Landsholdet i 30´erne

Danmark - Sverige 1930

I perioden fra 1930 til begyndelsen af 60’erne udgav DBU programmet i 2 forskellige layouts: Forside uden de 2 holds flag eller forside med de 2 holds flag i farver.

Det var en meget lang periode med en overraskende ensartet udformning af fodboldprogrammet.

Danmark – Sverige den 22. juni 1930 6-1 (2-0)

I 30’erne vandt det danske landshold ofte, når de to arvefjender mødtes.

Denne kamp blev spillet søndag eftermiddag kl. 13.30, så 30.000 begejstrede tilskuere benyttede den ugentlige fridag til at se den legendariske Pauli Jørgensen score 3 mål.

Den lille og tætte centerforward fra Boldklubben Frem debuterede i 1925, hvor han lavede 2 mål. I alt blev det til 44 mål i 47 landskampe.

De øvrige mål i landskamp nr. 75 blev lavet af venstre wing Svend Aage Eriksen, B1901, den fikse dribler Eiolf Kleven, AB samt Knud Christophersen, Frem, der scorede det sidste mål på straffespark.

Den gode sportshånd dominerer forordet i programmet. Det vigtigste er et håndtryk – om det bliver sejr eller nederlag.

Programmet på 24 sider er i A5-format med en smuk forside i farver.

Det svenske flag er placeret før det danske og afspejler herved en høflig og imødekommende gestus overfor de svenske gæster.

Der er en del annoncer i programmet for spirituøse drikke, gode tobakker og listige restauranter i nærheden af Idrætsparken.

Den var næppe gået i dag med nutidens krav om sundere levevis og politisk korrekte annoncer.

I 2010 reklameres der i kampprogrammet for mælk, fitness og sundhedstyggegummi!

Danmark - Tyskland 1930

Danmark – Tyskland den 7. september 1930 6-3 (3-2)

For tredje kamp i træk scorede landsholdet 6 mål.

Først mod Norge, derefter mod Sverige og endelig mod Tyskland. 20.000 tilskuere så denne 5 landskamp mod naboen i syd.

Pauli Jørgensen var på pletten igen med 3 scoringer.

De øvrige mål blev scoret af Eiolf Kleven, Ernst Nielsson fra B1903, der således havde erobret sin plads på venstre fløj tilbage samt Knud Christophersen. Venstrebacken fra Frem scorede i sin karriere på landsholdet i alt 8 mål på straffespark, hvilket er rekord.

Det traditionelle forord er denne gang erstattet med en herlig karikaturtegning af de 11 spillere, der er opstillet i den klassiske WM-formation, som dominerede fodboldspillet i mange år.

De tidligere 4 landskampe mod Tyskland bliver grundigt gennemgået.

I midten af 30’erne havde Danmark en positiv landskampstatistik mod Tyskland, men den blev fuldstændig underløbet af det katastrofale nederlag på 8-0 i Breslau i 1937 – et nederlag, der traumatisk i de følgende år blev omtalt som Katastrofen i Breslau.

Danmark - Holland 1931

Danmark – Holland den 14. juni 1931 0-2 (0-0)

Danmark mødte ofte Holland – kampen denne junisøndag var den 10. landskamp.

I programmet anføres det, at Holland ”er et Land, der lige som vi foretrækker at sætte den rene Amatørisme i Højsædet.”

Netop for at håndhæve amatørismen, besluttede DBU året efter at undlade at spille landskampe mod nationer, der brugte spillere, der fik dækket deres udgifter ved fodbolden.

Resultatet blev, at Danmark i 30’erne hovedsagelig spillede mod de nordiske lande og ikke stillede op til OL i 1936, fordi selv den olympiske komite håndterede amatørbegreberne mere liberalt end DBU.

Til stor skuffelse for de 20.000 tilskuere tabte landsholdet på to mål scoret af Wim Lagendaal i starten af 2. halvleg.

Landsholdets anfører var højrebacken Fritz Tarp fra B93, der nåede i alt 44 landskampe.

