Landsholdet i 90´erne

1990

Danmark – Tyrkiet den 11. april 1990 (1-0)
Til den folkekære landstræner Sepp Pionteks afskedskamp var Frits Ahlstrøm tilbage som programmets redaktør.

Der tages et varmt afsked med den af hele nationen beundrede fodboldtræner, som efterhånden var mere dansk i hjertet end tysk.
En glad træner smiler til tilhængerne på programmets forside.


Selvfølgelig er der også statistik om Danmarks 5 seneste landsholdschefer – Arne Sørensen, Poul Petersen, Rudi Strittich, Kurt Nielsen og Piontek


På et mål af Lars Jakobsen vandt Danmark 1-0 over Pionteks kommende hold.

Danmark – Wales den 11. september 1990 (1-0)

Kun 8.700 tilskuere fandt det værd at overvære landsholdets sidste forberedelseskamp inden starten på EM-kvalifikationen.

 

Jesper Olsen, der havde henrykket publikum mange gange i Idrætsparken, spillede sin sidste kamp.

 

På en god fremlægning af Liverpool-kæmpen Jan ”the Man” Mølby scorede Brian Laudrup kampens eneste mål.

Tyrkiet og Wales forår 1990.

1990

Danmark – Færøerne den 10. oktober 1990 (4-1)
Færøerne var med for første gang og havde i deres første kamp skabt en af EM-historiens største sensationer, da de på en lånt bane i Landskrona slog Østrig 1-0.

I kampen mod Danmark fejrede Færøerne også det udlignende mål som om, de havde vundet en pokal.

En sejr på 3 overskydende mål, heraf det sidste scoret af Povlsen i sidste minut, var væsentligt under forventningerne for de 38.000 tilskuere.

Den frustrerende kamp lagde kimen til den ballade, der senere på året resulterede i, at brødrene Laudrup stoppede må landsholdet samt at Jan Mølby ikke efterfølgende blev udtaget af Richard Møller Nielsen.

Danmark – Jugoslavien den 14. november 1990 (0-2)
2-0 nederlaget til Jugoslavien markerede både en dårlig start på EM-kvalifikationen for den nye landstræner Richard Møller Nielsen og Københavns Idrætsparks ophør som nationalstadion. Det blev en at de mest triste aftener i Idrætsparkens lange historie.

Samtidig med at lysene blev slukket for sidste gang over ”Den billige langside” og ”Hockeybanen” valgte brødrene Laudrup at tage en midlertidig afsked med landsholdsfodbold.

 

Kampprogrammet, som tillige omfatter OL-kvalifikationskampen dagen før i Ålborg mod Jugoslavien, er tilbage i A4-format efter et par år i reduceret udgave.


Masser af artikler og statistik præger de 50 sider. Som tillæg er indlagt en grundig beskrivelse af den nye nationalarena – Parken.

Færøerne EM) og Jugoslavien (EM) efterår 1990.

1991

Danmark – Bulgarien den 9. april 1991 (1-1)
Uden brødrene Laudrup og Mølby spillede landsholdet sin første kamp på sin vej til at genfinde balance og harmoni i truppen efter balladen mod Jugoslavien i efteråret 1990.

Debutanten Jes Høgh fra AaB bragte Danmark foran i 1. halvleg, men bulgarerne fik fortjent udlignet 6 minutter før tid.

3 uger senere drog det undertippede og udskældte landshold til Beograd og besejrede Jugoslavien 2-1.

Danmark – Østrig den 5. juni 1991 (2-1)
Da Idrætsparken var under opbygning, blev EM-kvalifikationskampen spillet i Odense. 12.500 fynboer var mødt op på Odense Stadion.


Bent ”Turbo” Christensen scorede 2 mål og sikrede landstræner Richard Møller Nielsen en vigtig sejr.


Den elegante Erik Rasmussen med de skarpe driblinger, der havde været en af de bærende kræfter i Brøndbys succes i UEFA-cuppen, hvor holdet først blev slået ud i semifinalen, spillede sin 2. og sidste landskamp. Det skyldtes formodentligt, at Rasmussen dagen forinden offentligt havde tilkendegivet, at han ikke var tilfreds med tjansen som bænkevarmer.

Bulgarien og Østrig (EM) forår 1991.

1991-1992

Danmark – Nordirland den 13. november 1991 (2-1)
Selv om Danmark på to mål af Flemming Povlsen vandt 2-1, måtte holdet konstatere, at jugoslaverne løb med billetten til EM 1992 i Sverige. Det var på trods af, at det fynske bøgetræ Møller Nielsens til tider stærkt kritiserede hold vandt sine 5 sidste kvalifikationskampe.

