Landsholdet i 70´erne

1970

Danmark – Norge den 23. september 1970 (0-1)
1-0 nederlaget til Norge samt en miserabel sæson med kun 2 danske mål i 9 landskampe banede vej for, at danske udlandsprofessionelle fra 1971 blev udtaget.

Nederlag til Polen og Portugal kunne accepteres, men på halen mod Norge på hjemmebane var dråben, som fik bægeret til at flyde over hos DBU.

 

I programmets velkomst oplyses om, at forslaget om at forstærke landsholdet med udlandsprofessionelle kommer til afstemning i februar 1971 på DBU’s årsmøde.

Norges sejr var fortjent og blev i øvrigt scoret af en hjemkaldt professionel fra belgisk fodbold Odd Iversen.

Den nye landstræner Rudi Strittich gav debut til en kommende landstræner fra B 1901 – Morten Olsen.

Danmark – Portugal den 14. oktober 1970 (0-1)

Landsholdet tabte knebent den første kvalifikationskamp til EM 1972. Kampen var en opmuntring efter de forudgående dårlige kampe. Veteranerne Erik Sandved, AB og Jens Jørn Hansen, Esbjerg skabte ro i de bagerste rækker.

Der var 4 gode debutanter, som de 18.000 tilskuere kunne glæde sig over. Danmark havde fortjent uafgjort, hvad de portugisiske gæster også indrømmede bagefter. Stjernespilleren Eusebio var en skygge af sig selv og sejrsmålet blev scoret heldigt af Joao efter en god redning af Kaj Poulsen.

Kampprogrammer Norge og Portugal 1970

1971

Danmark – Belgien den 26. maj 1971 (1-2)
Landsholdet stillede for første gang på hjemmebane med udlandsprofessionelle.

27.000 tilskuere var spændte på at se, hvordan Erik Lykke Sørensen, Morton i Skotland, Henning Boel, Aberdeen, Preben Arentoft, Newcastle, Kresten Bjerre, Racing White, Ole Bjørnmose, HSV samt John Steen Olsen, Utrecht ville klare sig mod et godt belgisk landshold.

 

Den stærke danske midtbane dominerede, men overvægten kunne ikke omsættes til mål, fordi Danmark savnede frække angribere.

Hverken Benny Nielsen, Finn Laudrup eller John Steen Olsen slog. Belgierne udnyttede kynisk de få chancer, som de spillede sig til i kampen.

Danmark – Skotland den 9. juni 1971 (1-0)

Et strålende mål på frispark af Finn Laudrup gav landsholdet en kærkommen succes til glæde for de 39.000 tilskuere.

 

Holdet var blevet forstærket med Ulrik le Fevre og Jørgen Christensen fra Sparta Rotterdam, mens skotterne stilede med et reservehold. Den danske sejr var fuldt fortjent.

Kampprogram Belgien og Skotland 1971

1971

Danmark – Sverige den 20. juni 1971 (1-3)
Med hjemkaldte udlandsprofessionelle som Kresten Bjerre, Ulrik le Fevre og Ole Bjørnmose på holdet forventede mange, at Sverige omsider ville få klø.

Men 47.300 så desværre landsholdet tabe klart med 3-1, selv om Kresten Bjerre på en frisparksaflevering fra Finn Laudrup havde givet holdet en føring.

I forordet repeteres det, at en sejr over Sverige er den absolutte kulmination på landskampsæsonen.

Det var gennem 70’erne ønskedrømmen, som desværre relativt sjældent blev opfyldt. Programmet i den velkendte skabelon er nu tilføjet et sort/hvis billede af landsholdet.

Kampprogram Sverige og Japan (OL-landsholdet 3-2) 1971

1971

Danmark – Rumænien den 10. oktober 1971 (2-1)
OL-holdet vandt overraskende 2-1 over Rumænien og lagde dermed grunden til kvalifikationen til OL 1972 i München.

Kampen huskes bedst for et spektakulært selvmål af den rumænske back, som midt på egen banehalvdel headede bolden forbi sin egen målmand til et heldigt dansk mål. Birger Pedersen fra Hvidovre bragede det andet danske mål ind i 1. halvleg.

Iflg. programmet spillede Iver Schriver venstre wing, men han blev kort før kampen professionel og afløstes af Jørgen Markussen fra Vejle.