I programmet fortæller han om sine landskampe.

Danmark - Finland 1931

Danmark – Finland den 11. oktober 1931 2-3 (2-1)

Efter i de foregående landskampe at have vundet store sejre over Finland på henholdsvis 8-0 og 6-1, tabte landsholdet til stor skuffelse for de 22.000 tilskuere med 3-2.

Holdet var ellers kommet foran 2-0 på et selvmål og et mål af den hovedspils-stærke innerwing Kaj Uldahl Christoffersen, som senere tog navnet Kaj Uldaler og fik en stor landholdskarriere.

Det officielle program består af 12 sider til en pris af 10 øre. Der er en velkomst-hilsen til tilskuerne på både dansk og finsk og en grundig præsentation af de 2 hold.

I 33 forskellige annoncer reklameres der for stort set alt - lige fra smørrebrødspakker og sprogkurser til cykeldæk og øl fra Bryggeriet Stjernen.

Flagene er i flotte farver og som en høflig gestus er udeholdets flag placeret først.

Danmark - Belgien 1932

Danmark – Belgien den 5. juni 1932 3-4 (1-0)

I velkomsten anføres det, at landskampen bør vindes af Danmark.

Det startede også rigtigt godt, for efter 10 minutter i 2 halvleg var holdet foran 3-0 til glæde for de 17.000 tilskuere, men i den sidste halve time scorede belgierne 4 gange.

Legendariske Pauli Jørgensen & co. måtte indkassere det første nederlag til Belgien.

Pauli Jørgensen, som scorede 44 mål for landsholdet, var mekaniker og kørelærer.

En af annoncerne er for hans eget firma, der ”udfører hurtige og billige Reparationer”.

Danmark - Sverige 1932

Danmark – Sverige den 19. juni 1932 3-1 (2-1)

28.000 tilskuere så en junisøndag landsholdet besejre den svenske arvefjende med 3-1.

B1903 wingen Henry Hansen, der var lillebror til den legendariske Carl ”Skomager” Hansen, scorede allerede efter 4 minutter.

Det andet mål blev sat ind af den alsidige Svend Petersen, B93. der i sine 5 landskampe prøvede at spille både på fløjene og som centerforward.

Anfører Pauli Jørgensen stod for det tredje mål 10 minutter før tid.

Kampen var den 25. landskamp mellem de to nationer.

Betydningen af arvefjendeopgøret fremhæves i DBU’s forord: Denne Kamp betyder mere end nogle tilfældige Spark til en Bold.

Det er to Landes Idrætsungdom, der mødes til en fredelig dyst.

Det er to Nationers aargamle Venskab, der giver sig udtryk i en Match som den i Dag.

Programmet på 16 sider kostede 10 øre og indeholdte reklamer for 11 forskellige restauranter og forlystelsessteder bl.a. Tivoli, hvor tilskueren kunne more sig efter kampen.

Danmark - Skotland 1932

Danmark – Skotland den 9. oktober 1932 3-1 (2-0)

Landsholdet vandt årets sidste landskamp over de skotske amatørspillere, der hovedsagelig kom fra klubben Queen´s Park i Glasgow.

De professionelle spillere fra Celtic og Glasgow Rangers var ikke velkomne på Idrætsparkens Bane.

Til gengæld er forordet på engelsk, hvor DBU takker the Scotsmen for, at de for 30 år siden var med til at introducere fodbolden i Danmark.

Danskerne mål blev lavet af Pauli Jørgensen og Knud Christophersen på straffe, og Georg Taarup i 2. halvleg.

Henry Hansen blev taget ud 20 minutter før tid, men blev ikke erstattet af en anden spiller, da der ikke måtte sættes reserver ind i den kamp.

I en af noterne anføres det, at Skotterne var i Gaar på en Biltur til Nordsjælland, men de var tidligt hjemme, og Kl. 10 var alle Spillere i Seng.

Danmark - Finland 1933

Danmark – Finland den 8. oktober 1933 2-0 (1-0)

I 1933 spillede landsholdet kun 3 kampe og gik ubesejret gennem landskampåret.

