|
|
|
|
|
Danmark – Sverige den 20. oktober 1940 3-3 (3-1)
På trods af fremmed besættelse og krig i Europa blev der indtil 1943 spillet landskampe mod Sverige og Tyskland.
40.000 tilskuere i Idrætsparken så innerwingen Lille Kaj Hansen fra Frem lave 3 mål i 1. halvleg, men svenskerne fik til stor skuffelse udlignet i 2. halvleg, udligningsmålet scoret blot 4 minutter før tid af den dobbelte målscorer Erik Holmquist.
Der var debut til den unge højre wing Johannes Pløger, som senere blev en væsentlig del af OL-bronzeholdet.
Programmet er udgivet af Dansk Sportsforlag og adskiller sig både i format og indhold fra de officielle DBU-programmer.
Redaktør Carl Hansen har skrevet en meget højtidelig velkomst, som naturligvis er præget af krigens udbrud:
Øjeblikket, for Menneskeheden saa store og tunge Prøvelsestid, hvor mange Menneskeliv og store Værdier gaar tabt, trænger netop til disse Sportskampe, Landenes Ungdom imellem, til Gavn for international Forstaaelse og for den Fred paa Jord, der vel engang maa komme.
Danmark – Sverige den 19. oktober 1941 2-1 (0-0)
Næsten 41.000 tilskuere så i Idrætsparken landsholdet slå gæsterne fra ”hinsidan” med 2-1 efter 0-0 ved halvleg.
Den teknisk dygtige Johannes Pløger, som senere i 1948 kom på OL-bronzeholdet, bragte landsholdet foran, medens dribleren og boldvirtuosen ”Lille Kaj” Hansen fra B 93 scorede det andet mål.
I en usædvanlig emotionel og højtidelig velkomsthilsen hylder DBU’s formand Leo Frederiksen de svenske brødre. Der udtrykkes ønske om, at kampen må blive en fest. Nationalsangene er denne gang gengivet i hæftet, så hele Idrætsparken kan synge med i en fælles manifestation.
Danmark – Norge den 26. august 1945 4-2 (1-2)
Den første landskamp efter befrielsen den 4. maj 1945 var mod Sverige. Senere på sommeren vandt landsholdet foran 40.000 tilskuere over Norge.
2 mål inden for de sidste 10 minutter af 1. halvleg havde ellers givet Norge en flot føring ved halvleg, men på mål af Kaj Christiansen, Karl Aage Hansen, der var anfører med kun 4 landskampe i rygsækken samt debutanten Aage Rou Jensen hev danskerne sejren hjem.
Kampen blev indledt med en parade på græsplænen af norske og danske frihedskæmpere. Der var også plads til en stram amerikansk eksercits fra den 29. amerikanske division.
DBU’s formand Leo Frederiksen bød de norske spillere velkommen med ordene: Ord er kun fattige til i denne Højtidsstund at tolke de Følelser, der besjæler os ved Gensynet med vore frie norske Idrætskammerater.
I programmet er der en flot reklame for herreslips. Slipsefabrikken Søren Skifter i København bekendtgør i annoncen, at Gentlemen gaar til Landskamp med Skifter Slips, der kan knyttes og knyttes og knyttes.
Det er måske på tide at få de danske roligans til at udskifte klaphatten med en slips, der kan knyttes ordentlig!
Danmark - Czekoslovakiet 1947
Danmark – Czekoslovakiet den 20. juni 1947 2-2 (1-1)
Den eminente Carl Aage Præst bragte danskerne foran i 1. halvleg. Karl Aage Hansen udlignede den czekoslovakiske 2-1 føring i 2. halvleg i en meget underholdende kamp, hvor der var en lovende debut som højre halfback til Sigurd Iversen fra AGF.
I sit forord skriver DBU’s formand Leo Frederiksen, at Landskampe mellem nationerne hjælper med til at skabe Venskabsbaand imellem disse, og vi ved, at det ogsaa er Tilfældet denne gang.
Modsætningen mellem vest og øst var så små ved at sætte sine spor. Forordet er som en høflighedsgestus også angivet på tjekkisk.
Danmark – Polen den 26. juni 1948 8-0 (4-0)
I den sidste opvarmningskamp inden Olympiaden i London, hvor landsholdet fik bronze, nedsablede Danmark polakkerne med 8-0.
Kun 29.000 tilskuere så denne kamp, der lidt usædvanligt blev spillet en lørdag aften.
En stor del af Leo Frederiksens forord er genbrug af forordet fra kampen mod Czekoslovakiet bl.a. sætningen Landskampe mellem Nationerne hjælper-------.
I programmet omtales den kommende kamp mellem Udtagelseskomiteens hold og Pressens hold dvs. det bedste og næstbedste landshold. Den endelige OL-trup blev udtaget efter denne kamp.
Danmark – England den 26. september 1948 0-0
Efter nederlaget til Danmark i kampen om bronzemedaljerne ved OL stillede England op i Idrætsparken med det professionelle hold, som bl.a. omfattede Billy Wright, Stanley Matthews og Tommy Lawton.
Det var den første landskamp mellem Englands professionelle landshold og de danske amatører, hvoraf en stor del af dem efterfølgende blev professionelle efter OL-trumfen. Kampen var en del af den engelske udstilling i København.
Som dommer havde DBU fået fat i hollænderen Mynheer van der Meer, der også dømte OL-bronzekampen.
Det danske landshold fik ganske imponerende uafgjort mod de engelske favoritter – til stor glæde for de 41.000 tilskuere.
Danmark – Holland den 12. juni 1949 1-2 (1-1)
Årets første landskamp i 1949 var mod Holland, der slog et dansk landshold, som havde taget afsked med nogle af OL-profilerne bl.a. centerforwarden John Hansen.
Det danske mål blev scoret af Svend Jørgen Hansen, der som OB’s første landsholdsspiller havde debuteret tilbage i 1942.
|
|
|