Dengang var Idrætsparken ikke omkranset af et hegn, så der advares mod at styrte ind på banen.

 

2. halvleg af kampen blev Tv-transmitteret af DR – uden kommentatorlyd, da DR var ramt af strejke blandt journalisterne.

Kampprogram Finland (OL-landsholdet 0-0) og Rumænien (2-1) 1972

1972

Danmark – Vesttyskland den 18. april 1972 (0-1)
Som led i forberedelsen til returkampen mod Rumænien vedr. kvalifikation til OL 1972 i München spillede OL-holdet en række forberedelseskampe. Landsholdet tabte til det vesttyske OL-hold.

 

På det tyske amatørlandshold spillede bl.a. en ung Manfred Kaltz, HSV og Bernd Nickel, Eintracht Frankfurt, der senere fik gode karrierer i Bundesligaen.

 

Danmark – Finland den 7. juni 1972 (3-0)
Et afbudsramt landshold vandt en komfortabel sejr, men det kneb gevaldigt. Det var tydeligt for de 22.000 tilskuere, at holdet savnede organisering og spillerne kendskab til hinanden.

 

2 smukke mål af driblekunsteren Jørgen Christensen samt en straffesparksmål af Kresten Bjerre reddede dog kampen i 2. halvleg.  

Kampprogram Vesttyskland (OL-landsholdet) og Finland 1972

1972

Danmark – Schweiz den 4. oktober 1972 (1-1)

På baggrund af landsholdet succes ved OL 1972, hvor det blev til en femteplads samt forstærket med John Steen Olsen og Eigil Nielsen fra Winthertur i Schweiz forventede de 11.000 tilskuere, at landsholdet skulle til at starte en ny epoke, hvor landsholdet skulle være regelmæssigt deltager ved de store fodboldslutrunder.

 

Træningskampen afslørede dog et landshold med revner – både mentalt og i sammenspillet.

Schweizerne kom foran på en foræring i forsvaret, men et smukt hovedstødsmål af John Steen Olsen reddede uafgjort i den sidste kamp før de spændende VM-kvalifikationskampe.

 

Danmark – Skotland den 18. oktober 1972 (1-4)

Forordet i dette program op til den første kvalifikationskamp til VM 1974 taler om det stærkeste danske hold i lang tid og stor optimisme.

Desværre måtte 31.200 tilskuere beskæmmet set landsholdet tabe 4-1 efter til tider at være spillet helt ud af banen. Et smukt frisparksmål af Finn Laudrup var et af få lyspunkter.

Midtersiderne angiver hele den danske bruttotrup på 16 spillere, fordi de 11 – som det anføres i forordet – først udtages ganske få timer før kampen.

Landtræner Strittich kom herved på linje med den praksis, der fulgtes i mange andre lande og som i dag er hovedreglen.

Kampprogram Schweiz og Skotland 1972

1973

Danmark – Tjekkoslovakiet den 2. maj 1973 (1-1)

I 1973 får landskampprogrammet en ny forside og nyt indhold.

Et forord af OL-sølvvinderen Flemming Nielsen, som dengang huserede i Politikens spalter, masser af baggrundsartikler om VM-kvalifikationen og aftenens modstander samt et nostalgisk blik på Brasilien af en ung Frits Ahlstrøm udvider programmet til 32 sider – det hele garneret med reklamer.

Det er et åbent spørgsmål, om DBU fra 1973 valgte at overlade produktion og udgivelse til en kommerciel samarbejdspartner.

Programmet fremstår ikke længere med DBU’s navn eller DBU som udgiver. Prisen er steget fra 1,- til 3,- kr. Antallet af reklamer er vokset betydeligt, så en del tyder på, at DBU fra 1973 afgav retten til at udgive kampprogrammet til et firma med Flemming Nielsen som tovholder og redaktør.

 

Forsiden er et noget grumset billede - ikke fra en landskamp, men fra en divisionskamp. Et kuriosum er, at Danmarks modstander Tjekkoslovakiet er stavet forkert.

 

Det vides ikke, om det nye flotte programdesign inspirerede det danske hold, men 1-1 mod en østeuropæisk fodboldmagt var et godt resultat.

