, Roger Hunt og 12 andre kendte briter stillede op mod et forstærket KB-hold med Uwe Seeler og Johnny Giles.

Selv om det ikke var aktuelle ”lørdagsvenner” fra fjernsynet, mødte 12.000 tilskuere op i Københavns Idrætspark for at få duften af engelsk fodbold.

Matchen endte 2-2.

Banks og Charlton er ret nemme at identificere på plakaten, men de fire andre kniber det med.

Gert 24.05.2022 07:34

Tusind tak!

Gert 20.05.2022 23:37

Der var en opvisningskamp mellem DK i parken mod et "verdenshold", nogle der har mere data om denne kamp? Mener at den blev spillet i slut-halvfjerserne?

Simon Neergaard-Holm 23.05.2022 07:55

Lave en søgning på FB-gruppen "Dansk fodbolds bedste gennem tiderne", hvor venskabsmatchen er omtalt enkelte steder.

| Svar

Nyeste kommentarer

30.08 | 12:06

Hej Rasmus
Kunne du være interesseret i at købe 2 programmer fra de indledende kampe ved OL 1960 ved tilhørende billetter, hvis ja så send mig din mail adresse

26.07 | 11:17

Hej.. Jeg vil høre om du ved hvor man kan få fat i et eksemplar af IF Alliancens jubilæumsbog. Jeg har prøvet at google men det hjalp ikke rigtigt 😀 Martin

12.07 | 23:55

Hej ven hvordan har du det? Ved du, om jeg kan få programmet til Uefa Cuppen mellem Odense og Real Madrid i 1994? Selvom det var, ville jeg gerne have det scannet. Mange tak

24.05 | 07:34

Tusind tak!