På forsiden af programmet scorer Flemming Povlsen en måned før det andet mål i 3-0 ude-sejren over Østrig efter et flot gennembrud midt fra banen.

Ved begyndelsen af 90’erne var programmet nede på 22 sider i A5-format og trængte til en kraftig ansigtsløftning. Det virker som om programmet led under den til tider urimelige negative omtale af landsholdet.

Danmark – Norge den 29. april 1992 (1-0)
Kun 7.000 århusianere overværede denne kedelige træningskamp, hvor Danmark med hiv og sving vandt på et mål af OB-spilleren Lars Elstrup.

Programmet er på forsiden prydet af en autograf af konfirmandernes yndling – Flemming Povlsen.

Nordirland (sidste EM-kvalifikation) 1991 og Norge forår 1992.

1992

Danmark – SNG den 3. juni 1992 (1-1)

Programmet for den sidste testkamp inden EM-slutrunden i Sverige er en forløber for det flotte magasin, som DBU sætter i værk efter EM - inspireret af den nye informationschef Lars Berendt. Små journalistiske artikler bl.a. om baggrunden for holdets uventede deltagelse i Sverige og masser af flotte farvebilleder af Per Kjærbye i stort format bruges til at afprøve den nye programstil, som for alvor begynder sit indtog efter EM-triumfen. Det er et koncept, der holder helt til i dag.

 

På forsiden er De Danske Mejerier vendt tilbage som hovedsponsor med Dansk Lurpak-logo samt DBU’s eget 100 års jubilæumslogo, der herved får sin renæssance.

 

Landskampen mod SNG blev den første og eneste kamp mod den midlertidige sovjetrussiske statsdannelse. Kampen sluttede 1-1, men 3 uger senere på Ullevi i Göteborg havde de fleste vist glemt det, da landsholdet hævede EM-pokalen.

 

Programmet indeholder en grundig beskrivelse af de hektiske dage i maj, hvor DBU skulle forholde sig til landsholdets deltagelse i Sverige. Telefonmøder med FIFA og UEFA, kontakt til EU-lobbyister og korte møder rundt i landet var DBU’s arbejdsbetingelser i det dramatiske forløb.

 

Artiklen skrevet af Lars Behrendt rundes af med følgende passus: ”Vi bliver ikke europamestre – heller ikke denne gang. I 1984 var det realistisk. I 88 havde vi stadig de berømte 80’er hold – og det gik helt galt. i 92 har vi ikke forberedt os”.

 

Hvem der blot havde fået informationschefen til at æde en gammel hat på det!

Danmark – Tyskland den 9. september 1992 (1-2)

De nykårede europamestres kamp mod de regerende verdensmestre indviede den nye nationalarena Parken.  Kampen var også et glædeligt goddag til den nye udformning af landskampprogrammet - i magasinformat - efter det gode eksperiment mod SNG.

 

Herved lagde DBU en meget høj standard for layout, størrelse og indhold, som ikke havde været set i de foregående 60 år og som er videreført indtil i dag.

 

50 sider i A4-størrelse, fantastiske farvebilleder af spillere og kampsituationer af Per Kjærbye, specialtillæg om EM-trumfen og baggrundsartikler af en af fodboldens førende journalister Per Høyer Hansen berettigede til betegnelse på forsiden: Stort souvenirprogram. Programmet var så omfattende, at det var nødvendigt at lave en egentlig indholdsfortegnelse. De 20 kr. for programmet var givet godt ud.

 

Det særegne logo fra 100 års jubilæet i 1989 er fundet frem fra arkiverne og dominerer forsiden sammen med et billede af en fodrap Brian Laudrup, der i EM-finalen ryger forbi Guido Buchwald.

 

Informationschef Lars Berendt byder velkommen til publikum i de nye rammer i Parken, der blev indviet som det nye Nationalstadion. Han opfordrer til tålmodighed med de praktiske problemer, der kan opstå på et stadion, som for første gang åbner sine porte. ”Vi kan tilbyde jer Europas bedste stadion og Europas bedste fodboldhold. Vis, at vi også har Europas bedste publikum”.

 

”Vi” er naturligvis Dansk Boldspil Union (DBU), fordi programmet i højere grad end tidligere også markedsfører DBU som organisationen og virksomheden bag landsholdet. Blandt andet er DBU’s logo gengivet på alle siderne.

 

Programmet sætter således det fantastiske landshold i centrum, men markerer samtidig, at landsholdet som brand og symbol er en integreret og væsentlig del af DBU.