Den dygtige midtbanespiller fra HSV Ole Bjørnmose gav på et langskud holdet en drømmestart, som tjekkerne dog heldigt fik elimineret i slutningen af 1. halvleg.

Det blev det eneste danske point i den VM-kvalifikation, da et afbudsvækket hold i returkampen blev blæst af banen med 6-0.

Kampprogram Czekoslovakiet og Norge 1973

1973

Danmark – Norge den 21. juni 1973 (1-0)

En tidlig føring på mål af Lierse-angriberen Peter Dahl efter ni minutter skruede forventningerne voldsomt op hos de 22.000 tilskuere, men kampen udviklede sig til en skuffelse.

Landsholdet gik i stå og skabte ikke mange chancer.

 

Holdet var denne gang forstærket med Johnny Hansen fra Bayern München.

Velkomst ved den nye redaktør Flemming Nielsen, Politiken.

1973

Danmark – Ungarn den 13. oktober 1973 (2-2)

På en herlig lørdag eftermiddag sprudlede især de danske professionelle fra Bundesligaen.

Stjernespillere som Johnny Hansen fra Bayern München, Per Røntved, Bjørnmose og kometen Henning Jensen fra Borussia Mönchengladbach gav afgørende impulser i 2-2 kampen, som Danmark kunne have vundet.

Hening Jensen efter en smuk dribletur ind i straffesparksfeltet og debutanten Kurt Stendahl på skud fra kanten af feltet gav optimisme for fremtiden.

Programmet har masser af tilbageblik til OL 1960 og juni 1969, hvor Danmark i to tilfælde fældede de ungarske favoritter med de stolte fodboldtraditioner.

Kampprogram Ungarn 1973

1973

Det danske landshold 1973 mod Ungarn

1974

Danmark – Sverige den 3. juni 1974 (0-2)

Til årets svenskerbrag kunne Danmark kun stille med 3 udlandsprofessionelle – Flemming Lund, Morten Olsen samt Keld Seneca fra Sturm Graz i Schweiz.

Det svenske hold var på vej til VM i Vesttyskland, hvor det i øvrigt fik stor succes med en 5. plads.

 

Danskerne spillede bedst over 90 minutter, men tabte som sædvanligt på, at modstanderne kynisk udnyttede et par dumme fejl i forsvaret.

De danske angribere fra den hjemlige 1. division Hans Aabech og Niels Christian Holmstrøm brændte flere kæmpechancer.

Ronnie Hellström stod fremragende for Sverige, hvad han fortsatte med under verdensmesterskaberne.

Kampprogram Sverige 1974

1974

I et interview med landtræner Rudi Strittich, der netop havde forlænget sin kontrakt med DBU, langede han voldsomt ud mod de udenlandsprofessionelle:

De professionelle har skuffet mig. De har kun imponeret mig én gang – da de mødte Vesttyskland i 1971 og dominerede første halvleg, som vi vandt 1-0. Men ellers har de bragt mig flere skuffelser end glæder.

 

Kampprogrammerne fra 1974 mod bl.a. Indonesien og Spanien er vanskelige at få fat på i dag.

Det danske hold mod Sverige 1974

1975

Danmark – Rumænien den 18. juni 1975 (1-2)

Årets 3 første landskampe i 1975 var alle mod Rumænien. Faktisk spillede Danmark i 74-75 fire kampe i træk mod de stærke rumænere.

Udbyttet blev 1 point og en negativ målscorer på 1-12. Returopgøret i kvalifikationen mod OL 1976 gav et nederlag på 1-2 efter, at Birger Mauritzen fra Vanløse IF havde givet holdet en føring i 1. halvleg.

Mauritzen var en blandt mange spillere, som fik en kort landsholdskarriere i forbindelse med kvalifikationskampene mod OL 1976.


Selv om programmets forside er ny, er indholdet fortsat en god blanding af reklamer og små baggrundsartikler om holdet og modstanderne.

Centrum på forsiden er en fodbold fra Select. Pessimismen er til at føle på, idet landtræner Strittich udtaler, at ”jeg beundrer danskerne selv om de taber hver gang”.

Chefen for udtagelseskomiteen Ib Skotnborg tilkendegiver, at der er ”intet lys i mørket – udviklingen er løbet fra os”. Det danske hold vandt én gang i 1975 – over Finland.