24.000 tilskuere så Danmark vinde på 2 mål af venstrevingen Georg Taarup med det eksplosive antrit, der formodentlig drev den finske højreback til vanvid og Kaj Uldaler, der mellem landskampene drev en vinforretning i København.

Af de forudgående 6 landskampe mod Danmark havde finnerne vundet de 3 og kun tabt 2 kampe, så Danmark havde noget at indhente.

I programmet præsenteres de finske spillere også som Spillere uden Respekt for Danmark

I dag er balancen helt tippet over til Danmarks fordel. Finland har ikke vundet over Danmark siden 1966.

Danmark - Polen 1934

Danmark – Polen den 21. maj 1934 (2. pinsedag) 4-2 (2-0)

Danmark vandt sikkert årets første landskamp. Kaj Uldaler lavede 2 mål i første halvleg, medens Pauli Jørgensen – efter en scoringspause i de foregående kampe – lavede 2 mål efter pausen.

Det var det første opgør mod polakkerne, som landsholdet siden har mødt 23 gange.

Og den sidste landskamp for den 34 årige Henry Hansen fra B1903

Om det polske hold hedder det i programmet, at Polen maa ikke undervurderes, bl.a. fordi Polen havde slået Sverige året før med 2-0.

Danmark - Sverige 1934

Danmark – Sverige den 17. juni 1934 3-5 (2-3)

30.000 tilskuere i Idrætsparken så den danske målmand Svend Jensen lukke 5 mål ind i sin jubilæumslandskamp nr. 25.

B93-målmanden spillede over en periode på 12 år i alt 41 landskampe, hvilket indtil 1991 var rekord for en målmand. Peter Schmeichel overtog rekorden.

Lange Svend Jensen er i dag anerkendt som en af de bedste målmænd i landsholdets historie.

Den høje målmand på 1,95 m var hurtig og samtidig i stand til at læse spillet godt.

Der var 5.000 svenske tilskuere på lægterne.

I velkomsten opfordres publikum til at give gæsterne fair play.

Det uddybes således: Lad os være skaansom i vor Kritik, begejstret i vort Bifald. Ogsaa et Publikum har sit Ansvar for en Kamps Forløb. Et urimeligt Tilraab, der høres inde på Banen, kan gøre mere Fortræd end man tror.

På nogle områder har fodboldkampe ikke ændret sig i de sidste 70 år!

Budskabet er tidløst og kunne være skrevet i dag.

Kaj Uldaler bragte tilskuerne i begejstring i kampens 5 minut, men herefter overtog svenskerne og især centerforwarden Bertil Ericsson styringen.

Ericsson, om hvem det i programmet anføres, at Han ikke gør sig særlig bemærket, scorede 4 mål.

Pauli Jørgensen scorede de 2 sidste danske mål.

Kaj Uldaler havde åbnet en vinforretning på Amager.

I en annonce for forretningen opfordrer han publikum til at aflægge et Besøg eller tag Telefonen og faa en Sludder med mig.

Måske skal Michael Laudrups spanske vin-importfirma tage denne ide op?

Danmark - Tyskland 1934

Danmark – Tyskland den 7. oktober 1934 2-5 (0-1)

I 1934 havde nazisterne overtaget magten i Tyskland.

De tyske spillere hilste på de 30.000 tilskuere med højre arm løftet i nazihilsen.

De fleste tilskuere undrede sig formodentlig over denne mærkelige gestus - uden forudanelse om den europæiske katastrofe, der i disse år blev grundlagt i Tyskland.

I programmet udtrykkes der stor optimisme: Vi har altid klaret os fint mod Tyskland.

Det skal dog med, at Tyskland kom fra deltagelse i verdensmesterskaberne i Italien, hvor holdet var blevet nr. 3.

Tyskerne startede beskedent med at komme foran med et mål i første halvleg af Josef Fath, men i anden halvleg blev landsholdet kørt over i den efterårskolde Idrætspark.

Carl Lundsteen fra AGF scorede det første danske mål.