 

Revanchen fra EM-finalen endte 2-1 til Tyskland på et heldigt mål i slutminutterne.  Stefan Effenbergs frispark fra lang afstand ramte stolpen, sprang ud på den liggende Schmeichels ryg og derefter i nettet. Jan Heintze fik de sidste 3 minutter som afløser for EM-topscoreren Henrik Larsen og blev derved taget til nåde efter hans faneflugt fra landsholdet i maj 1991.

SNG før EM 92 og BRD ved åbning af Parken i september 1992.

1992-1993

Danmark – Irland den 14. oktober 1992 (0-0)

Foran 40.000 tilskuere forlod europamestrene for tredje gang i træk banen uden at have scoret. De små hold Letland, Litauen og Irland havde sat sig som mål at holde Danmark væk fra fadet og indrettede sig efter, at danskerne ikke skulle have noget foræret. De danske spillere havde svært ved at omstille sig til at være spilstyrende over for defensive modstandere.

 

Flemming Povlsen pryder forsiden i det flotte program, der med artikler af Per Høyer Hansen og andre dygtige skribenter fra Tipsbladet helt lever op til de forventninger, som det foregående program havde sat.

 

Blandt reklamerne falder især billedet af en stor saftig burger i øjnene. Den eftertragtede ”Parkburger” er nødvendig, når ”oplevelserne tærer på kræfterne”. Desværre er Parkburgeren i dag afløst af franske hotdogs.

Danmark – Spanien den 31. marts 1993 (1-0)

Græsset i Parken lignede mest et månelandskab med store områder, der fremstod mere dødt end levende, men heldigvis lavede Dortmund-angriberen Flemming Povlsen det forløsende mål, der gav landsholdet en vigtig sejr over rivalerne fra Spanien. I det første år bøvlede Parken med drænproblemer og manglende græsvækst, som dog hurtigt blev løst.

 

Som noget nyt er der et indlæg af landstræner Richard Møller Nielsen, hvor han overbevisende redegør for sine overvejelser i anledning af, at flere stamspillere som John Sivebæk og Henrik ”Store” Larsen ikke spiller fast på deres klubhold samt tilgangen af nye spændende folk som Jakob Kjeldbjerg, Silkeborg IF og Marc Rieper, Brøndby IF.

 

På bagsiden reklamerer Schmeichel, Brian Laudrup og Povlsen for De Danske Mejeriers nye produkt Cowey, der skulle introducere mejeriprodukter på det voksende marked for læskedrikke. Cowey blev dog aldrig en succes.

EM-kvalifikation mod Irland og Spanien.

1993

Danmark – Letland den 14. april 1993 (2-0)

Det så længe ud til endnu en 0-0 kamp i VM-kvalifikationen, men takket være mål af Vilfort og indskiftede Mark Strudal i det sidste kvarter hev landsholdet en fortjent sejr hjem.

 

Græsset havde været skånet for kamp i de forudgående 14 dage siden kampen mod Spanien.  FC København havde spillet sine hjemmekampe på Gentofte Stadion. Som tak for den velvillige assistance havde FCK-spillere og -sponsorer fået gratis adgang til kampen.

 

Pressen havde siden EM-guldet til tider udtrykt sig meget kritisk over landsholdets resultater mod de mindre fodboldnationer Letland og Litauen – i øvrigt i en VM-kvalifikationsgruppe, hvor holdene indbyrdes på skift tog point fra hinanden.

 

Informationschef Lars Behrendt tilbageviser kritikken af landsholdets resultater på følgende måde: ” Sådan er fodbold. Forunderligt og uforudsigeligt. Og dem, der har svært ved at acceptere den charme, der ligger heri, skulle måske overveje at slå sin interesse på – bridge for eksempel.”

Danmark – Albanien den 2. juni 1993 (4-0)

Flemming Povlsen var ude med en skade, men afløserne Frank Pingel og Peter Møller fra den hjemlige superliga bidrog til den overbevisende sejr, hvor danskerne var foran med 4-0 ved halvleg.

 

I sit indlæg opfordrer landstræneren spillerne til at ”passe på dem” dvs. albanerne. Baggrunden var, at Albanien i deres seneste kamp havde holdt Irland væk fra målchancer gennem 90 minutter. 2 dødboldsituationer havde skaffet irerne en lidet meriterende sejr.

EM-kvalifikation mod Letland og Albanien 1993.

1993

Danmark – Litauen den 25. august 1993 (4-0)

De fleste af de 40.000 tilskuere var i Parken for at byde Michael Laudrup velkommen tilbage på landsholdet. De fik også en klar 4-0 sejr på mål at anfører Lars Olsen, førsteangriberen Frank Pingel, Brian Laudrup efter oplæg fra storebror samt et selvmål.

