Landsholdet i 50´erne

1951-1953

Danmark – Sverige den 21. oktober 1951 (3-1)

41.000 begejstrede tilskuere nød i fulde drag den danske 3-1 sejr over de svenske arvefjender. De var sket en del udskiftninger på de to hold op til kampen, så udfaldet var på forhånd helt åbent, hvilket fremhæves tydeligt i programmets velkomst.

Forsiden er i farver med det svenske og danske flag – gæsteholdets først.

I en annonce for herremagasinet Rud. Johnsen på Nørrebrogade tilbydes en engelsk kamgarnshabit i den mest raffinerede stil for kun 245,- kr. Butikkens slogan er: Danske drenge hep og skrål, vi skal ha´revanche for Ullevaal! Det slogan burde have været gemt til næste års kamp mod Norge.

Det første danske mål blev scoret af Poul ”Rassi” Rasmussen, der kom fra 1. divisionsklubben Skovshoved. Rassi blev senere professionel i Italien.

Knud Lundberg sørgede for det andet mål, mens den 34 årige Hilmer Staalgaard fra Købe Boldklub scorede det sidste mål. Han debuterede helt tilbage i 1941 mod Sverige.

Danmark – Sverige den 21. juni 1953 (1-3)

Der var debut til den 20 årige Poul Pedersen fra AIA i Århus, der i de kommende år huserede på højrekanten. Han var med til at vinde sølvmedaljer ved OL i Rom i 1960 og havde i en årrække også landskampsrekorden på 49 landskampe.

Programmet er nærmest identisk med programmet fra 1951 – en stor del af teksten i velkomsten er genbrug, men det havde de fleste tilskuere nok glemt denne søndag i Idrætsparken.

Den danske udligning faldt ét minut inde i 2. halvleg. Målet blev scoret af Holger Seebach, der både var med ved OL 1948 i London og OL 1952 i Helsingki. I alt scorede Seebach 9 mål for Danmark samt yderligere 2 mål i en uofficiel landskamp mod Holland i 1953.

Den uofficielle kamp mod Holland blev spillet i anledning den store oversvømmelseskatastrofe i Holland. Begge mål af Holger Seebach kan nydes på youtube.com , hvor en hollandsk fodboldentusiast har uploaded datidens reportage fra kampen.

1951-1953

Danmark – Island den 9. august 1953 (4-0)

20.000 tilskuere kunne glæde sig over 4 danske mål. Holger Seebach lavede 2 mål, medens højrewingen Erik Nielsen fra OB scorede det tredje mål. Det var den tredje landskamp mod Island.

I programmets velkomst skrues forventningerne gevaldigt ned. Island har som særlig forberedelse været i træningslejr under ledelse af en østrigsk instruktør. Der advares derfor mod en farlig modstander!

Halfbacken Erik Hansen fra KB scorede et mål på straffespark på sin karakteristiske måde, hvor han løb til bolden i et imponerende zigzag løb, der skulle forvirre målmanden, hvilket det som regel også gjorde.

DanmarkFinland den 4. oktober 1953 (6-1)

Foran 32.000 tilskuere blev Finland fejet ud af banen med 6-1. Det anføres i programmet, at begge hold har lige store sejrsmuligheder, fordi det danske hold tidligere har haft store besværligheder med Suomis sønner. Men Danmark førte allerede 4-1 ved halvleg.

Esbjergenseren Jens Peder Hansen med de uberegnelige driblinger bragte landsholdet foran. Innerwingen Poul Erik Petersen fra Køge Boldklub øgede til 2-0. Det tredje mål stod centerforwarden Bent Sørensen fra Vejle for, medens ”Kom så, Jens Peder” Hansen lavede det fjerde. Indskiftede Kurt Nielsen, som senere i 1976 blev landstræner, scorede de to sidste mål.

I en annonce for den nye B&O barbershaver hedder det: Heja – Heja- Heja – Nu ska´ skægget ha´ da-da. Der er gået meget god markedsføring tabt siden dengang!