 

Danmark – Finland den 25. juni 1975 (2-0)

Forstærket med de udenlandsprofessionelle Ole Bjørnmose og Heino Hansen, som havde fået sit gennembrud ved OL i München, fik det danske hold revancheret sig mod Finland, som blev slået med 2-0.

 

I forordet beroliger Flemming Nielsen med, at finnerne ikke har vundet i Idrætsparken siden 1949 og nok heller ikke gør det denne gang. Det har Finland heller ikke gjort siden.

Kampprogram Rumænien og Finland 1975

1975

Danmark – Skotland den 3. september 1975 (0-1)

Et meget lovende mandskab med Allan Simonsen, Henning Jensen, Benny Nielsen samt Ulrik le Fevre havde lokket 40.000 tilskuere i Idrætsparken.

Angrebet spillede på et højt niveau og skabte mange muligheder, men forsvaret koksede igen, hvilket gav skotterne en unødvendig sejr.

Kampen afslørede forskellen mellem en til lejligheden sammenbragt stjernespillere og et fasttømret hold af spillere, der har samme koncept.

Kampprogram Skotland 1975

1975

Velkomst Skorland 1975

1976

Danmark – Frankrig den 1. september 1976 (1-1)

Kurt Nielsens første år som landtræner var en stime af gode resultater.

Efter den historiske udesejr over Sverige i Göteborg i maj indgik kampen mod Frankrig som vigtig forberedelse til VM-kvalifikationskampene mod Portugal og Polen.

I programmet omtales den gejst og optimisme, som den bramfri skovserdreng har tilført holdet på kort tid og som kan føre til holdets VM-deltagelse.

Libero Per Røntved bragte efter klumpspil holdet på sejrkurs, men Michel Platini udlignede på frispark kort før tid.

Det danske hold uden de største prof-stjerne Henning Jensen og Allan Simonsen, der som sædvanlig ikke havde fået fri af deres tyske klub, var dominerende gennem hele kampen.

Programmet er indholdsmæssigt opbygget med portrætter og baggrundsartikler som i de foregående år, men forsiden er ny. Select-bolden fra 75-programmet er væsentlig forstørret, så læseren nu ikke er i tvivl, hvilken sponsor har købt forsiden.

Den tyske stjerne Uwe Seeler ”sparker” til bolden og giver derved forsiden mere liv end tidligere.

 

I startopstillingen figurer Ole Bjørnmose, men han kom ikke med. I stedet spillede Ole Rasmussen fra Hertha Berlin, som senere spillede ved EM i 1984.

Kampprogram Frankrig og Italien 1976

1976

Danmark – Cypern den 27. oktober 1976 (5-0)

Efter en målløs 1. halvleg scorede Danmark fem gange pausen og sikrede sig derved vigtige point i VM-kvalifikationen mod Argentina 1978.

Bortset fra Allan Simonsen og målmanden Birger Jensen stillede Danmark med et meget stærkt hold med Henning Jensen, Røntved og Benny Nielsen som de mest fremtrædende.

I forordet udtrykker Flemming Nielsen betænkelighed ved kvaliteten af det danske forsvar, som mangler at give den alt dominerende og overbevisende indsats.

 

Det skulle vise sig, at de 2 point mod Cypern skulle blive holdet sidste i kvalifikationen.

Klare nederlag til Polen og Portugal – sidstnævnte dog efter en skandaløs kamp i Lissabon, hvor en svag dommer tidligt mistede grebet om kampen – medførte, at VM i fodbold på ny blev uden Danmark.

Kampprogram 1976 Cypern

1977

Danmark – Sverige den 15. juni 1977 (2-1)

Midt i mange spilleres velfortjente sommerferie besejrede det hidtil mest imponerende danske hold den svenske arvefjende 2-1.

Røntved og en træt Allan Simonsen scorede til stor jubel for 45.000 tilskuere, som for en sjælden gangs skyld så alle udenlandsstjernerne funkle.

UK-chef Skotnborg bemærkede, at ”med Simonsen er perlerækken simpelt hen perfekt”.

Programmets forside er domineret af en fodbold fra Select samt en jublende Ove Flindt Bjerg, som netop har scoret sejrsmålet mod Sverige i 1976.