 

Informationschefen byder ”en forrygende spiller tilbage på et forrygende landshold – på vej mod VM i USA”

 

Det sidste holdt desværre ikke stik. I den afgørende kamp i Sevilla slog et spansk hold i undertal danskerne med 1-0.

 

På bagsiden reklamerer de herrer Schmeichel, Laudrup og Povlsen fortsat for mejeriernes nye prestigeprodukt Cowey. Landsholdspillerne virker begejstrede, men blandingen af appelsinsaft og kakao slog aldrig igennem hos fodboldfolket.

Danmark – Nordirland den 13. oktober 1993 (1-0)

8 minutter før tid strøg Brian Laudrup igennem det trætte nordirske forsvar og klargjorde derved landsholdet til den afgørende kvalifikationskamp mod Spanien, der som bekendt blev tabt med 0-1. De 40.000 tilskuere have måske sat næsen op efter mere, men kampen var den 5 hjemmesejr i 1993. Målscoren hed 12-0 i Danmarks favør.

 

I sit indlæg glæder landstræneren sig over, at han for første gang siden EM disponerer over sit stærkeste hold.

EM-kvalifikationskampe 1993.

1994

Danmark – Ungarn den 20. april 1994 (3-1)

Som optakt til de kommende kvalifikationskampe til EM i England spillede Danmark 4 venskabskampe i foråret 1994. Nye folk skulle afprøves og Michael Laudrup skulle spilles bedre ind på holdet.

 

Danmark kom bagud efter 2 minutter, men 2 kasser af Michael Laudrup og et af den indskiftede Flemming Povlsen gav landsholdet en velfortjent sejr mod et ungarsk hold, der heller ikke skulle til VM i USA. Der var debut til den 22-årige Thomas Helveg fra italienske Udinese.

 

Arsenal-spilleren John Faxe Jensen blev alvorligt skadet og gik derved glip af endnu et besøg i Parken i den efterfølgende finale i Europa Cup for Pokalvindere.

 

Programmet afslører ubarmhjertigt, at fodboldfeberen var dalet betragteligt i Danmark efter den skuffende VM-eliminering. Et format i halv størrelse og med halvt så mange sider bliver det til. Men der var også kun 12.000 tilskuere at sælge programmer til, men indholdet lever faktisk op til standarden i de forrige programmer.

Danmark – Sverige den 26. maj 1994 (1-0)

Den smalle sejr over VM-deltagerne fra Sverige var en kærkommen opmuntring for landsholdet.

 

Da de svenske brødre senere på sommeren endte med at tage en tredjeplads i USA, var glæden over sejren så meget større for de 29.000 tilskuere, der dog ikke formåede at skabe landskampstemning som i gamle dage, når Sverige var på besøg. Michael Laudrup scorede det enlige mål på en ripost.

 

På bagsiden introduceres Danske Mejeriers nye reklameslogan: ”Det kræver sin mælk”

Danmark – Finland den 17. august 1994 (2-1)

Kun 8.000 tilskuere gad se landsholdet spille i Parken. Det gik glip af et flot mål på frispark af Brian Laudrup og en debutantmål af den unge Morten Wieghorst, der spillede i skotsk fodbold.

 

De fem træningskampe i 1994 havde fornyet det danske mandskab på mange poster. Thomas Helveg og Jes Høegh var sikre folk i de bagerste geledder og længere fremme huserede Brian Steen Nielsen og Mark Strudal. Kampen blev dog afskedskamp for EM-helten Henrik Andersen.

3 venskabskampe forår 1994.

1994-1995

Danmark – Belgien den 12. oktober 1994 (3-1)

Efter skuffelsen over den manglende kvalifikation til VM i USA tog landsholdet imod Belgien i kvalifikationsturneringen til EM 1996 i England. I velkomsten advarer informationschef Lars Berendt mod det belgiske mandskab, som har klaret sig godt i VM-turneringen: Mindre end fuldt udbytte i aften vil ikke være den katastrofe, nogen på forhånd vil gøre det til.

 

40.000 tilskuere så kampen blive afgjort i 2. halvleg, da EM-helten John Jensen i samme minut, hvor han blev indskiftet, afgjorde kampen med et hug på kort afstand. Belgierne var ellers kommet foran i 1. halvleg, men en solidt spillende Kim Vilfort udlignede på hovedstød. I slutminutterne fejede Brøndby-angriberen Mark Strudal bolden i mål til dansk 3-1 sejr.

 

Programmet er tilbage i A4-formatet igen efter de små programmer, som DBU havde spist tilskueren af med i forårets venskabskampe. Mark Strudal pryder den flotte forside, men indholdet af de 50 sider er uændret med Høyer Hansen som levende skribent. Michael Laudrups portrætteres i anledning af sin landskamp nr. 75.