1954-1955

Danmark – Schweiz den 19. september 1954 (1-1)

VM-værterne fra Schweiz udgjorde det fornemme besøg for de 35.000 tilskuere. I programmets velkomst anføres det, at Schweiz hører til Europas elite samt at landskampen betegner en milepæl, fordi 8 af spillerne kommer fra provinsen.

Århusianeren Jørgen Olesen skaffede landsholdet 1-1. Som 38 årige spillede den dygtige venstre fløjhalf sin sidste landskamp i 1962.

Danmark – Ungarn den 15. maj 1955 (0-6)

Ungarn stillede op med sit verdensberømte landshold med Ferenc Puskas i spidsen. Holdet have bl.a. brilleret med at slå England 6-3 på Wembley og 7-1 i Budapest og var sølvvinder fra VM 1954.

Det fremgår af programmet, at det var en ønskematch for DBU, fordi Ungarn med rette blev betragtet som verdens bedste. I anledning ag kampen arrangerede Dansk-Ungarsk Selskab en udstilling om ungdommen i Ungarn.

På den regntunge bane, hvor den ene langside med den nye hovedtribune var under opførelse, spillede ungarerne det danske landshold ud af banen. Hverken esbjergenseren Jens Peter Hansen eller Knud Lundberg kunne stille noget op over for overmagten.

1954-1955

Danmark – England den 2. oktober 1955 (1-5)

I overværelse af regentparret og med 50.000 på lægterne tog Danmark imod de engelske favoritter.

Kampen markerede samtidig indvielsen af den nye siddetribune på Idrætsparkens ene langside. Tribunen med tilnavnet ”Cementen” fungerede som hovedtribune indtil ombygningen af Parken i 1992, hvor fodboldbanen blev vendt 90 grader, så den gamle tribune blev siddetribune i den ene målende. Dette historiske monument er i dag udtjent og blev nedrevet i 2008.

Med anføreren Billy Wright og fløjen Tom Finney som de mest kendte sejrede England med 5-1. Don Revie (2), senere landstræner for England, Nathaniel Lofthouse (2) og Bradford stod for målene, medens Knud Lundberg, som var med til at slå England ved OL 1948, fik lov til at pynte på resultatet.

Danmark – Sverige den 21. oktober 1955 (3-3)

En udsolgt Idrætspark med 50.000 tilskuere huskede kampen for 2 flotte mål af næsten debutanten Ove Andersen fra Brønshøj. Det blev til i alt 5 mål inden en alvorlig knæskade satte en stopper for karrieren på landsholdet.

Endvidere var det bittert for det store publikum, at Sverige udlignede kort før tid ved Kurt Hamrin, der var professionel i Italien.

Statistikken sagde på den dag, at begge lande havde vundet 24 gange, mens 7 kampe var endt uafgjort.

I en reklame for Dextro-Energi tabletter annoncerer Gunner Nu Hansen følgende parole: Hør Idrætsparkens ramaskrig – I mangler Dextro-Energi. Der var dog ikke tale om doping af kommentator eller publikum, men ren druesukker i koncentreret form.

1956

Danmark – Norge den 24. juni 1956 (2-3)

Norge havde vundet de foregående 2 kampe i Idrætsparken og vandt også denne med 3-2 efter 2-0 føring ved pausen. De 35.000 sommerklædte tilskuere kunne alene glæde sig over flotte mål af anfører Knud Lundberg og højrewingen Poul Pedersen, som senere skulle blive indehaver af landskampsrekorden.

I programmet stilles spørgsmålet: Scorer Norge hattrick i Idrætsparken i dag? De bange anelser blev opfyldt.

Dagbladet BT er på banen. I annoncen fortælles, at BT følger kampen fra første parket og efter 2. halvleg går BT med ned i omklædningsrummene og snakker landskamp med spillerne, dommeren og udtagelseskomiteen. Frokostavisernes udvidede landkampsdækning blev hermed introduceret.

1956

Danmark – Sovjetunionen den 1. juli 1956 (2-5)

Kampen mod de stærke russere foran 45.000 tilskuere blev mest berømt, fordi Danmarks Radio for første gang transmitterede en fodboldlandskamp i fjernsynet.