Midtersiderne med holdopstilling har også fået nyt design, men ellers består programmet som hidtil af baggrundsartikler og små interviews med spillere og trænere.

Kampprogram Sverige og Portugal 1977

1977

Danmark – Portugal den 9. oktober 1977 (2-4)

Nederlaget på 4-2 til Portugal foran 23.000 skuffede tilskuere afslørede, at holdet havde lang vej til toppen.

I forordet udtrykkes det således, at ”danskerne – trods den spredte professionelle bistand – fortsat er amatører i VM-spillet”.

Forsiden viser en højdramatisk situation fra den første kamp i Lissabon, hvor Per Røntved kom i slagsmål med en portugisisk spiller.

Holdopstilling Portugal 1977

1978

Danmark – Eire den 24. maj 1978 (3-3)

Ny kvalifikationsturnering – ny forside. Programmet til Danmarks første kvalifikationskamp til EM 1980 i Italien er domineret af en stor Select-fodbold, men stilistisk er programmet ellers forenklet.

Det er forsat 24 sider fyldt med baggrundsartikler, små interviews og reklamer. I takt med, at holdopstillingerne i internationale kampe offentliggøres en time før kampens begyndelse, er ingen af spillerne på midtersiden nummereret.


Det danske hold bestod denne majaften af nogle af de bedste spillere fra udlandet garneret med de hjemvendte Johnny Hansen og Henning Munk Jensen. Søren Lerby debuterede som venstre back i øvrigt med et mål på langskud.


I forordet anføres, at ”det er betryggende, at eliten er samlet. Så kan det vist ikke gå galt” Meget gik galt i det bagerste danske geledder, så holdet må skuffende nøjes med 3-3.

 

Danmark – Sverige den 16. august 1978 (2-1)

28.000 tilskuere nød, hvordan landsholdet en lun sommeraften viste blændende spil og blæste svenskerne ud af banen.

Sejren var alt for lille. Landsholder spillede som en hold og var i stand til at dominere modstanderne helt. Benny nielsen bankede det første mål og Røntved det andet på et straffespark, der blev sat ind under overliggeren.


Flemming Nielsen fra OB gjorde en lovende debut, men en skade tvang ham til en kort fodboldkarriere for Danmark

Kampprogram Irland og Sverige 1978

1978

Danmark – England den 20. september 1978 (3-4)

Foran 48.000 begejstrede tilskuere måtte Danmark indkassere et ærgerligt 4-3 nederlag mod briterne, som i visse perioder i kampen var slemt på hælene.

Forsvarskoks og manglende international landskamprutine medførte dog, at holdet i den sidste ende tabte.

Det blev indehaver af landskamprekorden Henning Munk Jensen sidste kamp, men forsvaret lukkede ikke færre mål ind af den grund i de følgende kampe.

Frits Ahlstrøm, redaktør af Alt om Sport, er tilbage med flere baggrundsartikler i programmet.

 

Danmark – Bulgarien den 11. oktober 1978 (2-2)

Efter skuffelsen mod England mødte kun 16.000 tilskuere op til EM-kvalifikationskampen mod Bulgarien.

Landsholdet spillede på ny glimrende, scorede to flotte mål, men de sædvanlige forsvarskoks forhindrede den første sejr i kvalifikationen.

Udskiftningen af Henning Munk Jensen med Lars Larsen fra Frem styrkede ikke forsvaret, men de bulgarske mål skyldtes også sløseri på midten af banen.

Kampprogram England og Bulgarien 1978

1978

Holdopstilling England 1978

1979

Danmark - Sverige den 9. maj 1979 (2-2)

Ude af EM-kvalifikationen og med den optimistiske Kurt Nielsen på vej til senere på året at blive afløst af den legendariske Sepp Piontek spillede Danmark heldigt 2-2.

Udligningen kom på et langskud fra Lerby, hvor bolden hoppede over den svenske målmand, som ellers var godt ned i skuddet. Der var debut til Søren Busk.

På det tidspunkt kunne de færreste se en lys fremtid for det danske landshold.

Som for at understrege mismodet fremstår programmet kortfattet og sjusket som om redaktøren ikke har noget på hjertet.

Der er få baggrundsartikler, holdopstillingen på midtersiden er minimalistisk sammenlignet med tidligere og den længste artikel handler om svenskernes succes på fodboldbanerne! Sidetallet er helt nede på 14.