 

For første gang i DBU’s historie er der et debatindlæg i programmet. Under overskriften ”Lavmålet er nået” kritiserer informationschef Lars Berendt de danske journalisters skriverier om udtagelsen af landsholdet. Målet for kritikken er dels DR’s tekst TV, der har anvendt ringeagtende ytringer om forwarden Bent Christensen, dels Ekstrabladet, der nedgør landstrænerens arbejde med at finde nye landsholdsemner.

 

En ung Kasper Schmeichel deler på bagsiden glæden over frisk mælk med farmand Peter.

Danmark – Makedonien den 26. april 1995 (1-0)

Landsholdet mødte op foran de 39.000 tilskuere som interkontinentalmester efter 2-0 sejren over Argentina i Saudi Arabien. Både presse og publikum måtte anerkende, at landsholdet, som især pressen var ude efter, igen havde erobret en stor titel og derved skrevet sig ind i fodboldhistorien.

 

Der var debut til Claus Thomsen på midtbanen. Faktisk var der ikke mange europamestre tilbage på landsholdet til denne kamp.

 

Peter Schmeichel spillede sin kamp nr. 75 og Brian Laudrup nr. 57. Peter Nielsen, der havde været reserve i Sverige, havde spillet sig i topform på midtbanen i Borussia Mönchengladbach og kom på banen i 2. halvleg, hvor han midt for mål bankede sejrsmålet hjem.

 

Jes Høgh fra AaB pryder forsiden i en spilsituation fra den foregående EM-kvalifikationskamp mod Cypern, hvor landsholdet noget overraskende måtte nøjes med uafgjort.

EM-kvalifikationskampe til EM 1996.

1995

Danmark – Cypern den 7. juni 1995 (4-0)

Da først tilbagevendte Kim Vilfort havde scoret i slutningen af 1. halvleg, blev sejren relativt nemt kørt hjem. Tilbage var også John ”Faxe” Jensen, så blandt de 40.000 tilskuere bredte EM-stemningen sig efterhånden som målene gik ind bag den cypriotiske målmand.

 

Michael Laudrup er noget misvisende kommet på programmets forside, fordi indholdet af programmet er dedikeret halvfemsernes mest populære spiller - Flemming Povlsen. Inden kampen fik tilskuere og publikumshelten lejlighed til at takke hinanden for otte fantastiske år på landsholdet og et europamesterskab.

Danmark-Spanien den 11. oktober 1995 (1-1)

EM-kvalifikationskampen mod Spanien udviklede sig på grænsen til det skandaløse, fordi begge hold i 2. halvleg ved stillingen 1-1 ophørte med at spille mod hinanden. Det mente i hvert fald mange journalister.

 

Aktørerne på banen og i trænerboksen var tilfredse med uafgjort, idet det ville betyde, at begge hold med sejr i den sidste kamp kunne kvalificere sig til slutrunden. Det var udtryk for en fodboldkynisme, som måske var forståelig, men ikke klædelig for sporten.

 

De danske tilskuere fik sig en ordentlig forskrækkelse, da den elegante libero Fernando Hierro på straffespark gav Danmarks onde fodboldånd gennem 80’erne føringen, men Kim Vilfort udlignede på en strålende aflevering fra Michael Laudrup kort inde i 2. halvleg. Derefter skete der ikke mere i den kamp.

 

På forsiden introduceres betegnelsen Landskamp-Magasinet, som har holdt sig til i dag som overskrift. Forwarden Mikkel Beck, som debuterede med et mål tidligere på året, optræder i en nærkampssituation fra den foregående EM-kamp mod Cypern.

 

Programmet, som rettelig bør omtales som fodboldmagasinet, er udvidet til 56 side. Bladet blev også solgt i kiosker og hos tipsforhandlere.

 

For første gang er bruttoholdene ikke gengivet på midtersiden. I stedet er der et stor billede af anfører Michael Laudrup – i et svømmebassin!   

 

På bagsiden er der kommet et nyt flot holdbillede – med 2 pokaler i midten: EM-pokalen og Interkontinental-pokalen.

EM-kvalifikationskampe i 1995.

1995-1996

Danmark – Armenien den 15. november 1995 (3-1)

Med sejren over Armenien fik landsholdet mulighed for at forsvare EM-titlen i England. 40.000 begejstrede tilskuere fejrede de flotte mål af Michael Laudrup, Mikkel Beck og Schønberg.

 

Faktisk blev 1995 et succesfyldt år for landstræner Richard Møller Nielsen med 7 sejre og 3 uafgjorte kampe.