Chefen for sportsafdelingen i DR Gunner Nu Hansen havde for 2.000 kr. købt retten til at transmittere 2. halvleg. Aftalen kom i stand ved et møde med DBU på en restaurant i København. Efter mødet tog Gunner Hansen direkte ind på DR i Rosenørns Alle for i Pressens Radioavis at bekendtgøre den gode nyhed.

TV-kikkerne gik glip af centerforwarden Ove Andersens mål, der bragte landsholdet foran 1-0, men i 2. halvleg scorede Aage Rou Jensen et trøstmål, så den lange AGF’er er altså Danmarks første TV-målskytte.

I programmet er der en stor rekrutteringsannonce for flyvevåbnet, der søger mekanikere, teknikere telegrafister, operatører og meget mere. Annoncen skulle nok for en ordens skyld sikre, at tilskuerne ikke helt glemte, at Sovjetunionen for Danmark var meget andet end en blot god fodboldmodstander.

1957

Danmark – England den 15. maj 1957 (1-4)

Debutanten John Jensen fra AGF satte de 35.000 tilskuere i ekstase, da han med en bragende skud bragte landsoldet foran mod de engelske storfavoritter, der året før have slået Danmark med 5-2 i Wolverhampton.

Kanonskuddet fra John Jensen strøg ind under overliggeren og blev et varsel om et tilsvarende flot mål af en John Jensen 35 år senere.

Danskerne spillede godt begyndelsen, men de engelske stjerner med den 42 årige Stanley Matthews i spidsen og med anfører Billy Wright som indpisker kørte til sidst en sikker sejr hjem. Danmark kvalificerede sig til ikke til VM i Sverige.

Det britiske flag er kommet på forsiden og i programmet fortælles om de tidligere kampe mod England.

Danmark - Bulgarien den 26. maj 1957 (1-1)

Danmark fik flot 1-1 mod bronzevinderne fra OL 1956 i en velspillet kamp, som holdet burde have vundet. Anfører Aage Rou Jensen fra AGF udlignede midt i 1. halvleg den bulgarske føring.

Det var det første opgør nogensinde mod de dygtige boldspillere fra Balkan. Den 31årige Henry From debuterede som målmand.

Det ”officielle” program i sort/hvidt indeholder udover holdopstilling en grundig introduktion af den nye landskampmodstander. Samt 17 reklamer lige fra springmadrasser til Heering Likør.

1957

Danmark-Irland den 2. oktober 1957 (0-2)

Kampen var den fjerde og sidste kvalifikationskamp til VM 1958, hvor DBU på grund af det tætte samarbejde med det svenske fodboldforbund havde tilmeldt sig, selv DBU opfattede verdensmesterskabet alene for professionelle hold.

De 28.000 tilskuere overværede for første gang en landskamp i Idrætsparken i elektrisk lys, men den hårdt spillede kamp gav Danmark det fjerde nederlag i kvalifikationen.

Programmet er kun på 8 sider, men landsholdet var jo også færdigt i VM-sammenhæng.

Danmark – Finland den 13. oktober 1957 (3-0)

Centerforwarden Finn Alfred Hansen fra KB, Ove Bech Nielsen samt debutanten Mogens Macon, der spillede en god kamp som innerwing, scorede de danske mål foran 32.000 tilskuere.

Som i de tidligere programmer er der en stor annonce for dækningen af kampen i Politiken. Artiklerne fra den mangeårige sportsredaktør Magnus ”Simon” Simonsen er i dag en vigtig kilde til at få viden om landskampene i 50’erne. Han skrev for Politiken i årene 1932-1972.

1958

Danmark – Polen den 25. maj 1958 (3-2)

Endnu en underholdende kamp en søndag eftermiddag med næsten fuldt hus i Idrætsparken gav en dansk 3-2 sejr.

Inden for den første halve time nettede yderwingerne Jørn Sørensen og Poul Pedersen henholdsvis en og to gange, så sejren kom aldrig i fare.

Der er anvendt samme programskabelon i 1958 som året før, herunder også et utal af reklamer.