 

Ved indgangen til 80’erne repræsenterer dette program et lavpunkt i design og indhold. Det skulle blive meget bedre.

 

Danmark – Nordirland den 6. juni 1979 (4-0)

Dagene op til kampen var præget af Per Røntved nye bog Fodbold på vrangen, hvor han havde forholdt sig kritisk til Kurt Nielsens muligheder som landstræner.

Røntved startede på bænken, men kom senere ind i denne fantastiske kamp, hvor kun 16.000 tilskuere så landsholdet eksplodere i flot spil og sublime mål.

Preben Elkjær, der huserede som chef i Lokeren nettede tre gange, mens Allan Simonsen, der var på vej til FC Barcelona scorede en enkelt gang.

Kampprogram Sverige og Nordirland 1979

1979

Danmark – Finland den 26. september 1979 (1-0)

Sepp Pionteks første kamp i Idrætsparken gav en sejr, men de 24.000 tilskuere var meget skuffede over det danske spil, der kun gav et mål samt en brændt straffespark af Kristen Nygaard.

 

Spillerne forlod banen til en pibekoncert, men de mere drevne iagttager kunne se, at forsvaret havde stået stærkt med Birger Jensen fra FC Brügge i målet og faktisk ikke givet finnerne én chance. Få mål, men linje i både forsvarsspil og organisering.

 

1979 sluttede med den meriterende 3-1 sejr over Spanien, der for alvor lagde kimen til danskernes håb at få et landshold, der kunne kvalificere sig til slutrunder.

Kampprogram Finland og kopi af Sovjetunionen 1979

Udekampe 1970-1979

Udekampe 1970-1979

I 70’erne spillede landsholdet en række udekampe.

 

3-2 sejren over Rumænien i Bukarest, der kvalificerede Danmark til OL 1972, var et blandt flere højdepunkter.

 

I foråret 1976 besejrede Danmark for første gang siden 1937 Sverige på udebane.

Lars Bastrup og Ove Flindt bjerg skrev sig i fodboldhistorien denne skønne aften i Göteborg.

Udekampe 1970-1979

Morten 09.01.2019 17:43

Hej
Jeg er sikker på at det brasilianske fodbold landshold engang har overnattet på hotel skandinavia på Amager i starten af 80' erne. Kan du hjælpe med dette

Simon 26.05.2016 09:18

Hej Claus, resultatet mellem OL-holdet og VM-holdet blev 2-1 til amatørerne. Jeg har en fin beskrivelse, som jeg kan maile til dig. Mvh. Simon på snh@da.dk

Claus Theilgaard 26.05.2016 01:17

Ol landsholdet 1972 mod det såkaldte vm hold. I Parken.
Hvem så den? Var der andre end mig og min farfar? Jeg har programmet.
MEN husker ikke resultatet..

Claus Theilgaard 26.05.2016 01:30

Glemte at skrive at DK skulle til OL. Min far startede bilen og vi så en del kampe. bla. Iran, Polen og Marokko, men da det var OL var der ikke særskilte progr.

Claus Theilgaard 26.05.2016 01:12

Har fulgt din side fra sidelinien..Har et par programmer du ikke har. Blandt andet Danmark- Vesttykland, 1971 som var den første landskamp jeg så.
..skriv evt.

Ole Fønss-Jørgensen 08.02.2016 20:27

Rigtigt underholdende, når man selv oplevede 70ernes landshold !

| Svar

Nyeste kommentarer

30.08 | 12:06

Hej Rasmus
Kunne du være interesseret i at købe 2 programmer fra de indledende kampe ved OL 1960 ved tilhørende billetter, hvis ja så send mig din mail adresse

26.07 | 11:17

Hej.. Jeg vil høre om du ved hvor man kan få fat i et eksemplar af IF Alliancens jubilæumsbog. Jeg har prøvet at google men det hjalp ikke rigtigt 😀 Martin

12.07 | 23:55

Hej ven hvordan har du det? Ved du, om jeg kan få programmet til Uefa Cuppen mellem Odense og Real Madrid i 1994? Selvom det var, ville jeg gerne have det scannet. Mange tak

24.05 | 07:34

Tusind tak!