 

Landskampmagasinet er nr. 2 i 1. årgang. Lidt opsigtsvækkende figurerer en kvindelig journalist som medlem af redaktionen: Luna Christofi, der senere har slået sit navn fast på TV3.

 

Som i de tidligere numre af kampprogrammet er der kant på artiklerne i forhold til pressen.

Lars Berendt skriver således om stillingskrigen ved 1-1 i kampen mod Spanien, at ”det ville være helt forkert at satse offensivt med risiko for at blotte sig bagude, når det ene point var spillet hjem. Denne gang var det bare professionelt og når det samlede EM-regnskab skal gøres op, kan man vel nok tillade sig at se bort fra 15-20 minutters forsigtigt spil ud af 900 minutters EM-fodbold.”

Danmark – Skotland den 24. april 1996 (2-0)

To mål af brødrene Laudrup sikrede Danmark en nem sejr over et tamt skotsk hold. Det blev samtidig den sidste landskamp for 35-årige Lars Olsen, der dog kom med til EM i England uden at spille.

 

Forsiden af kampprogrammet har fået et lille facelift. I den indledende artikel går DBU igen i clinch med pressen, især TV2 i anledning af udtagelsen af den store 32 mands bruttotrup.

TV2 havde fokuseret mest på, hvem der var udtaget til B-landskampen mod Skotland dagen før, hvem der slet ikke var udtaget til EM og hvor mange der i det hele taget var skuffede. ”Glem det, anføres det i artiklen – det handler for landstræneren om at skaffe sig et overblik over de 32 spillere, der indgår i EM-planerne”.

 

I pausen blev landsholdets tidligere anfører Per Røntved hyldet (38 landskampe i perioden 1970-1982). Han modtog Kinnarps-prisen, der var stiftet af Kinnarps danske direktør Flemming Østergaard.

 

Inde i programmet præsenteres læserne for en ny 19 årige spiller - Jon Dahl Tomasson. Også Kim Vilfort, det står over sin landskamp nr. 75, portrætteres.

Afsluttende EM-kvalifikationskamp 1995 mod Armenien og træningskamp 1996 mod Skotland.

1996

Danmark – Ghana den 2. juni 1996 (1-0)

21.000 festklædte tilskuere sendte landsholdet velbeholdent af sted til EM i England, hvor Danmark var kommet i pulje med Portugal, Kroatien og Tyrkiet. I de tre kampe fik Ricardo & Co som i Sverige i 1992 tilkæmpet sig 4 point, men denne gang rakte det ikke til en plads i finale-runden.

 

Kampen var også landstræner Richard Møller Nielsens sidste i Parken. Et fint portræt skrevet af Lars Berendt har meget passende fået overskriften: Tak.

 

Danmark – Grækenland den 9. oktober 1996 (2-1)

I sin første kamp foran det forventningsfulde publikum tog den nye landstræner Bo Johansson imod Grækenland. Målet for landsholdet var en kvalifikation til VM 1998 i Frankrig. 

 

Et græsk selvmål og en fantastisk dribletur af Brian Laudrup fra midten af banen gav Danmark en fortjent 2-1 sejr.

 

Landskampmagasinet har bibeholdt sin form og indhold, hvilket får DBU’s informationschef til ikke alene at ønske publikum en god kamp, men også god læsning.

 

En glad debutant Ole Bjur fra Brøndby tager på forsiden imod kammeraternes lykønskning efter det enlige mål i den foregående udekamp mod Sverige.

Opvarmning mod Ghana 1996 og VM-kvalifikation mod Grækenland 1996.

1996

Danmark – Frankrig den 9. november 1996 (1-0)

Årets sidste kamp gav den fjerde sejr i træk til den nytiltrådte landstræner. Den nye landsholdsangriber Per Pedersen fra OB scorede det enlige mål midt i 1. halvleg.

 

Det var Frankrigs første nederlag i 30 kampe.

Venskabskamp mod Frankrig 1996.

1997

Danmark – Slovenien den 30. april 1997 (4-0)

Målscoreren Brian Laudrup fra den foregående VM-kvalifikationskamp mod Kroatien pryder forsiden iklædt den noget usædvanlige blå udebanedragt, men hvis programmet skulle have været et varsel om kampen, burde Allan Nielsen have været på forsiden. Med 2 mål og strålende spil på den danske midtbane blev Tottenham-spilleren dagens mand.

 

Magasin-formatet videreføres af DBU i 1997. Redaktionen består af Lars Berendt og nytilkomne Jacob Wadland. Der er artikler om Mikkel Becks comeback efter skiftet til engelske Middlesbrough. Jon Dahl Tomasson fortæller om sin vej til landsholdet og den unge komet Martin Jørgensen portrætteres i anledning af hans 25 kamps jubilæum på U21-landsholdet. 