Danmark – Norge den 2. juni 1958 (1-2)

En norsk scoring i hver halvleg betød det fjerde nederlag på stribe på hjemmebanen til Norge.

Højrewingen Poul Pedersen, som senere i karrieren skulle få landskampsrekorden, udlignede i begyndelsen af 2. halvleg blot for, at Norge 2 minutter senere kunne score sejrsmålet. Året senere skaffede det danske hold sig adgang til OL i Rom – gennem 2 sejre over Norge!

Programmets forside angiver Norge som hjemmehold og værterne som udehold.

Farvelægningen af flagene på forsiden har måske skabt forvirring! Men gennem 50’erne ses det dog at være hovedreglen frem for undtagelsen.

Danmark-Vesttyskland den 24. september 1958 (1-1)

Uafgjort mod de tidligere verdensmestre var et forbløffende resultat, der kom bag på de fleste af de 35.000 tilskuere. Der er heller ikke megen optimisme i programmets velkomst, hvor der håbes på et ærefuldt resultat.

Den målfarlige Helmuth Rahn, der havde scoret sejrsmålet over Ungarn i VM-finalen 1954, bragte tyskerne foran, men Henning Enoksen udlignede for Danmark.

1959

Danmark – Island den 18. august 1959 (1-1)

Med uafgjort over Island var landsholdet meget tæt på at kvalificere sig til OL 1960 i Italien. Det holdt dog hårdt for landsholdet. Udligningen blev sat ind af Henning Enoksen kort før tid.

4-2 over Norge - den tredje modstander i OL-kvalifikationen - en måned senere i Oslo sikrede landsholdet adgangen til slutspillet i Rom, der skulle blive historisk.

En annonce fortæller, at der er varm Irma Kaffe i pausen. Ølleverancerne må have været truet.

Danmark – Finland den 4. oktober 1959 (4-0)

Harald Nielsen scorede hattrick, selv om han var blevet skadet efter 10 minutter, da den finske centerhalf havde trådt ham kraftigt over ankelen.

Debutanten John Kramer fra B1901 lavede det fjerde mål på et hovedstød efter centring fra Henning Enoksen.

Finnerne have lagt en taktik, hvor de to backs lagde sig meget tæt på de danske fløje Poul Petersen og Jørn Sørensen. Det gav danskerne masser af plads over for det langsomme finske midterforsvar.

Henry From gjorde comeback efter en pause og blev i Politiken udråbt som banens bedste dansker.

På banen var også Børge Bastholm Hansen og Erik Jensen, der begge omkom ved flykatastrofen året efter sammen med 6 kammerater på vej til fodboldtræning.

Danske udekampe 1950-1959

Landsholdet var i 1950-1959 en hyppig gæst i de skandinaviske hovedstæder som led i den internordiske turnering.

Indimellem var der også en tur til Bern, hvor Danmark et år før VM-slutrunden i 1954 ganske imponerende besejrede Schweiz 4-1 samt til Amsterdam, hvor Holland tog imod med vekslende resultater.

Højdepunktet var utvivlsomt VM-kvalifikationskampen mod England i Wolverhampton i 1956, hvor landsholdet leverede en strålende præstation. Holdet tabte 5-2, men spillede i dele af kampen lige op mod englænderne.

Anette Stoffersen 22.01.2018 09:09

Jeg har meget stor interesse i at finde frem til Kampprogrammet fra 4. oktober 1953, hvori der skulle være en reklame for en barbermaskine fra B&O. HJÆLP!?

Simon 22.01.2018 20:28

Hej Annette, jeg har uploadet annoncen fra 1953 på min facebook-profil.

Vibeke Hansen 11.03.2017 18:08

Har ingen anelse om værdi... Giv et fair bud, jeg vil blive glad for at det kan glæde nogen i stedet for bare at ligge i et chartek gemt væk her..

Søren Pedersen 11.03.2017 21:01

Det har jeg heller ikke, jeg har kigget på forskellige sider. hvad med 50 kr. du kan svare på sope71@gmail.com

Vibeke Hansen 09.03.2017 17:23