Som højre innerwing spillede han i alt 3 landslampe og scorede i dem alle 3.

Lundsteen er den første jyske målskytte på landsholdet. Frem-wingen Carl Stoltz scorede det andet mål

Danmark - Norge 1935

Danmark – Norge den 23. juni 1935 1-0 (1-0)

Et norsk selvmål midt i første halvleg gav en smal 1-0 sejr til Danmark.

28.000 tilskuere så på i Idrætsparken.

I løbet af 1. halvleg fik Danmark 2 spillere skadet, som dog begge blev udskiftet, da der var aftalt udskiftning mellem forbundene.

Hans Steffensen, der i sine 9 landkampe spillede venstre halfback, fortæller i programmet om sin karriere, der gik fra B93’s tredjehold via Frem til landsholdet.

Danmark - Finlad 1935

Danmark – Finland den 6. oktober 1935 5-1 (3-0)

Danskerne kom allerede foran med 3 mål i 1. halvleg på mål af Kaj Uldaler (2) og Eigil Thielsen fra AB.

I 2 halvleg scorede Knud Sørensen, der debuterede som venstre wing og Eyolf Kleven.

Sørensen spillede yderligere en landskamp – som højre back mod Sverige i 1938.

De 12 sider i programmet indeholder også denne gang en grundig gennemgang af det danske og finske landshold samt statistik over de tidligere indbyrdes landskampe.

Danmark - Polen 1936

Danmark – Polen den 4. oktober 1936 2-1 (0-1)

På 2 mål af højre wing Carl Stoltz, der var sat på holdet som reserve for Helmuth Søbirk, sled danskerne sig til en smal sejr.

Polakkerne var ellers kommet foran på et mål af Hubert God.

Det var også afskedskamp for den dobbelte målscorer Carl Stoltz fra B93.

Respekten var stor for polakkerne.

I programmet anføres: Lad os ikke være for sikre på Sejren.

Det beklages i forordet, at Kaj Uldaler er skadet, men i en annonce fra Holmbladsgade nr. 23, hvor Uldalers vinforretning lå, lyder det, at Kaj Uldaler har den virkelige fine Kvalitet i Vine og Spirituosa.

DBU's jubilæumsturnering 1939

DBU’s jubilæumsturnering 15. – 18. juni 1939

I juni afholdte DBU sit 50 års jubilæum.

Sverige, Norge og Finland stillede med deres landshold i en 4. nationers turnering.

Protektor for turneringen var Hans Majestæt Kong Christian X.

Jubilæumsturneringen bliver i programmet for hele turneringen udråbt som Alle Tiders største Fodboldstævne.

Programmet på 32 sider er det hidtil mest omfattende i DBU’s historie.

De vigtigste begivenheder i forbundets historie gennemgås og de enkelte spilere på de 4 hold er afbilledet.

Ikke alene på det organisatoriske plan havde DBU sat alle sejl til.

For at forberede landsholdet bedst muligt, havde DBU engageret den engelske træner Edward Magner som fysisk træner.

Han forberedte spillerne under devisen: Éen Ting skal det i hvert fald ikke komme til at skorte paa, nemlig Spillernes Kondition, og kan vor Instruktør tillige naa at lære dem nogle Finesser, så meget desto bedre.

En iøjnefaldende annonce i programmet er for Harry Bendixens Sports-romaner.

Harry Mozart Bendixen skrev 5 sportsromaner med fodbold, cykling, svømning og boksning som tema.

I årene fra 1924-1928 spillede Bendixen 16 landskampe for Danmark og virkede som sportsjournalist.

Værterne to for sig af retterne.

I den første kamp slog danskerne Finland med 5-0.

Norge blev i finalen besejret med 6-3 – efter at landsholdet havde været bagud 2-3 i pausen.

LO Steffensen 29.08.2012 16:02

Hej! Flot side! Hans Steffensen, i NO-DK programmet fra 1935, er min oldefar. Vi ved ikke meget om ham, så det her interview er virkelig spændende....

Bente Larsen 19.02.2018 21:57