Danmark – Bosnien-Herzegovina den 8. juni 1997 (2-0)

Det holdt hårdt mod Bosnien, men med et hovedstød midt i 2. halvleg satte Marc Rieper landsholdet i gang, så en sikker sejr over den lille Balkan nation kunne sikres.

 

Allan Nielsen - den dobbelte målscorer fra den foregående kamp mod Slovenien er kommet på forsiden. I bladet er der historier om Blackburn-angriberen Per Pedersen, der på grund af mange skader kom til at spille sin sidste landskamp denne søndag eftermiddag, hvor solen strålede over Parken.

VM-kvalifikationskampe 1997.

1997-1998

Danmark – Kroatien den 10. september 1997 (3-1)

42.000 tilskuere var ved at falde i svime i begejstring over landsholdets spil i1. halvleg. Bedre var det ikke set siden landsholdet i 80’erne, mente mange iagttagere. Brødrene Laudrup og Miklos Molnar fra Sevilla sørgede for de danske mål.

 

Især på grund af spillet i 1. halvleg kom kampen med i DBU’s udgivelse af landsholdets 10 største landskampe, der blev udgivet i 2009.

 

Programmet til en flad tyver, der blev solgt foran Parken, indeholder artikler om Wieghorst, Molnar og Schjønberg samt som noget nyt en herlig nostalgisk artikel om Erik Dyreborg, der med fem mål mod Norge i 1965 skrev sig ind i fodboldhistorien.

 

En måned senere kvalificerede Danmark sig til VM i Frankrig efter uafgjort 0-0 i en heksekedel i Athen.

Danmark – Norge den 22. april 1998 (0-2)

Ebbe Sand fik debut, Martin Jørgensen spillede sin anden kamp og Søren Colding blev indskiftet til sin tredje landskamp. Således var det mest positive ved venskabskampen mod Norge, at landstræner Bo Johansson fik afprøvet nogle nye spillere, der senere skulle blive en fast del af VM-holdet.

 

Ellers var det mest bemærkelsesværdige, at kampen samlede ikke mindre end 40.000 tilskuere, heraf mange nordmænd, der ville hilse på deres landshold inden deltagelsen ved VM.

 

Til denne kamp havde programmets forside fået en alternativ udformning, som dog hurtigt blev forladt igen til den næste kamp. I deres nydesignede trøjer poserer brødrene Laudrup og Michael Schjønberg.

VM-kvalifikation mod Kroatien i 1997 og opvarmningskamp 1998.

1998

Danmark – Cameroun den 5. juni 1998 (1-2)

Landsholdet tabte også den sidste opvarmningskamp til VM i Frankrig. Efter nederlag til Norge og Sverige blev det 1-2 til en anden VM-deltager Cameroun, men Peter Møllers hovedstødsmål i det sidste minut sikrede dog landsholdet et mål at tage af sted på.

 

Forventningerne til landsholdet var små, men i Frankrig skabte landsholdet VM-eufori med en suveræn sejr over Nigeria i 1/8-finalen og kvartfinale mod Brasilien, der efter en lige kamp kom videre med 3-2 over Danmark.

 

Michael Laudrup, der spillede sin sidste landskamp i Frankrig, applauderer på programmets forside meget naturligt publikum for de mange gode oplevelser sammen.

Danmark – Wales den 10. oktober 1998 (1-2)

Efter VM-triumfen, hvor landsholdet nåede til kvartfinalen, forventede de 36.000 tilskuere i Parken, at landsholdet ville spadsere sig til EM-slutrunden i 2000. 0-0 ude mod Hviderusland var ikke godt, men værre var nederlaget til Wales efter en kamp, som Danmark havde domineret, men hvor Mogens Krogh to gange så mindre heldig ud. Tabet af brødrene Laudrup var ikke lige til at overvinde.

 

Programmets forside har fået et lille facelift, men magasin-konceptet er videreført. Som noget nyt er bagsiden et stort holdfoto af landsholdet - lige til at klippe ud og sætte op på væggen derhjemme på drenge- eller pigeværelset.

Opvarmningkamp 1998 og EM-kvalifikationskamp mod Wales.

1999

Danmark – Italien den 27. marts 1999 (1-2)

EM-kvalifikationskampen mod Italien blev annonceret i landskampmagasinet som et brag i byen. Efter en god indsats tabte Danmark med 2-1, men kvalificerede sig senere bl.a. ved at vinde returopgøret med 3-2.

 

Programforsiden til denne prestigefyldte kamp er blevet fornyet. Midtbaneslideren Allan Nielsen optræder som forsidemand i et meget klassisk grafisk layout med DBU’s gamle logo øverst. Tilbage til rødderne så at sige.

Danmark – Sydafrika den 28. april 1999 (1-1)

I en lige kamp bragte Ebbe Sand landsholdet foran, men Sydafrika sørgede i 2. halvleg for, at 1-1 resultatet fra Frankrig blev gentaget i Parken.

Foråret 1999 mod Italien og Sydafrika.

1999

Danmark – Hviderusland den 5. juni 1999 (1-0)

Efter den katastrofale start på EM-kvalifikationen med 2 uafgjorte kampe og 2 nederlag begyndte landsholdet på den lange fight tilbage i kampen om EM-pladserne. Italien var stukket af som puljevinder, men sejre over Schweiz, Hviderusland og Wales kunne få Danmark i spil til andenpladsen i puljen, der ville give adgang til en play-off kamp mod en anden toer.

 

Foran 25.000 tilskuere gjorde landsholdet sin pligt. Det var ikke prangende, men det var nok for at komme videre til næste kamp.

Danmark – Holland den 18. august 1999 (0-0)

0-0 kampe er ofte vanskelige at huske. Der er sikkert ikke mange, der kan huske denne venskabskamp mod Holland, men de heldige af de 17.000 tilskuere har formodentlig erhvervet sig et landskampsmagasin, der helt lever op til den sædvanligt høje standard.

Hviderusland og Holland i 1999.

1999

Danmark – Schweiz den 4. september 1999 (2-1)

Jon Dahl Tomasson scorede 9 minutter før tid det forløsende sejrsmål, der holdt landsholdet inde i EM-varmen. Det var den unge Feyenoord-angribers andet mål i en stime, der skulle gøre ham til landsholdets topscorer i 2010.

 

Kampens betydning fremgår af programmets indledning, hvor DBU byder velkommen til skæbnetimen. Eller retter skæbnetimerne, fordi landsholdet også efterfølgende skulle slå de italienske puljevindere i Napoli.

Danmark – Iran den 10. oktober 1999 (0-0)

Den flotte 3-2 sejr over Italien betød, at landsholdet skulle spille play off mod Israel senere på året. Iran blev valgt som en noget opsigtsvækkende træningsmodstander. Kampen kom i stand på 10 dage, og Iran viste sig som en jævnbyrdig modstander.

 

Programmet har – måske på grund af den korte forberedelsestid – lidt færre sider end normalt, men på trods heraf har Per Høyer Hansen haft mulighed for at forfatte en af sine sædvanlige gode artikler om aftenens modstander.

Schweiz og Iran i eftråret 1999.

1999

Danmark – Israel den 17. november 1999 (3-0)

Kronen på værket efter landsholdets lange seje march tilbage på EM-sporet var den overbevisende samlede sejr over Israel på 8-0. I 6 kvalifikationskampe i træk havde landsholdet trukket det længste strå mod gode modstandere og var klar til Euro 2000. 

 

Landskampmagasinet var ved udgangen af 1999 nået til 5. årgang, nr. 7 og var ligesom den fælles afsang af nationalsangen, let øl i barerne og jubel på lægterne blevet en del af en rigtig landskamp i Parken.

EM play-off mod Israel 1999.

Christian 08.01.2022 12:39

Danmark - Jugoslavien 14. november 1990
Er der nogen herinde der ved hvem der spillede med nr. 15 på ryggen i den sidste landskamp i det gamle Idrætsparken?

lasse 07.01.2018 13:37

Flot side du har lavet :) Mvh. Lasse Kellerup

Eduard bojars 09.11.2014 07:06

Blev sep så inkarnerede smøge syg at han lå ned på udskiftningsbænken når alle 11 mand var på Ban hold op hvor han røg vandåre og hoste sprutte og sprøjtede nut

| Svar

Nyeste kommentarer

30.08 | 12:06

Hej Rasmus
Kunne du være interesseret i at købe 2 programmer fra de indledende kampe ved OL 1960 ved tilhørende billetter, hvis ja så send mig din mail adresse

26.07 | 11:17

Hej.. Jeg vil høre om du ved hvor man kan få fat i et eksemplar af IF Alliancens jubilæumsbog. Jeg har prøvet at google men det hjalp ikke rigtigt 😀 Martin

12.07 | 23:55

Hej ven hvordan har du det? Ved du, om jeg kan få programmet til Uefa Cuppen mellem Odense og Real Madrid i 1994? Selvom det var, ville jeg gerne have det scannet. Mange tak

24.05 | 07:34

Tusind tak!